jos nisam nasao nista o ovoj oblasti. vec duze vrijeme mnogo me muci problem i vec me je i strah.
negdje u aprilu ove godine imao sam jako tvrdu stolicu tj. opstipaciju sto mi i nije bas uobicajeno. taj period sam jeo mnogo suve hrane a malo voca i vlakana. jeo sam i prilicno cokolade. a jedna od stvari zbog koje se kajem je to sto sam imao obicaj da kada osjetim potrebu za praznjenjem crijeva cesto to odgadjam kako bih zavrsio ono sto radim. a radno mjesto mi je takvo da mi wc i nije bas˝pri ruci˝.
i onda sam poceo osjecati tegobe u debelom crijevu. pomislio sam da je uzrok moje neodgovorno ponasanje pa sam se prestao tako ponasati. ipak tih dana sam radio nesto zbog cega sam morao duze vrijeme provoditi na cijevovodima visoko iznad zemlje na kojima sam i sjedio. onda sam se i prehladio. opstipacija je presla u proliv. toliko sam imao proliv d ame je sve bolilo u unutrasnjosti kao da se raspadam.
no ovo nije problem.
lako sam normalizovao stolicu. i dan danas imam urednu stolicu. ali...
nakon svega ovoga: odgadjanja praznjenja, opstipacije, proliva i prehlade nastali su i problemi.
Od tada sam poceo osjecati bol negdje u debelom crijevu. ne tako nisko da bi bili hemoroidi vec mozda par centimetara vise. negdje u predjelu rektum ampula. uglavnom nije oko anusa niti je daleko u debelom crijevu.
iako je stolica normalna tj redovna i bez proliva bolilo me je kao da imam proliv godinu dana. kao da mi je stalno napeto debelo crijevo tako nekako. isao sma doktoru. doktor me je poslao na ultrazvuk organa i prostate gdje nisu nasli nista. eh, da imao sam pomalo sluzavu stolicu i tragove krvi.
nakon toga sam vadio nalaze krvne slike i mokrace. sve je bilo ok osim sto sam imao malo nizi nivo zeljeza.
onda su m eposlali kod hirurga koji me je izmucio svojim pregledom i rekao da mi nije nista. insistirao sma na tome da traze dalje je r me definitvno boli. poslao me je na kolonoskopiju koju je opet radio drugi hirurg. tacno sam znao kada s e sonda nalazila u mjestu gdje me boli. na nekih dvadesetak ili trideset cm duzine mislim. uglavnom prije nego je dosla do neke velike krivine. ( gledao sam sve to dok su mi radili kolonoskopiju)
uglavnom ja i nemam bolova u trbuhu.
hirurg je dijagnostikovao sledece: colitis nonspecificata. poslao me je gastroenterologu. u mom gradu nema gastroenterologa ni u okolici. kada sam opet otisao doktoru oni su rekli d a cekam konzilijum kako bi odobrili slanje u drugi zdravstveni centar u drugom gradu.
otisao sam privatno gastro entero hepatologu koji je tada dolazio u moj grad ( sada vise ne dolazi). rekao mi je da je dzabe uradjena kolonoskopija i d a on ne moze na osnovu toga d a me lijeci tacno.
(a muke sam zive prezivio dok su me pregledali na toj prokletoj kolonoskopiji, naduvali su me do granice explodiranja)
na nalazu kolonoskopije je pisalo d a je pojacan valjda vaskularni crtez tj izrazen.
gastroenterolog mi je dakle rekao da jedem vise kuvanu hranu, da izbjegavam zacine, kiselo i ljuto i da pijem ove lijekov e mjesec dana:
5 Asa, Omeprol i ne znam ni ja koji su treci vise...
rekao je d aje potrebno opet uraditi kolonoskopiju i ph verifikaciju makroskopski vidjenih promjena duzinom eksplorisanog crijeva.
u medjuvremenu ja sam s e koliko toliko pridrzavao hrane i pio caj za kolitis od Dr. Curcica (dr. bioloskih nauka). i jedno vrijeme me je prestalo sasvim.
jednom sam pojeo supu koja je bila malo zacinjena i opet bol. Pio sam lijekove ali nista. opet mi s e malo primirilo.
prije par dana sam u gostima jeo neku pljeskavicu ili sta vec koja je sadrazvala izgleda biber i zacine. I sada je haos dole. boli me kada sjedim i hodam. Jedino kada s e probudim ujutro tj kada lezim ond a skoro d a i prestane. Nemam krvi u stolici niti je sluzava. Nemam prolive niti opstipacije i redovna mi je stolica ali me boli i smeta mi mnogo. Onako bas mi id e na zivce i plasi me.
Ovdje su slabi s a patologijom tako da s e desilo da su covjeku odstranili dio debelog crijeva jer su dijagnostikovali rak i sada ima onu kesu. daljnim ispitivanjima na VMA i u zagrebu ustanovljeno je d a nije bilo ni traga malignitetu.
Ima li iko ikakav savjet, pomozite mi. ne govorim gdje zivim je r ne zelim d a kompromitujem nikoga licno niti bilo koju ustanovu, samo mi treba pomoc. oprostite zbog preskakanja slova i slicno jer mi je jako tesko dok sjedim i stalno se premjestam lijevo desno. Hemoroide nemam sigurno, jer su me pregledali a i ja znam kako je kad sam ih imao. I ovo je nesto vise od podrucja gdje s e javljaju hemoroidi. Hvala unaprijed
Gastroenterološki problemi !!!
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
P.S. zaboravio sam...
sjetio sam se jos neceg vaznog u vezi mog problema. oduvijek sam jako volio kiselo. svaku salatu sam prekiseljavoa tako d a niko niej mogao jesti. volio sma i sve napitke s a aksorbinskom kiselinom tj s a vitaminom c. pio sma stalno Cedevitu i slicno. Sve dok mi s e ovo niej desilo. Mozda je i ovo jedan od uzroka mojih problema. evo ima nekoliko mjeseci i ne pomisljam na nista od stvari koje sam volio. ono s a pljeskavicom i zacinima je ispalo sasvim slucajno. I mislim d a sam negdje u prethodnom tekstu napisao ampulum rektum ili slicno, mislio sam na ampula rekti. Pozdrav isvima hvala jos jednom. odlican sajt.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
A jeste li uradili Ca 19-9 i CEA tumorske markere? Kakva je to kolonoskopija bez biopsije? Onda je mogla da se radi i obicna irigografija...
Jeste li gubili u kilazi? Uzmite u medjuvremenu Loperamid i obican Spasmex, plus neki sedativ (Lecotam 3mg, 2xdnevno).
Pozdrav.
Jeste li gubili u kilazi? Uzmite u medjuvremenu Loperamid i obican Spasmex, plus neki sedativ (Lecotam 3mg, 2xdnevno).
Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
eh doktore
pa eto kakva je kolonoskopija kod nas. hirurg je valjda jednostvano zakljucio da nema potrebe valjda. sta znam. nisam ja doktor da odlucujem. samo znam da me ne prolazi a da se prema meni kao pacijentu zdravstvena ustanova ponijela onako tek ˝da me skine sa dnevnog reda˝. Iako radim u jakoj kompaniji koja redovno uplacuje (ne malu svotu) za zdravstveno osiguranje svojih zaposlenika.
A sta je sa lijekovima koje sam pio ? da li su imali kakvog efekta ? da ih pocnem opet piti ?
I zelio bih jos nesto znati. Posto mi je jedan doktor preporucio opet rektoskopiju, je r me boli u donjem dijelu crijeva, ja bih volio znati kakva je razlika izmedju rektoskopije i kolonoskopije i da li je sa kolonoskopijom bilo moguce pregledati sve sto bi moglo i s a rektoskopijom. zaista ne znam sta je rektoskopija u da li tu ima razlike.
A sta je sa lijekovima koje sam pio ? da li su imali kakvog efekta ? da ih pocnem opet piti ?
I zelio bih jos nesto znati. Posto mi je jedan doktor preporucio opet rektoskopiju, je r me boli u donjem dijelu crijeva, ja bih volio znati kakva je razlika izmedju rektoskopije i kolonoskopije i da li je sa kolonoskopijom bilo moguce pregledati sve sto bi moglo i s a rektoskopijom. zaista ne znam sta je rektoskopija u da li tu ima razlike.
s
predlazem da ides kod lekara bez straha -bez obzira koliko je neprijatan pregled i da jedes (musle) dok te ne pocnu nadimati-8svako jutro za dorucak) postoji i takva reakcija
a zacinjenu hranu ni govora i sto vise setnje-SRECNO
a zacinjenu hranu ni govora i sto vise setnje-SRECNO
Re: Gastroenterološki problemi !!!
I ja imam jedan problem.
S vremena na vreme se zna desiti da imam zatvor(opstipaciju) i po dan-dva, posebno kod promene sredine(kad idem na visu nadmorsku visinu). A, kako zivim u ravnicarskom predelu(vazno je napomenuti da sam rodjen u planinskom predelu), ukoliko mi se desi da kuci imam takvu opstipaciju, onda se, kad mi konacno proradi stomak, jako tesko praznim i zadrzim se dugo u toaletu(nekad i preko 2 sata). Opet, zna se desiti da mi tako proradi stomak da ne mogu da zaustavim praznjenje creva(nije dijareja), pa se i tada zadrzim dugo(opet nekad preko 2 sata). I moja majka je imala problem sa stolicom(teze se praznila), dok otac nema taj problem, naprotiv.
Ne znam da li je alarmantno to sto se zna desiti da mi i po par dana uzastopce tako proradi stomak da se svakodnevno zadrzim oko 2 sata(to obicno traje 7 dana).
Svaki savet je dobrodosao.
Da bih imao urednu stolicu, svake veceri uzmem po nekoliko urmi.
S vremena na vreme se zna desiti da imam zatvor(opstipaciju) i po dan-dva, posebno kod promene sredine(kad idem na visu nadmorsku visinu). A, kako zivim u ravnicarskom predelu(vazno je napomenuti da sam rodjen u planinskom predelu), ukoliko mi se desi da kuci imam takvu opstipaciju, onda se, kad mi konacno proradi stomak, jako tesko praznim i zadrzim se dugo u toaletu(nekad i preko 2 sata). Opet, zna se desiti da mi tako proradi stomak da ne mogu da zaustavim praznjenje creva(nije dijareja), pa se i tada zadrzim dugo(opet nekad preko 2 sata). I moja majka je imala problem sa stolicom(teze se praznila), dok otac nema taj problem, naprotiv.
Ne znam da li je alarmantno to sto se zna desiti da mi i po par dana uzastopce tako proradi stomak da se svakodnevno zadrzim oko 2 sata(to obicno traje 7 dana).
Svaki savet je dobrodosao.
Da bih imao urednu stolicu, svake veceri uzmem po nekoliko urmi.
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Сваки дан поједи по два-три кувана кукуруза и неће бити проблема. Наравно треба да пијеш и довољно воде.
Da li mislite na prvu ili drugu vrstu problema koju sam naveo? A, sto se tice vode, negde sam procitao da to treba prepustiti organizmu, tj. da je suvisno odredjivanje norme u litrima ili casama.aaaca napisao:Сваки дан поједи по два-три кувана кукуруза и неће бити проблема. Наравно треба да пијеш и довољно воде.
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Не знам која ти је прва а која друга врста проблема.
Кувани кукуруз ће решити проблем нередовне и тврде столице, а самим тим ће нестати грчеви у цревима као и дуготрајно седење на ВЦ шољи што ће спречити појаву хемороида - ако се већ нису појавили.
То за воду си прочитао на лошем месту.
Кувани кукуруз ће решити проблем нередовне и тврде столице, а самим тим ће нестати грчеви у цревима као и дуготрајно седење на ВЦ шољи што ће спречити појаву хемороида - ако се већ нису појавили.
То за воду си прочитао на лошем месту.