GUBITAK MEMORIJE NAKON PADA

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
kokiko090
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2012 10:40 pm

GUBITAK MEMORIJE NAKON PADA

Post od kokiko090 »

Postovani,
Pitanje je vezano za mog dedu koji ima 81 godinu.
Deda je do pre godinu dana imao vitalnost 60-godisnjaka,misicavost ... , normalno je obavljao kucne poslove, ali je oduvek slabije cuo.
svakodnevno je igrao sah i uvek je imao dara za matematiku,logiku i td
....U poslednjih godinu dana je poceo rapidno da se smanjuje(fizicki).U poslednja tri meseca je padao nekoliko puta, moja predpostavka je da je poremecen sistem za ravnotezu.Deda nikada nije bio alkoholicar ali je povremeno pio jedno pivo dnevno uz utakmicu :) ili casicu rakije uz rucak.
Ovo je bitno za informaciju da je deda padao posle pica ali i bez pica.
Predposlednji put kada je pao, usivali su mu glavu i primio je tetanus vakcinu(pre mesec dana).Udario je pozadinu glave, nisu ga snimali.Pricao je normalno je i ponasao se normalno.Tada su mu izricito zabranili da pije alkohol.
Medjutim, deda je pre dve nedelje ponovo udario glavu.Pao je i niko od porodice nije prisustvovao padu.Navodno je popio casu rakije pre toga. Tada se totalno izgubio, nije znao ko je.Pricao je nerazumljive stvari.
Odveli su ga u bolnicu gde su mu uradili skener glave i utvrdili da su postojali tragovi ranijih padova i nista osim toga.
Dobio je exelon i largactil kao i neuro b komlex (folna k. i b12).
Pusten je bez dijagnoze, mojim roditeljima je receno da je dijagnoza "krecana" ??!
Inace pricam o centrima u Jagodini, Cupriji i Paracinu.
Moja objasnjenja su stura jer ja nisam prisustvovala ni jednom padu a ni pregledu.
Medjutim, dedu sam videla pre nedelju dana i mene prepoznaje (ja sam unuka)...Nastavlja razgovor kao i svaki put kada se vidimo.Svoj stan ne prepoznaje kao ni nanu(svoju zenu)...Nakon nedeljnog svakodnevnog razgovora zakljucila sam da svoj stan ne prepoznaje jer se seca istog stana pre 30 godina i misli da ga je neko zamenio starim, oronulim stanom.Takodje, misli da je njegova zena mladja 30 godina.Mesa reci, imena i izraze, tesko mu je sa seti izraza kada zeli nesto da objasni.
Objasnjava da se dosta povratio, nije znao nista i da ima neku prepreku preko koje ne moze da predje da bi dosao do svih secanja(kao vakum ili brisan prostor; njegove reci)
Nakon nekoliko dana prihvatio je nanu kao svoju zenu (pitao je mene da li je to stvarno ona) i i ako se i dalje seca nje kao 30 godina mladje, veruje meni da je to ona i vise nije dovodio u pitanje. I dalje racuna stalno nesto, brzinu kojom se krecem po sobi, koliko procenata godisnje raste moja sestra i td.
Nakon exelona pocinje teze da se krece, nogu pred nogu.Pije ga dva puta dnevno, ujutru i uvece, otezano govori, posle davanja exelona, sat vremena je jos gore.
Tada teze govori i krece se, ucestalije brka vreme, dogadjaje i pojmove i teze se izrazava.
Largactil pije polovinu uvece.Tada ne moze da se orijentise prema predmetu, promasuje casu, ne moze da nadje kasiku u tanjiru ali barata normalno ako mu neko doda.
Najbolje je u sredini dana, tacno na polovini izmedju jutarnjeg i vecernjeg uzimanja leka.
Obracam vam se jer ne znam sta da radim,Ocajna sam jer dijagnoze nema.Svi otpisuju dedu jer ima 80 godina.Lekove je dobio a dijagnoze nema.Zaboravio jei pomesao stvari od pada, a opet tu je i vakcina uz uzimanje alkohola.
Ponovo je zakazan pregled za dve nedelje da se utvrdi kako lekovi deluju.a tada treba da primi i revakcinu .Ja verujem da oporavka ima jer vidim progres ali ne znam da li mu lekovi pomazu ili bi se svakako oporavio ovoliko vremenom i sam nakon pada.
Koje je vase misljenje?Gde da ga vodim i sta da radim?
Deda nije u Beogradu, ja jesam.
Hvala vam puno na vremenu i odgovoru.
Odgovori