Ljudi ja sam ochajna, pre neki dan sam dozivela epi napad koji su moji doktori opisali kao napad po grand mal tipu (ukocena vilica, gubitak svesti, postepen oporavak). Imam 24 godine i to bi mi bio prvi napad uopste. Umem da se preforsiram i uopste se nisam hranila redovno u proteklih 6 meseci (posao, faks, izlasci, briga o bratu koji je ruku slomio). Medjutim, nakon kratkog boravka na decijem odeljenju i nakon uradjenog eeg-a i ct skenera odbili su simptomatsku epilepsiju jer sam zdrava (naravno) i odlucili se za idiopatsku. Niko u mojoj brojnoj familiji nije epilepticar (od striceva i strina, preko baba koje imaju preko 70 godina).
Citala sam malo i shvatila da se ne moze dijagnostikovati epilepsija nakon samo 1 napada, medjutim ja sam vec i TERAPIJU zapatila. Doktorka neuroloskog odeljenja za klinicku psihijatriju mi je prepisala EFTIL valproat, lek koji mi govori da cu mozda piti godinama!!!! Ona to opravdava postojanjem tih siljak talasa na eeg-u (pa naravno da ih imam,imala sam epi napad pobogu)
Citala sam i o tom leku ima gomilu nezeljenih efekata.Treba da uradim magnetnu sad u cetvrtak, pa mi je jedan doktor gore sa instituta preporucio svog kolegu u beogradu, epileptologa DR ERCEGOVCA, koga cu da konsultujem sledece nedelje. Do tada sam odlucila da pijem lekove.
Necu da provedem ceo zivot u strahu od drugog napada i da se kljukam lekovima da on ne bi dosao. Mislim je li stvarno moguce otkriti da si ceo zivot bio epilepticar ali da ti se to manifestuje u 24toj? Hocu da kazem zasto ne ranije (imala sam gomilu stresnih situacija)?
Zar je moguce da sam sve vreme bila tempirana bomba? Zasto onda nisam pokazala prve znake u ranoj adolescenciji ili detinjstvu kad je i normalno?
epilepsija i terapija nakon samo 1 napada?!?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Apr 15, 2008 10:45 pm
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
eh epilepsija je chudna i nepredvidiva potpuno, niej bitno koliko godina imash i kada se prvi napad javio, mogao se javiti kad si imala 10, 15, 20 godina ili u 35toj, 40toj, jednostavno ne zna se kada ce se ispoljiti! Nema pravila sa njom!
koliko je trajao taj napad koji si imala?
Jako je bitno i dobro za tebe da sada shto vishe nauchish o toj bolesti!
A terapija iskljuchivo zavisi od tvog organizma, obichno se ne daje posle prvog napada osim ako taj napad nije trajao duze od 30 minuta.
Terapija se chak uzima neko vreme pa s eodna polako ukida, kazem sve zavisi od tvog stanja, bitno je samo da nadjesh dobrog doktora i da pokushash da svoj zivot na neki nachin uskladish, da nikako ne dozvolish da zaboravish da popijesh terapiju, da se ne izgladnjujesh, ne naprezesh previshe...i ne bi bilo loshe da pronadjesh psihologa koji nece biti naporan i sa kojim cesh moci da prichash opushteno....treba ti mesto gde cesh se prazniti kad se nakupish energije koja ti ne treba...
Izgledash mi kao pametna osoba pa se nadam da si uspela da pronadjesh sve o epilepsiji na internetu...isto tako mozesh u gradskoj biblioteci naci dosta toga! I naravno svog doktora pitaj za sve nejasnoce koje imash, ako on nema vremena da ti odgovori na sve trazi drugog neurologa!
koliko je trajao taj napad koji si imala?
Jako je bitno i dobro za tebe da sada shto vishe nauchish o toj bolesti!
A terapija iskljuchivo zavisi od tvog organizma, obichno se ne daje posle prvog napada osim ako taj napad nije trajao duze od 30 minuta.
Terapija se chak uzima neko vreme pa s eodna polako ukida, kazem sve zavisi od tvog stanja, bitno je samo da nadjesh dobrog doktora i da pokushash da svoj zivot na neki nachin uskladish, da nikako ne dozvolish da zaboravish da popijesh terapiju, da se ne izgladnjujesh, ne naprezesh previshe...i ne bi bilo loshe da pronadjesh psihologa koji nece biti naporan i sa kojim cesh moci da prichash opushteno....treba ti mesto gde cesh se prazniti kad se nakupish energije koja ti ne treba...
Izgledash mi kao pametna osoba pa se nadam da si uspela da pronadjesh sve o epilepsiji na internetu...isto tako mozesh u gradskoj biblioteci naci dosta toga! I naravno svog doktora pitaj za sve nejasnoce koje imash, ako on nema vremena da ti odgovori na sve trazi drugog neurologa!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Novi član
Pa primljena sam u bolnicu nakon tog napada, drug se uspanicio.
To je bilo sad u utorak, pustili su me nakon analize krvi, eeg-a, i ct-a. U petak. Mada sam ja htela da idem kuci vec sutradan jer mi je bilo znatno bolje. Napad je trajao ne znam tacno koliko, ali recimo da sam u 12 20 bila kod druga, da ja on zvao hitnu odmah. Ja sam sporo dolazila svesti, 12 36 je drug zvao brata.Ja se ne secam. Vadili su mi jos i krv. Doktorka ocekuje da ce magnetna biti u redu.
To je bilo sad u utorak, pustili su me nakon analize krvi, eeg-a, i ct-a. U petak. Mada sam ja htela da idem kuci vec sutradan jer mi je bilo znatno bolje. Napad je trajao ne znam tacno koliko, ali recimo da sam u 12 20 bila kod druga, da ja on zvao hitnu odmah. Ja sam sporo dolazila svesti, 12 36 je drug zvao brata.Ja se ne secam. Vadili su mi jos i krv. Doktorka ocekuje da ce magnetna biti u redu.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jan 22, 2008 1:07 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
B ez obzira na kasni pocetak, sto i nije tako retko,kod EPI napada se obavezno ukljucuje terapija dok se ne zavrsi sa ispitivanjima. Preporucujem ti da zbog eventualnog rizika od novog napada ne prekidas terapiju i da se informises o pozeljnom nacinu ponasanja i stilu zivota (na pr. nikakako alkohol, zurke sa stroboskopom i dr.). Jedan napad, naravno,ne znaci epilepsiju i nakon svih ispitivanja pravi se procena o daljoj terapiji. Pozdrav i sve najbolje!
-
- Novi član
Joj, nemate pojma koliko sam danas bila na ivici svega. Odem kod doktorke koja mi je i konstatovala epilepsiju, naoruzana pitanjima jer naravno ona je najkompetentnija da mi odgovori.
Htela sam takodje da mi propise lekove.
Medjutim ispade da meni lekove propisuje moj doktor opste prakse, a kako jos nisu stigli ni rezultati magnetne rezonance tako me je otkacila, kao pa mogu i pitanja da sacekaju ponedeljak kada budes dosla i donela rezultate.
A ja kao a lekovi?
Pa to ides kod doktora.
I ja sad ne mogu da nadjem glupavu otpusnu listu. Mislim ljudi vi nemate pojma kako je ona to meni saopstila. Imas epilepsiju i pices lekove godinama (ni kako ni zasto, nista...sve sam procitala u otpusnoj listi). A sad jos i takav odnos. A ja sam katastrofa sto se tice lekova, ni kontraceptivne koje su po danima obelezene nisam redovno pila.
@DEVOTED
Pa meni su vec uradili i analizu krvi, i eeg, i evo sad i magnetnu(rezultati ce u pon)...kakve su sanse da su pogresili? Znam da jedan napad ne znaci epilepsiju ali kako se postaviti nakon sto su ti upravo to hladnokrvno i rekli? Bez kako i zasto?
Htela sam takodje da mi propise lekove.
Medjutim ispade da meni lekove propisuje moj doktor opste prakse, a kako jos nisu stigli ni rezultati magnetne rezonance tako me je otkacila, kao pa mogu i pitanja da sacekaju ponedeljak kada budes dosla i donela rezultate.
A ja kao a lekovi?
Pa to ides kod doktora.
I ja sad ne mogu da nadjem glupavu otpusnu listu. Mislim ljudi vi nemate pojma kako je ona to meni saopstila. Imas epilepsiju i pices lekove godinama (ni kako ni zasto, nista...sve sam procitala u otpusnoj listi). A sad jos i takav odnos. A ja sam katastrofa sto se tice lekova, ni kontraceptivne koje su po danima obelezene nisam redovno pila.
@DEVOTED
Pa meni su vec uradili i analizu krvi, i eeg, i evo sad i magnetnu(rezultati ce u pon)...kakve su sanse da su pogresili? Znam da jedan napad ne znaci epilepsiju ali kako se postaviti nakon sto su ti upravo to hladnokrvno i rekli? Bez kako i zasto?
-
- Novi član
Magnetna je u redu, nemam nista sto bi moglo fizicki da uzrokuje epi napad.
Pocela sam da se raspitujem za alternativne vidove lechenja, bioenergija n stuff.
A do tada pijem lekove.
Ipak taj doktor naplacuje 100 evra po pregledu. A i rekao mi je da je moja doktorica dobar lekar. Imam utisak da nista novo nece reci.
Pocela sam da se raspitujem za alternativne vidove lechenja, bioenergija n stuff.
A do tada pijem lekove.
Ipak taj doktor naplacuje 100 evra po pregledu. A i rekao mi je da je moja doktorica dobar lekar. Imam utisak da nista novo nece reci.