gastroskopija pod lokalnom anastezijom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
suzana stojkovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 8:29 pm

gastroskopija pod lokalnom anastezijom

Post od suzana stojkovic »

E ovako mene samo interesuje da li je neko od vas radio gastroskopiju pod lokalnom anastezijom,zanima me koliko to kosta i ono najbitnije da li je tacno da se nista ne osjeti.Molim iskren odgovor da znam se pripremiti jer bi trebala da uradim taj pregled. :o cesto sam na forumu tj.skoro uvjek pa se nadam da cu uskoro da cujem kakva su vasa iskustva.pozz
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od gorangard »

Moja mama je radila prošle godine. Kod privatnika košta oko 5000, u državnim bolnicama se plaća samo participacija (a penzioneri ni toliko). Ništa ne boli, ali se oseti čudni pritisak u stomaku jer kamerica koja ulazi u jednjak potiskuje vazduh u stomak pa se oseti napetost. Kaže da je neprijatno, ali nije neizdrživo. Srećom, traje svega par minuta.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Na VMA se radi u totalnoj kratkotrajnoj anesteziji (spavas sve vreme procedure), probudis se posle 5 minuta i nemas pojma da je ista radjeno, Izuzetno konforno. NE znam kolko kosta intervencija, obzirom da od Januara ove god. socijalno pokriva i intervencije na VMA za civile, moguce je da se i nista ne placa ili da je cifra beznacajna. Tople preporuke za gastroskopiju na VMA. POzdrav
minaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 9:02 pm

Post od minaa »

Ja sam je radila dva puta. Jednom na gastro klinici u nisu, a drugi put privatno. Nije strasno. Malo je neprijatno. E ovako ide postupak...
Daju vam lokalnu anesteziju (sprejem naprskaju grlo), stave vam neku malu plastiku u usta da bi bila otvorena i vi to zagrizete. Zatim dolazi cika doca i on gura sondu. Neprijatno je zbog toga sto imate nagon za povracanjem i stalno porevate ukoliko se ne skoncentrisete da disete na nos i ne mislite na crevo u ustima. Nista drugo. Zanimljivo je to sto tokom pregleda osecate tu sondu kada vam dodirne zeludac :)
Posle pregleda vas boli grlo jer je malo odrano sondom i to je to. Pre pregleda ne sme se jesti nista 6 sati, a ni voda piti bar 2 sata. Tako su meni rekli. To je to. Nadam se da sam pomogla.
pozz
"Mi i ne znamo kolike snage i kakve sve mogucnosti krije u sebi svako zivo stvorenje, i ne slutimo sta sve mozemo...To se otkriva samo u velikim i izuzetnim trenucima kao sto su ovi u kojima Aska igra za svoj vec izgubljeni zivot."
minaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 9:02 pm

Post od minaa »

A sto se cene tice... Ja sam privatno platila oko 4000 din pocetkom prosle godine. Sada ne znam koliko je.
Mislim da nema potrebe za totalnom anestezijom jer ne boli nista.
"Mi i ne znamo kolike snage i kakve sve mogucnosti krije u sebi svako zivo stvorenje, i ne slutimo sta sve mozemo...To se otkriva samo u velikim i izuzetnim trenucima kao sto su ovi u kojima Aska igra za svoj vec izgubljeni zivot."
progoran
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2004 11:10 pm

Post od progoran »

ja sam iskreno mislio da idem da radim gastroskopiju ali sada su mi se strahovi pojacali kako sam cuo da je ono dete umrlo bas zbog gastroskopije ili posledice gastroskopije tj da li se uznemirilo preplasilo ili sta to vec neko znam pa neka obijasni zanima me
Korisnikov avatar
gorangard
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 01, 2008 2:48 pm

Post od gorangard »

Evo i ovde ću da napišem. Bio sam prošlog petka na VMA kod gastroenterologa i kada sam izlazio čuo sam neke ljude kako pričaju o gastroskopiji. Oni kažu da im ništa nije rečeno za anesteziju i da misle da se radi bez iste. Koliko smo mi čekali, mislim da je čovek koji je tamo bio odradio to za 20 minuta.

Inače, mislim da su mi rekli da košta 5000 din.
iako nekad napišem koju na nekim temama, nisam lekar.
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

Radio sam gastroskopiju 3 puta (tacnije, jedanput je to bila ehoendosonografija, ali postupak je u sustini isti). Ne mogu sada da se setim cene, ali zeleo bih da naglasim nesto oko anestezije:

1. Na VMA sam radio gastroskopiju i EES u lokalnoj anesteziji, a to je podrazumevalo sisanje pilule koja ne dozvoljava da se larings skupi (pilulu inace treba lagano sisati 10 min. kako bi imala puno dejstvo. Ne treba je grickati, jer mora da se istopi). Malo je cudan osecaj, jer je gutanje onemoguceno (sto je u sustini jako dobro za sam pregled). Pljuvacka se ne moze progutati, vec se samo treba opustiti da se ona sama lagano slije u zdrelo (glava se moze malo okretati unazad ili na stranu). Svaki pokusaj da se na silu proguta bice neprijatan. Kada zapocne pregled, lekar stavlja tubus u usta (parce plastike sa otvorom kroz koji se provlaci sonda, a ujedno stiti da se jezik ne vrati unazad). Prilikom uvlacenja sonde (creva sa kamerom), najbitnije je biti potpuno relaksiran i pratiti uputstva lekara. Lekar obicno kaze pacijentu da napravi pokret „kao da guta koricu hleba“. Nekada progura sondu odmah, a nekada to treba uraditi jos jednom. Posto je grlo paralisano, nece se osetiti nikakav blagi udar dok sonda ne skrene u zdrelo. Sve u svemu to traje oko 2-3 sekunde. Ukoliko lekar vodi sondu lagano kroz jednjak, nista se nece osetiti. Kada se uzima uzorak iz zeluca (radi utvrdjavanja prisustva bakterija), osetice se veoma blagi udarac iznutra. Ne treba se uzbudjivati, jer je potpuno neosetan. Posle toga, lekar izvlaci sondu. U medjuvremenu, medicinska sestra (koja stoji iznad glave pacijenta) maramicom brise usta pacijenta. Pregled traje oko 10 minuta. Posle pregleda, grlo ce jos jedan sat biti paralisano, ali to vremenom nestaje. Sestra Goca je fenomenalna - svakome izlazi u susret.

2. Na KBC Bezanijska kosa rade gastroskopski pregled bez anestezije. Na moje pitanje gde je pilula, samo su se pogledali. Tek na moje insistiranje dali su mi anesteziju tako sto su poprskali zdrelo. Medjutim, to bas i nije neka anestezija, jer sam ja sve jako dobro osetio. Doktorka koja je radila pregled bila je prilicno uzurbana (5 minuta po pacijentu), pa je brzo gurala i izvlacila sondu - sto uopste nije bilo prijatno (sto se moglo videti po licima pacijenata).

3. Moj brat od tetke je u Nemackoj, pod totalnom anestezijom radio gestroskopiju i kolonoskopiju istovremeno (samo razlicitim sondama :D ), a uz to su mu jos izvladili i krv, pride.

Treba se raspitati na koji nacin se sam pregled izvodi.

Pozdrav,
mr M.
Odgovori