Fizijatrija
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Fizijatrija
Poštovani molim za 2, 3, stručna odgovora. Da li je CT dijagnostika manje štetna od MR u smislu štetnog zračenja? Pitam to jer su me u MRI centru posavetovali da pored pregleda magnetnom rezonancom, zakazanom za decembar ove god. načinim CT snimak koji se može realizovati za mesec dana, koji je po rečima sestre koja zakazuje u MRI centru manje štetan od magnetne rezonance jer vremenski kraće traje sam postupak snimanja, a posle kojeg mi možda neće ni trebati MR. Po mojoj skromnoj informisanosti CT ili kompjuterska tomografija,je takodje vrsta rendgena, dok se stanje mekih tkiva može ustanoviti tek MR. RTG cervikalne i lumbalne kičme imam od prošle god. Nadam se da razumete zašto Vas ovo pitam, nije mi svejedno koliko ću potrebnog ilil nepotrebnog zračenja primiti. Doktor koji mi ispisuje ove zahteve za specijalističke preglede se takodje ne slaže sa tvrdnjom da je CT manje štetna od MR. Na ove pretrage kao i EMNG ruku i nogu upućena sam radi dijagnoze:Sy cervicalae chr.exac. Sy vertiginosum.Osteohondrosis Vc 5-6. Sy lumbalae-Discus hernia 14-5/In obs.Vratni deo kičme lečim 6 god. unazad, dok problem sa lumbalnim delom datira od prošle god. Od marta imam bolno otkazivanje kolena sa hipotrofijom kvadricepsa,što sam do sada vežbama i strujama unekoliko stabilizovala, mada je bol u kolenu ostao, povremeni jaki grčevi u stopalima obe noge,ili nervozni neprijatni titraji, na oko vidni u obe noge na listovima i stopalima,i dalje prisutni. Sa prikupljenim nalazima imam nameru posetiti fizijatra sa privatnom praksom(fizijatra u Domu zdravlja već neko vreme nemamo), ili kiropraktičara, pa je to ujedno i moje sledece pitanje, da li bi dobar kiropraktičar u mom slučaju pomogao? Dakle, molim Vas za savet, CT ili strpljivo čekanje na MR, kiropraktičar- da ili ne? Koliko i kakve fizičke aktivnosti mi je u medjuvremenu dozvoljeno pored svakodnevnih dvosatnih vežbi koje sprovodim? Sa srdačnom zahvalnošću na Vašem izdvojenom vremenu i stručnom savetu, sa nadom u skori odgovor