feohromacitom
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jun 04, 2005 2:11 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
feohromacitom
Poshto nisam mogao da nadjem nigde oblast iz endogrinologije, moje pitanje moram da postavim ovde. Elem, radi se o bolki zvanoj FEOHROMACITOM (valjda dobro napisah). Zna li neko da mi kaze neshto vishe o pomenutoj boljki? Postoji li neki lek za nju? Na presolol sam vec postao imun, a kada dodje leto napadi se intenziviraju. imam ga vec tri godine.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:09 am
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jun 04, 2005 2:11 pm
Dargo me da nabasah na nekoga ko se iole razume u pomenutu problematiku. Od kako sam pocheo da se "druzim sa nezvanim gostom", nisam imao bash neke mogucnosti da se upoznam sa njegovom genezom. Ni na jednom pretrazivachu niti medicinskom sajtu nisam uspeo da pronadjem neshto vishe o njemu. vec sam digao ruke i od lekara, samo prochitaju nalaze, chim vide shta je u pitanju blago iskolache ochi, i kazu chuvaj se i pazi na sebe. Kada su na VMA postavili dijagnozu najpre su bili voljni da ga eliminishu, ali kako su u pitanju male vrednosti njegove velichine, rekli su mi se javim za neku godinu (znam da zvuchi groteskno, ali je to suva istina)
E, sad, ono shto mne zanma je sledece: Da li postoji bojazan da se pomenuti proshiri na ostale organe? Da li se zaista ispod 2 cm velichine ne uklanja? I shta je on uopshte?
Unapred hvala.
E, sad, ono shto mne zanma je sledece: Da li postoji bojazan da se pomenuti proshiri na ostale organe? Da li se zaista ispod 2 cm velichine ne uklanja? I shta je on uopshte?
Unapred hvala.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:09 am
Ne znam na kom je to sve nivou ispitivanja i pracenja pa ne bih voleo da se mnogo upustam u neku pricu. Inace to zahteva vrlo aktivno pracenje!
Osnovno cu ti reci! To je masa tkiva koja se nalazi u nadbubreznoj zlezdi (mada se moze naci i van te zlezde ili prosiriti na druge organe kao sto su jetra i pluca) koja sintetise i sekretuje jednu grupu hormona-kateholamine (tu spadaju adrenalin,noradrenalin i dopamin). Osnovni problem koji se stvara je arterijska hipertenzija koja najcesce nije stalna vec je iznenadna i jaka sa veoma burnim simptomima (jaka glavobolja,obilno preznojavanje,osecaj "lupanja" srca sa bolom u grudima,bledilo i intezivan strah). Najtezi oblik je takozvana maligna hipertenzija koja se moze zavrsiti sa fatalnim posledicama zbog intrakranijalnog krvarenja ili infarkta miokarda.
Terapija je hiruska i medikamentozna. Od lekova se preporucuju alfa i beta adrenergicki blokatori (Presolol je beta blokator).
Hirurgija je najbolja opcija. Promena se dijagnostikuje (mislim skenerom ili magnetnom rezonancom) kada je velicina promene oko 1cm. Ne bih se upustao u diskusiju kad se operise jer ne poznajem sve cinjenice! Ako su ti rekli da sad nije vreme onda ok! U svakom slucaju sa lekovima se moze postici da se to stanje lakse podnese tako da ti je moj definitivni savet otidji kod svog lekara i posavetuj se za eventualnu promenu dosadasnje terapije ili uvodjenja nekih dodatnih lekova.
Srecno!
Osnovno cu ti reci! To je masa tkiva koja se nalazi u nadbubreznoj zlezdi (mada se moze naci i van te zlezde ili prosiriti na druge organe kao sto su jetra i pluca) koja sintetise i sekretuje jednu grupu hormona-kateholamine (tu spadaju adrenalin,noradrenalin i dopamin). Osnovni problem koji se stvara je arterijska hipertenzija koja najcesce nije stalna vec je iznenadna i jaka sa veoma burnim simptomima (jaka glavobolja,obilno preznojavanje,osecaj "lupanja" srca sa bolom u grudima,bledilo i intezivan strah). Najtezi oblik je takozvana maligna hipertenzija koja se moze zavrsiti sa fatalnim posledicama zbog intrakranijalnog krvarenja ili infarkta miokarda.
Terapija je hiruska i medikamentozna. Od lekova se preporucuju alfa i beta adrenergicki blokatori (Presolol je beta blokator).
Hirurgija je najbolja opcija. Promena se dijagnostikuje (mislim skenerom ili magnetnom rezonancom) kada je velicina promene oko 1cm. Ne bih se upustao u diskusiju kad se operise jer ne poznajem sve cinjenice! Ako su ti rekli da sad nije vreme onda ok! U svakom slucaju sa lekovima se moze postici da se to stanje lakse podnese tako da ti je moj definitivni savet otidji kod svog lekara i posavetuj se za eventualnu promenu dosadasnje terapije ili uvodjenja nekih dodatnih lekova.
Srecno!
Sapienti sat!