Gilbertov sindrom i fizicka aktivnost

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
corto
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 21, 2006 2:04 pm

Gilbertov sindrom i fizicka aktivnost

Post od corto »

Imam jedan "problem" nakon analize krvi a potom i ultrazvuka unutrasnjih organa (jetra,zuc,bubrezi,pankreas,slezina...) konstatovan mi je Gilbertov sindrom. Upucen sam u problematiku i trenutno sam na dijeti zbog ciscenja zaostalog bilirubina, naime obozavam da vozim bickl, proslog leta 2006 sam biciklom stigao na more za 4 dana (678 km) i naravno preopteretio jetru bar je to ono sto mi je doktor rekao.

Sta mene iskreno zanima?

Da li je opasno da nastavim da vozim biciklu, i da se bavim fizickim aktivnostima?
((iskreno cu vam reci vec mesec i po dana sam u skroz usporenom izdanje zbog halabuke i dreke koju je sestra koja je radila analize krvi napravila jer se zaprepastila visinom bilirubina 65, pri cemu su naravno transeminaze mirovale i izdrala se na mene kako sam lud sto sam to uradio , mislim na biciklu i rekla da nikad vise to ne sme da radim, tacnije da se bavim vise umnim radom a manje fizickim, naravno da je spustila tenziju kad sam rekao da sam zavrsna godina ETF-a. Dolazi prolece ja iskreno ne mogu da budem pasivni posmatrac lepog vremena , zelim samo da znam koliko bi imao stete ako bi vozio bicikl, mislim necu da prelazim neke abnormalne kilometraze...ne vise od 30-40km na dan??)

...redovno pijem svezu surutku, i unosim minimalnu kolicinu masti, poceo sam da pijem i kapi od articoke, a uskoro i Natrol Liver SUpport sa gujinom travom...u principu 100% sam presao na rezim ishrane koji odgovara tj prija jetri u skladu sa gore spomenutim sindromo...

HVALA UNAPRED!!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Slobodno uzivajte u voznji, maratonske (ultramaratonske) razdaljine izbegavajte, 30-50km je dovoljno, sunce ce Vam koristiti, a higijensko-dijetetski rezim koji ste zapoceli je odlican.

Kontrolisite velicinu jetre ultrazvucno na dva-tri meseca. Bilirubin proverite ciljano (samo njega, u privatnoj lab.) jednom mesecno, a transaminaze jednom u dva-tri meseca.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori