fubroadenom i limfne zlezde

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

thewolf3006
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 26, 2014 5:00 pm

fubroadenom i limfne zlezde

Post od thewolf3006 »

Moze li iko da mi pomogne,
pre cetiri meseca mi je ustanovljen fibroadenom na desnoj dojci koji je 1,4*0,8mm, on je ustanovljen samo na osnovu ultrazvuka...doktorka je smatrala da je to dovoljno...pre tri nedelje su mi se malko uvecale limfne zlezde na vise mesta na vratu...najvise me plasi jedna koja je iznad kljucne kosti na desnoj strani...otisla sam kod doktora opste prakse na studentskoj poliklinici...i on je opipao zlezde i ustanovio da nije nista za brigu...rekla sam mu da imam fibroadenom...zanima me da li je moguce da je ta zlezda iznad kljucne kosti reaktivno iskocila...jako je sitna...ili da ne daj Boze nije losa dijagnoza kad je fibroadenom u pitanju pa da se to ne seri...molim vas da mi odgovorite ... :( :( :(
Lann
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 05, 2014 9:31 pm

Re: fubroadenom i limfne zlezde

Post od Lann »

Fibroadenom je benigni tumor i tesko je da su se zlezde uvecale zbog toga.Da,moguce je da je limfna zlezda iskocila reaktivno usled neke upale,zapravo to je i najcesci uzrok.Jel imate neke tegobe?
thewolf3006
Novi član
Novi član

Post od thewolf3006 »

Nemam tegoba...sem blagog kaslja... ali mi je doktor pregledao grlo i nije upaljeno...ba sam u medjuvremenu kod hematologa...i ona snatra da nije nista alarmantno inije cak ni krvnu sliku radila...kaze da je sve ok...mene je strah samo zato sto sam citala da te zlezde iznad kljucne kosti uvek umazuju na neke lose stvari...sta vi mislite?
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Tacno je da uvecanje supraklavikularnih limfnih nodusa zahteva oprez. Ako je fibroadenom dojke potvrdjen nema razloga za strah tj. da je ta limfna zlezda povezana sa patologijom dojke. Limfni nodusi mogu da se uvecaju u infekcijama. Reaktivno uvecani limfni nodusi su meki ili elasticni, pokretni, bolni ili lako bolni. Ne znam koliko dugo imate taj limfni nodus, ali ako se ne povuce za 4 nedelje, a to je neko tolerantno vreme kad ocekujemo da se reaktivno upaljeni limfni nodus povuce javite se lekaru.

Sve najbolje!
thewolf3006
Novi član
Novi član

Post od thewolf3006 »

Bila sam kod hematologa...I ona zena mi je rekla da mi zlezde nisu uvecane...I da nema potrebe da radim krvnu sliku...I da se supraklavikularne zlezde nalazae blize vratu...a ne tako mnogo desno iznad kljucne kosti...ali ja I da lje osecam tu kuglicu...pokretna je ...ali nije bas mekana...moze li da bude nesto drugo? a da nije limfna zlezda ? Hvala vam unapred..
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Da, zlezdice su blize centralnom delu vrata konkretno u regiji vrata iznad unutrasnjih pripoja kljucne kosti za sternum, a ako vi to pipate skroz lateralno(spolja) to tesko da je zlezdica. Stvarno mi je tesko da kazem sta bi to drugo moglo da bude s obzirom da bez pregledane mogu da znam gde se to tacno nalazi i cemu pripada. Ultrazvuk mekih tkiva vrata bi mogao da pomogne u resavanju vaseg problema.

Sve najbolje!
thewolf3006
Novi član
Novi član

Post od thewolf3006 »

Bila sam na ultrazvuku dojki i stitne zlezde...vrat...i sta sve ide uz to...imam jos dva fibroadenoma na levoj dojci... i imam vodene ciste po vratu, sto bih volela da mi objasnite sta su? tj u nalazu pise vise mikrokoloidnih nodusa od 4mm u donjem desnom lobusu, a u levom od 3mm ... i to iznad kljucne kosti jeste uvecana limfna zlezda 7mm za koju doktorka tvrdi da je reaktivna, moze li to da se vidi preko ultrazvuka?

Veliko vam hvala na odgovoru :)
thewolf3006
Novi član
Novi član

Post od thewolf3006 »

Moze li molim vas neko da mi odgovori?
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Ja u opisu ne vidim nikakve ciste po vratu, vec su opisani mikrokoloidni nodusi na stitastoj zlezdi.
To su mikrociste na stitastoj zlezdi. Limfna zlezdica od 7mm nije od klinicnog znacaja jer je ispod 10mm i ako ima ultrazvucne karakteristike reaktivne zlezdice ne treba da vas brine, svi na vratu vise manje imamo po neku ovako malu reaktivnu zlezdicu.
Kakav je parenhim stitaste zlezde? Da li opisan kao homogen? Kakva je vaskularizacija parenhima?
thewolf3006
Novi član
Novi član

Post od thewolf3006 »

Pise sam da je stitasta zlezda normalnih dimenzija i da su ti mikrokoloidni nodusi tip 1. Mozete li da mi objasnite sta to znaci? I koliko su opasne te mikrociste i da li bi trrbalo jos nesto od pregleda da ucinim po tom pitanju?
Unapred hvala na odgovoru...
drM
Aktivan član
Aktivan član

Post od drM »

Samo proverite hormone stitaste zlezde TSH, FT4, FT3.
Sve najbolje.
thewolf3006
Novi član
Novi član

Post od thewolf3006 »

Nakon mesec dana pojavila mi se jos jedna limfna zlezda na dnu vrata ...mala I okrugla...ova koja je smestena iznad desne kljucne kosti jos nije spala...doduse ja je cesto diram...je l moguce da od toga prezistira? da li je inace moguce napipati limfnu zlezdu iznad kljucne kosti kada je neko zdrav? radila sam I tumor mareker za dojku koji je 11.33 I krvnu sliku osnovnu ...gde je sve u granicama normale....molim vas da mi neko da ideju sta bih jos mogla da uradim...strasno me plasi ta zlezda iznad kljucne kosti...narocito nakon sto sam procitala da ako je to preslo sa dojke tu da je to vec kasna faza...I imam jos jedno pitanje...moze li tumor dojke koji je 1,5x1cm da metastazira?

Molim vas da mi neko odgovori,

Hvala unapred
thewolf3006
Novi član
Novi član

Post od thewolf3006 »

Ima li iko da odgovori?
thewolf3006
Novi član
Novi član