francusko "R"
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
francusko "R"
Moja cerka ima 10 godina. Od samog pocetka kad je pocela da prica glas "r" izgovorila je guturalno t.j. kao"francusko r". Svima je to bilo veoma simpaticno, i mi smo to prihvatili bez ikakvih problema. Neki prijatelji govorili su mi da odvedem cerku kod logopeda, ali ja to dosad nisam ucinila. Cerka mi je veoma temperamentna i drustvena tako da dosad nije bilo nekih problema u skoli i sa drugovima tako da to i ne smatramo kao problem. Ipak htela bih da znam dali ima mogucnosti da se to "francusko r" koregira u buducnosti, ukoliko mojoj cerki to bude smetalo recimo "u pubertetu". Hvala unapred!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Roditelji mog decka su napravili slicnu gresku. I njima je to bilo "bas simpaticno" pa nista nisu preduzeli povodom toga. On nikakvih problema nije imao koliko ja znam, nisu ga deca zezala kad je isao u skolu itd, ali danasnja deca su mnogo surovija, pa bi mozda trebalo da vasu cerku odvedete kod logopeda, ako nije kasno. Za njeno dobro, jer pretpostavljam da bi, da je zrela, to bio i njen izbor.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lale68: takvo francusko R moguce je tako rano i kod dece koja imaju neki urodjeni defekt gornjeg nepca (nista strasno, samo sto smeta formiranju pojedinih glasova na standardan nacin). Ne znam da li je dete pregledao ikad specijalista ORL? Mozete iskljuciti to, pa onda odlucivati za logopeda. Ukoliko je problem organske prirode, resenje moze biti hiruski zahvat, ali cesto se ne ide u tu proceduru jer posle njega ne moze da se garantuje potpuna korekcija, ali i govor mora cesto da se (izgovor) 'uci' iz pocetka. Eto, mozda to nije slucaj sa vasim detetom, no tek da Vam skrenem paznju i na tu mogucnost - i da jeste, nista strasno, i nista cega treba sad da se uspanicite, samo napominjem MOGUCNOST pre nego sto eventualno dete krene kod logopeda (pa shvatite da ne napreduje a ne znate zasto). POzdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 6:29 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U vecini slucajeva nije u pitanju nista organsko (a i ovde je u pitanju izgovor samo glasa R). Dalje, devojcica ima 10 godina, tako da nista tu nije "rano". Da je u pitanju bilo sta organsko sa (tvrdim) nepcem, ne bi se ovako ispoljilo.
Glas R je jedan od najtezih za usvajanje, zbog kompleksnih pokreta jezika. Desava se, na primer, da dete, tokom usvajanja i stabilizovanja ovog glasa (tokom 4., cak 5. godine), u svojoj okolini ima nekoga sa kim provodi vreme a ko ima losiji izgovor tog glasa - onda se desava da dete usvaja po tom modelu, itd. Ti pogresno nauceni automatizmi izgovora se mogu ispraviti, uz trud i disciplinu (jaku motivaciju).
@lale68, kazete da je vasa devojcica zdrava i zivahna. Ako tokom odrastanja nije bilo problema pri hranjenju, gutanju, usvajanju govora (glasova), problema sa trecim krajnikom (verujem da biste nesto pomenuli da je bilo), ne bi trebalo da brinete. Ako ste se (sad) zabrinuli, uvek mozete da posetite logopeda, koji ce je svakako pregledati i posavetovati vas.

Glas R je jedan od najtezih za usvajanje, zbog kompleksnih pokreta jezika. Desava se, na primer, da dete, tokom usvajanja i stabilizovanja ovog glasa (tokom 4., cak 5. godine), u svojoj okolini ima nekoga sa kim provodi vreme a ko ima losiji izgovor tog glasa - onda se desava da dete usvaja po tom modelu, itd. Ti pogresno nauceni automatizmi izgovora se mogu ispraviti, uz trud i disciplinu (jaku motivaciju).
@lale68, kazete da je vasa devojcica zdrava i zivahna. Ako tokom odrastanja nije bilo problema pri hranjenju, gutanju, usvajanju govora (glasova), problema sa trecim krajnikom (verujem da biste nesto pomenuli da je bilo), ne bi trebalo da brinete. Ako ste se (sad) zabrinuli, uvek mozete da posetite logopeda, koji ce je svakako pregledati i posavetovati vas.

Hvala svima koji su se javili u vezi mog problema. Htela sam da napomenem da moja cerka nema nikakvih organskih problema, jer to smo bas 100%proverili, jer takav smo problem imali sa sinom (ima 14 godina) i u 5 godini uradili su hirurski zafat jezika/ona resica ispod jezika bila je zategnuta, spojena/. Imajuci u vidu to iskustvo sa sinom, to smo najprije eliminisali, tako da ostaje verovatno samo pomoc logopeda.
U vezi ovoga ja se sa mojom cerkom shalim- kazem joj da to francusko "r" ona je naucila dok je bila u mom stomaku/ jer u petom sam mesecu trudnoce bila jedan mesec u Parizu/. :lol:
Moj sin na to dodaje: "Mama, dali je moguce da se svi Francuzi ragaju sa govornom manom /greskom/, kao moja sestra. :lol:
Pozdrav svima.
U vezi ovoga ja se sa mojom cerkom shalim- kazem joj da to francusko "r" ona je naucila dok je bila u mom stomaku/ jer u petom sam mesecu trudnoce bila jedan mesec u Parizu/. :lol:
Moj sin na to dodaje: "Mama, dali je moguce da se svi Francuzi ragaju sa govornom manom /greskom/, kao moja sestra. :lol:
Pozdrav svima.