Grlo i glas

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Kolink
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 30, 2006 12:05 pm

Grlo i glas

Post od Kolink »

Pozdrav svima,
Ako ovo pitanje nisam postavio na dobro mesto molim urednika da ga prebaci na odgovarajuci podforum.
Ja se u slobodno vreme bavim pevanjem i imam jedan problem. U zadnje vreme kada pocnem da pevam zaboli me grlo i ne mogu da pevam dovoljno glasno i dugo . Posle malo duzeg pevanja osecam da nemam kontrolu nad glasom, imam osecaj kao da mi je grlo pod "anestezijom". A da ne govorim o tome sto pre pevanja bar pola sata moram da ''zagrevam glasne zice'' jer mi je glas ko da sam promukao. Zanima me da li postoji neki preparat za ispiranje grla, ove bombone sto reklamiraju sam skoro sve isprobao i nemaju bas neki efekat. Ja inace imam 23 godine ako to ima neki znacaj. I da li postoje neke ''vezbe'' za glas (kao sto je npr. ono ma maaa mamama...)?
Unapred hvala.
yeleena
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 6:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od yeleena »

kolink, postoje pilulice i vežbe za glas, to nije problem.

to što pominješ (bol, nekontrola grla, izmicanje tonova) dešava ti se, najverovatnije, zbog naprezanja, neadekvatnog korišćenja vokalnog aparata.

moguće je i da je u pitanju nešto organsko - upala ili nešto sl. ali i to može da nastane zbog naprezanja.

da li ti se to i pre dešavalo, da li si skoro bio bolestan (nazeb, grip i sl.)?

trebalo bi da posetiš laringologa ili fonopeda (mada laringolog može da te uputi dalje ako je potrebno), prosto da te pogledaju... grlo ti se zbog nečega buni...

ako moraš da pevaš, nemoj se naprezati, nemoj pevati prenisko ili previsoko, ne napinji se, pokušaj da 'pevušiš' što više možeš...kada se zagrevaš, koristi 'brum' (to je ono pevanje glasa M - mmmmmm, sa zatvorenim ustima, kao pevušenje 'u sebi', ne znam kako da bolje objasnim :)) i nemoj ići previsoko ili prenisko, bez naprezanja i tiho. to će podjednako da te zagreje kao i glasno pevanje. čim osetiš bol ili stezanje grla, odmori. bilo bi korisno da, ako već nisi, učiš malo tehniku pevanja da rasteretiš glasnice, to će ti dosta pomoći.

ako treba još nešto, pitaj.

:D
Kolink
Novi član
Novi član

Post od Kolink »

Hvala na odgovoru :D
Pre mi se to nije desavalo a i nisam prehladjen.
Sto se tice laringologa i ja sam razmisljao o tome ali ne volim da idem kod doktora :lol:
Da li znas gde na netu mogu da nadjem nesto o tehnici pevanja, o vezbama za glas, jako bi mi koristilo?
yeleena
Stalni član
Stalni  član

Post od yeleena »

generalno, to što ti se nije to pre dešavalo ne mora da znači ništa, a i ja mislim da je to zbog neodgovarajuće tehnike... znam kako ti je, i ja sam pevač ali sam i logoped (fonopedija je njen deo), to koristi... :)

ipak stisni zube i idi kod lekara, pregled ništa ne boli, pogledaće te za pet minuta i, što je najvažnije, moći će da te posavetuje (ako ti je grlo iziritirano ili sl.) ili uputi dalje ako je potrebno.

za tehniku, najbolje je da izgooglaš pa da tako tražiš, ima puno toga na netu. ali i sa tim budi pažljiv - ne može to baš u potpunosti da zameni živu osobu i direktnu interakciju. samo budi pažljiv i nežan prema glasu, zagrevaj se (glasnice su mišić kao i svaki drugi, to im prija) ali pažljivo. kao što možeš da istegneš mišić na nozi, možeš i da povrediš glasnice.

srećno! :D
yeleena
Stalni član
Stalni  član

Post od yeleena »

Kolink
Novi član
Novi član

Post od Kolink »