GRANULOM

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
muffy
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 12:30 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

GRANULOM

Post od muffy »

Nisam sigurna da li sam na pravom postu ali se nadam da će mi neko moći razrešiti dilemu. naime, poed svih suprugovih i mojih zdravstevnih problema nameće nam se još jedan. Nakon urađene punkcione biosije jetre (1.7.2007.) nastaje problem sa zarastanjem rane. Od malog uboda postala je rana kao od reza. Došlo je do infekcije stafilokokom, bez gnojenja ali sa konstantnim krvarenjem. U međuvremenu infektolog me pošalje kog hirurga na konsultaciju gde se ustanovi da imam hipergranulacije oko reza o lekar mi uradi kiretažu...''na živo'' uz konstataciju da unutra ima granulom. Nakon sedam dana mi zakaže eksciziju granuloma jer je počelo da boli sve više i da se otvara. Elem, pri eksciziji (25.7.) hirurg je ''sekao'' skroz do mišića i živca jer je granulom bio duboko. Usput je izvadio i poveći hematom... I tako konce su mi skidali parcijalno, poslednji je skinut nakon 15 dana i rana se otvori na dva šava kao da nije ni ušivana. Od tada je prošlo skoro mesec dana, rana se svakodnevno sterilno previja i mnogo. Povećala se preko celog ožiljka koji je bio dug oko 5 cm. Dodatni problem je granulom koji se ponovo stvorio. Ono što bih htela da znam jeste koliko je to ozbiljno. naime, ekscidirani granulom nije HP pregledan, a nakon manje od mesec dana meni se skoro na istom mestu stvorio novi. Kažu sklona sam tome. Kažu i da i ovaj mora da se vadi ''jer će praviti probleme''. Moram da napomenem da sam pre nekoliko godina imala identičan problem prilikom operacija kuka zbog osteomijelita. Najpre je rana 6 meseci ''curkala'' po malo da bi se prilikom otvaranja na 6 operaciji ustanovilo da mi je spoljna strana natkolenice trula do kolena. Elem, posle sedmočasovne operacije zatvore oni meni ceo rez dužine 35 cm. Nakon četiri dana konci počnu da pucaju. Doktor iščupa drenove, otvori me i sve to unutra ponovo iseče...bez anestezije...Tada je došlo do nenormalnih hipergranulacija koje su dovele do pucanja konaca. I to je potrajalo još godinu dana, sa još mnogo operacija i uspeli su nekako da zatvore. Brine me koliko ovo može biti ozbiljno i opasno, jer me za sada čekaju još dve sigurne operacije, samo je pitanje dana. Čula sam oprečna mišljenja, čak i ona poprilično uznemirujuća. Moram da napomenem da sam trenutno na umunološkim ispitivanja kako bi se utvrdio eventualni poremećaj celularnog imuniteta.
što me ne slomi, ojača me
muffy
Stalni član
Stalni  član

Post od muffy »

???????
muffy
Stalni član
Stalni  član

Post od muffy »

???????
tartufa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 7:12 pm

Post od tartufa »

Draga Muffy,
rado bih da ti dam odgovor ali nisam sigurna da će biti pravi. Ne bih da se "mešam" u hiruršku struku ( i zanat- izvinjavam se kolegama :D , hirurgija je moja prva ljubav, verujte), jedno je sigurno-"sklona si tome". razlog će verovatno dati imunološka ispitivanja. Ono što je na hirurgu jeste da tu infekciju Stafilokokom izleči u potpunosti, što će zahtevati duži tretman antibioticima, najverovatnije parenteralnom primenom antibiotika četvrte generacije.U svakom slučaju- po antibiogramu.Tebi predstoji strpljenje. Drago mi je za supruga! pozz
muffy
Stalni član
Stalni  član

Post od muffy »

Draga tartufa,
hvala na odgovoru. Sa stafilokokom sam vodila dugu bitku i kad sam imala osteomijetis. Poslednji bris ove rane je stigao čist ali ona je potpuno ista kao što je bila i pre mesec dana. samo što je granulom veći jer se sada i vizuelno uočava. U četvrtak idem kod imunologa pa ću videti šta on kaže.Brine me i ovo krvarenje jer na gazi stalno ima hemoragičnog sadržaja a i PT i PTT su mi produženi. Što se tiče supruga nadam se da ću se nakon konzilijuma javiti sa lepim vestima. Isto tako se nadam da će što više ljudi imati ''sreće'' kao i mi da ovu opaku bolest na vreme zaustave.
Veliki pozdrav
Odgovori