Posle uradjenog CT-a mozga nalaz je sledeći: vidjene su mikrolakunarne ishemijske lezije u kapsuli eksterni desno. Interesuje me šta govori ovaj nalaz. Inače radi se o čoveku koji je 42-go godište i nikada nije imao nikakvih zdravstvenih problema do pre devet meseci kada je prvi put u toku sna počeo da krklja u nesvesti. Pošto ga je odvela hitna uradjeni su mu neke pretrage koje su pokazale da su svi nalazi uredni(ekg srca, snimak pluća, krvna slika, magnetna rez. i td). Svi nalazi su bili uredni jedino je nešto malo povišena masnoća u krvi. Posle tog napada ili krize svesti neznam već kako da navedem on je normalno funkcionisao uz odredjenu terapiju za masnoću što je uzimao. Posle devet meseci dok je sedeo kući sa ukućanima i provodio prijatno popodne bez ikakvih trzavica odjednom počenje da se koči, okrećući glavu u jednu stranu, stišće pesnice i gubi svest, počeo je da krklja. Vilica mu je stisnuta-zgrčena mi smo jedva oslobodili vilicu kako bi mogli da mu izvadimo jezik koji je bio prevrnut u grkljanu kada smo to uradili on je i nekako progrzao jezik. Ova borba je trajala sve dok nije došla hitna i odnela ga na neurologiju u Novom Sadu. Izveštaj lekara specijaliste neurologa je sledeći: NEUROLOŠKI I SOMATSKI STATUS: kardiopulmonalno kompenzovan, TA 140/80, budne svesti, konfuzan, bradipsihičan, orjentisan prema sebi i drugima, dezorjentisan u vremenu i prostoru. Glava bez vidljivih znakova svežeg povredjivanja. Zenice izokorične, uredne reakcije na svetlost. Bez asimetrije na licu. Ugriz jezika. Vrat slobodan. Na gornjim i donjim ekstremitetima bez znakova lateralizacije. Uredan plantarni odgovor. Rombergov test naznačen. Hod nestabilan na široj osnovi. Nalaz CT-a sam navela na početku ali evo detaljno:
Infratentorijalno ne vidi se prisustvo fokalnih parenhimatoznih lezija.
Mikrolakunarne ishemijske lezije u kapsuli eksterni sa desne strane.
Druge fokalne lezije se ne prikazuju.
Kortikomedularni crtež je dobro prikazan.
Znakova intrakranijalne hemoragije nema.
Supratentorijalni komorni sistem je umereno proširen, nešto izrazitije treća moždana komora.
Kortikalni sulkusi velikog mozga su prošireni, najizrazitije u području temporalnih lobusa.
Potrebno je da uradimo EEG glave.
Molim Vas da mi neko objasni o čemu se ovde radi. Čula sam da postoji neka staračka epilepsija dali je moguće da je to. Meni lično neliči na epi napad jer sam bila prisutna oba puta kada mu se to dešavalo nije mu išla pena na usta, nije se trzao, nijednom se nije umokrio.
UPUTNA DIJAGNOZA EPI FOCALIS
epi focalis
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U pitanju je bio fokalni epi napad, tranzitorni-prolazni napad, poremecaj motorne ili senzorne funkcije usled abnormalne mozdane aktivnosti.
Nije svaki epi napad isti i ne mora svaka osoba koja dozivi epi napad imati iste simptome i klinichku sliku, fokalni napad je lokalni, parcijalni napad koji nije isti kao generalizovani napad. Pisali smo o vrstama epilepsije na forumu, iskoristite opciju Trazi pa cete videti kakav sve epi napad moze biti.
Nije svaki epi napad isti i ne mora svaka osoba koja dozivi epi napad imati iste simptome i klinichku sliku, fokalni napad je lokalni, parcijalni napad koji nije isti kao generalizovani napad. Pisali smo o vrstama epilepsije na forumu, iskoristite opciju Trazi pa cete videti kakav sve epi napad moze biti.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.