Zapravo nije rijec o meni vec o mom ocu. Prije vise od mjesec i po dana poklizao se na ledu i pao. Osjecao je blagi bol ali se nije na to mnogo obazirao i nije htio da uzme odmor.Jednom prilikom posle podizanja tereta osetio je ostar bol i od tada taj bol ne prestaje vec 2 nedelje. Ne moze da stoji od bolova, a ne moze ni da sjedne ni legne jer ne moze da nadje poziciju koja mu odgovara. Taj bol ponekad malo splasne ali je uvijek prisutAN i uglavnom veoma jak. Snimao se na rendgen, rekli su mu da je snimak ok, prije 2 dana isao je na skener. Danas so dobili rezultate. POsto se ja slabo razumijem u to otkucacu sta je pisalo:
---------------------------
MSCT LUMBALNOG DIJELA KIČME
Na aksijalnim, sagitalnim I koronalnim presjecima lumbalnog dijela kičme uočava se uzdužni prekid kontinuiteta tijela L2 pršljena,dorzalno, sa multiplim fragmentima koji su nejasnih I neravnih kontura kao I kontura ostataka tijela pršljena, koji je uredne strukture, a u istom nivou je prisutna I mekotkivna sjenka te bi nalaz vj. odgovarao osteolitičkim promjenama sa patološkom frakturom (indikovana je MR L2 pršljena)
Koštani fragment dislociran retrokoporalno, kaudalno, desno, imprimira spinalni kanal I neuroforamen.
Ostali pršljenovi lumbalnog dijela kičme su uredne orfologije I structure.
Zaključak: Osteolitičke promjene tijela L2 pršljena sa patološkom frakturom I sa dislokacijom fragmenta, retrokorporalno,desno, koji imprimira spinalni kanal I neuroforaen (sek deposit?, primarni Tu?) Indikovana je MR L2 pršljena.
----------------------------------------------------------
Jako sam zabrinuta ma me interesuje me da li je potrebna operacije prsljena? Koliko je rizican taj poduhvat i koje su posledice?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
Fraktura prsljena!!! Operacija??
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA