folna kiselina

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
mia.ja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 15, 2006 2:28 pm

folna kiselina

Post od mia.ja »

Da li mogu da koristim folnu kiselinu a da se pre toga ne konsultujem sa lekarom?I ako mogu, koja je dnevna doza koja sme da se koristi. Nemam dece ali bih htela da ostanem u drugom stanju pa bih vam bila zahvalna kada bi mi dali neke osnovne informacije o ovom vitaminu.
Unapred zahvalna!
mrphVlada
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 5:37 pm

Post od mrphVlada »

Nema potrebe da koristite folnu kiselinu ukoliko želite da ostanete u drugom stanju. Folna kiselina u kombinaciji sa gvožđem se koristi u toku trudnoće. Nevezano za trudnoću folna kiselina se primenjuje kod specifične anemije i kod primene lekova koji mogu da umanje njenu koncentraciju.
stručni saradnik na www.*
melania
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 3:09 pm

Post od melania »

koliko ja znam, nije lose uzimati Folnu kiselinu pre nego sto se ostane u drugom stanju. to sprecava razno razne poremecaje u plodu.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Meni je lekar, posto sam planirala trudnocu rekao da je najbolje bar tri meseca pre toga da uzimam folnu kiselinu. U tom pripremnom periodu sam pila 400 mg dnevno, a u prvih 10 nedelja trudnoce 800 mg dnevno, jer se u to vreme potraznja za ovom supstancom povecava. S obzirom da je Folna kiselina nesto sasvim prirodno u grupi vitamina B mozes je slobodno piti, nema nikakvih negativnih posledica. Ona jednostavno obezbedjuje da se beba u tom periodu dobro razvija i smanjuje rizik od podbacaja.
mia.ja
Novi član
Novi član

Post od mia.ja »

hvala vam puno!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Nema na cemu. Nego zaboravih da ti kazem da je bolje da uzmes folnu kiselinu koja ima jos i dodatak joda. To mozda u tom pripremnom periodu i nije toliko vazno, ali kad se desi jako je bitno za embrionov razvitak. Ja sam jednostavno kupila vitamine za trudnice i tako s obzirom da sad zbog mucnina ne mogu da jedem, znam da je bar jedan deo svega sto bebi treba tu! Ostalo se nekako trudim da uzmem u hrani....
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav Mia,
ovo je odgovor sa podforuma "ginekologija"
dr obgyn... http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=15785#15785 napisao:Folna kiselina se pije prije trudnoce da bi se prevenirale anomalije neuroloske cijevi kao sto su najcesca spina bifida, meningokela, anencefalus...et cetera. U Americi se procenat ucestalosti tih anomalija smanjio za 50% od kada je hrana obogacena folnom kiselinom. Ali taj procenat u ishrani jos nije dovoljan da se navedene anomalije potpuno eliminiraju.
Dakle folna kiselina treba da se uzima svaki dan u dozi od 0,4 mg ili 400mikrograma dnevno tokom 3 mjeseca prije trudnoce do kraja 2 mjeseca od zaceca / neuroloska cijev se zatvara od 36 do 42 dana koncepcije /. To vrijedi za sve zene koje zele trudnocu.
Srecno,
ObGyn
Slika i svako dobro, jane_doe
mia.ja
Novi član
Novi član

Post od mia.ja »

Stvarno ne znam sta da vam kazem , osim HVALA. Puno ste mi pomogli.
:D
Korisnikov avatar
sandla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 8:37 pm

Post od sandla »

mia.ja i ja sam se isto pitala kao ti i bila sam kod ginekologa na razgovor ... iz istog razloga jer sam cula da ko zeli da ostane u drugom stanju da je dobro piti folnu kiselinu. Ginekolog je rekao da je to preporucljivo i da se pije pre i za vreme trudnoce do 20-te nedelje, tako da slobodno uzimaj... FOLNAK se zovu tabletice i uzima se ujutru i uvece po jedna ... samo napred i drzim nam fige :P
Odgovori