Fraktura prsljena!!! Operacija??

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
slavicat
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 18, 2009 1:11 pm

Fraktura prsljena!!! Operacija??

Post od slavicat »

Zapravo nije rijec o meni vec o mom ocu. Prije vise od mjesec i po dana poklizao se na ledu i pao. Osjecao je blagi bol ali se nije na to mnogo obazirao i nije htio da uzme odmor.Jednom prilikom posle podizanja tereta osetio je ostar bol i od tada taj bol ne prestaje vec 2 nedelje. Ne moze da stoji od bolova, a ne moze ni da sjedne ni legne jer ne moze da nadje poziciju koja mu odgovara. Taj bol ponekad malo splasne ali je uvijek prisutAN i uglavnom veoma jak. Snimao se na rendgen, rekli su mu da je snimak ok, prije 2 dana isao je na skener. Danas so dobili rezultate. POsto se ja slabo razumijem u to otkucacu sta je pisalo:

---------------------------
MSCT LUMBALNOG DIJELA KIČME

Na aksijalnim, sagitalnim I koronalnim presjecima lumbalnog dijela kičme uočava se uzdužni prekid kontinuiteta tijela L2 pršljena,dorzalno, sa multiplim fragmentima koji su nejasnih I neravnih kontura kao I kontura ostataka tijela pršljena, koji je uredne strukture, a u istom nivou je prisutna I mekotkivna sjenka te bi nalaz vj. odgovarao osteolitičkim promjenama sa patološkom frakturom (indikovana je MR L2 pršljena)
Koštani fragment dislociran retrokoporalno, kaudalno, desno, imprimira spinalni kanal I neuroforamen.
Ostali pršljenovi lumbalnog dijela kičme su uredne orfologije I structure.
Zaključak: Osteolitičke promjene tijela L2 pršljena sa patološkom frakturom I sa dislokacijom fragmenta, retrokorporalno,desno, koji imprimira spinalni kanal I neuroforaen (sek deposit?, primarni Tu?) Indikovana je MR L2 pršljena.
----------------------------------------------------------

Jako sam zabrinuta ma me interesuje me da li je potrebna operacije prsljena? Koliko je rizican taj poduhvat i koje su posledice?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
larisabg
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

na zalost

Post od larisabg »

Vas otac je zaista pretrpeo frakturu prsljena,a najbolje bi bilo da se obratite spinalnom centru na Banjici,ili dr Srecku Jeremicu KCS,da bi se povreda sto pre lecila.Izbor terapije zavisi od ortopeda,a ukoliko odluci za op. terapiju, ne brinite mnogo to se jako uspesno leci.
Neka potrazil lekara sto pre,vec danas,da ne bi nepravilnim polozajem dodatno povredio mozdinu.
Postoji mnogo veci problem u ovoj dg, naime povreda izgleda kao da nije nastala samo padom,vec da je prsljen ostecen bolescu...To je jako verovatno,ali ne sasvim sigurn, te bih Vam preporucila da se pregled na NMR uradi sto pre da bi se potvrdila ili iskljucila ta mogucnost.
Pregled se mora raditi pre eventualne operacije jer su srafovi za fiksiranje prsljena kontraindikacija za NMR.Zanaci,zamolite ortoperda da ga preop.,ukoliko se odluci za op samo fiksira korsetom koji na sebi nema metal ili gipsom,pa uradite pregled.
tata treba da izvadi sto pre krv za tu markere,Ca 19_9,PSA i CEA,da uradi skener grudnog kosa, a na magnetnoj rezonanaci dok rade snimanje kicme da odrade i NMR trbuha i male karlice.
znam da Vam sve ovo zvuci strasno i iznenada,ali bi bilo jako dobro da se uradi sto pre/
Nemojte se plasiti sve se ove promene daju lepo leciti...
pozdravljam Vas?
Ako imate jos nesto,pitajte,a javite kako je proslo!
Verujem da ima entuzijasta medju nama!
Odgovori