Pozdrav!
Vec neko vreme imam problema sa sinusima (to je, naravno, po mojoj slobodnoj proceni) - vrsljajuci po netu, pretpostavljam da su frontalni: glavobolje iznad ociju, ka slepoocnicama; slivanje sluzi u grlo, osecaj pritiska....
Posto me od jutros uzasno boli glava iznad levog oka, i osecam stalno slivanje sluzi, a MORAM danas biti na poslu, potrebno mi je neko "instant" resenje za glavobolju. A veceras, kada dodjem kuci, sledi mi ispiranje rastvorom morske soli, grejanje oblozima od morske soli itd.
Na koji nacin se vrsi ispiranje sinusa? I da li se koristi neka specijalna morska so?
Hvala!
Glavobolja od sinusa...
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Za pocetak, izbacite sol. Stetna je za sinuse, moze izazvati pogorsanje. Pre svega se mora utvrditi da li su sinusi stvarno zapaljeni. Nije svako slivanje sluzi znak upale sinusa, iako obicno jeste. Najvaznije od svega je ni na koji nacin ne forsirati izbacivati sluzi. Slivanje sluzi nece prestati. Da bi slivanje prestalo potrebno je da prodje nekoliko meseci, ko ima srece, ili godina. Od cega potice sluz, vrlo tesko pitanje, na koje ne bih da se upustam, vec bih zamolio dr Ivicu ako moze detaljnije da objasni. Ali odgovor u par reci bi mogao biti: imunska zastitna reakcija organizma.. Ispiranja rezlicitim rastvorima nece smanjiti stvaranje sluzi, naprotiv moze je isprovocirati. Kako se boriti protiv slivanja koje je tako neugodno? Jedini savet bi bio pustiti da se supljine napune sluzi koliko je to moguce- ne gutanje, ne izvlacenje, ne izbacivanje u vidu kasljanja i slicno (sem ako se na slije u dusnik). Ako postoji potreba da se istrese nos, to se moze uciniti. Zadrzavanjem sluzi u supljinama, izaziva zgusnjavanje. Taj proces traje nekoliko sati. Posle toga u krajnjoj nuzdi moze se izbaciti sluz, i to samo jedan deo- visak. Ovakvo zadrzavanje ima poseban znacaj, jer ako se primenjuje tokom nekoliko meseci, dolazi do postepenog smanjivanja stvaranja sluzi. Ako se sluz ne izbaci tokom nekoliko dana, moze nastati laksi pad imuniteta. Pa je preporucnjivo izbaciti je. Idealno bi bilo je da se zauzme stav po kojem se usvaja neizbacivanje sluzi- dopustajuci da se visak slije sam od sebe ( recimo dok se pije tecnosti ili jede hrana) . Ako se uz ovaj stav prestane razmisljati o problemu, problem ce se relativno lako prevaziti za par meseci. Ako se problem pak oduzi, komplikacije su od osobe do osobe: glavobolje, pad imuniteta, itd.. U nekim slucajevima posledice mogu da budu i teze. Odnose se na narusavanje periferne cirkulacije u zavisnosti od prirode problema usled cega moze doci do trnjenja glave i jacih glavobolja, opadanje kose... koje mogu poprimiti permanentni karakter. Lecenje je antibioticima u akutnoj i poluhronicnoj fazi, ali u hronicnog antibiotici mogu i pogorsati stanje.. Postoji i klasa lekova za lecenje, ali uspesnost terapije nije zagarantovana. Ako je reakcija vise alergijska, onda je malo povoljnije. Bolest je ozbiljna i neugodna. Hronicni stadij je prakticno neizleciv. Dakle, pozabavite se vrlo pazljivo svojim problemom, jer je sansa za izlecenje vrlo neizvesna. Za kraj- bol nastaje najcesce ako se pokusa forsirati izbacivanje sluzi.. Ako se forsiranje upraznjava cesto, to ne samo da umanjuje sanse da ce slivanje prestati vec tokom vremena nastaju i ozlede koje izazivaju glavobolje i druge probleme. Ove ozlede se sporo zaceljuju ili se u nekim slucajevima ne zaceljuju. Sto moze dovesti do trajnih problema, od kojih su glavobolje najnebitnije.. Glavobolje ponekad moze prouzrokovati i pritisak ako su ceoni sinusi prepuni sluzi. Najcesce se ovo ne desava, sem ako je drenza i slivanje u samom sinusu onemoguceno. Ovo je vrlo vrlo tezak oblik koji obicno zahteva operaciju jer pored bolova moze izazvati tesku infekciju, ciji je znak otok i modra prebojenost u predelu sinusa. Bol u ceonim sinusima najcesce ne potice od njihovog prepunjavanja vec od vakuma koji se stvara u pokusajima da se sluz izbaci. Moram da naglasim da je to moje misljenje, koje se slaze sa jos nekim misljenjima specijalista ali ne sa svim.
Instant resenje (oko pola dana) za glavobolju je prestati izbacivati sluz kroz grlo.
Puno srece u resavanju problema !
p.s. Javite se za nedelju dana i pisite o toku lecenja... idite kod lekara, i budite strpljivi, proces je to.
Instant resenje (oko pola dana) za glavobolju je prestati izbacivati sluz kroz grlo.
Puno srece u resavanju problema !

p.s. Javite se za nedelju dana i pisite o toku lecenja... idite kod lekara, i budite strpljivi, proces je to.