eozinofilni kationski protein

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Korisnikov avatar
sara08
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 05, 2009 12:24 pm

eozinofilni kationski protein

Post od sara08 »

može li mi tko reći što se utvrđuje sa eozinofilnim kationskim proteinom? da li samo alergijska stanja kao što je rinitis ili recimo i astma? meni je nalaz sada 40, a interval je do 15. imam rinitis i nekih drugih većih problema nemam osim ponekad otežanog udisaja (izdisaj normalan), radila sam i feno i spirometriju u naporu i mirnoj fazi, nalazi uredni. ventolin test negativan... u petak imam termin kod alergologa, a do tada ako tko zna više bila bih zahvalna na odgovoru :)
* Sve je moguće ako ne odustaneš od snova već na prvoj prepreci! *
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: eozinofilni kationski protein

Post od dr ivica »

Ajde naučite i nas kad budete završili sa pregledom :D
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
sara08
Stalni član
Stalni  član

Post od sara08 »

evo uspjela sam danas ipak uskociti na red :)
doktorica nije bila bas pricljiva, bila sam vani u roku 3 minute, no samo je rekla da taj ECP pokazuje upalu donjih disnih puteva i ubacila mi je pumpicu uz xyzal i singulair za alergiju. po tome sam zakljucila da je to mozda onda astma, ali stvarno nemam tipicne simptome; ne kasljem, ne pisti kada disem, mogu brzo hodati i trcati i tada nemam vecih problema, mogu bez ikakvog problema izdisati, samo mi je ponekad otezan udisaj. i gusi me tu i tamo visoko gore. recimo negdje u ravnini ramena samo na sredini. imala sam upalu jednjaka zimus, znam da moze biti i od toga to otezano disanje... kada sam radila feno, rekli su da on pokazuje astmu, a meni je uredan... stvarno sam zbunjena. :oops:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Da nije ovog foruma i pitanja pacijenata, nikada ne bih saznao sta su sve BESKORISNO jos uspeli da "izmisle" u humanoj medicini! :-? :roll: :D

A jel nije bilo jeftinije i lakse da samo pogledaju krvnu sliku i u njoj procenat eozinofila? I kako ce sad neko da objasni ODSUSTVO KORELACIJE izmedju alergijske astme i broja eozinofila, i kakvu onda ima korist odredjivanje ECP ako eozinofilija NIJE (NIJE!!) uvek prisutna kod alergija???

Nemojte da se vise maltretirate i da gubite vreme i novac. Iako su sajtovi prepuni "novosti", sve vrvi od tesktova, lepih skracenica, statistika i sl. - NA ZAPADU NISTA NOVO!!! Nepotrebno (bezobrazno, beskrupulozno, akademsko) umnozavanje dijagnostickih procedura i metoda bez adekvatne podrske u terapijskim sredstvima je nonsens. Dijagnoza astme se postavlja brohoprovokacionim testom, kraj! 8) Sve posle toga je izivljavanje! Jednom dijagnoza - kraj - dosta vise dijagnostikovanja, dajte lek!
Korisnikov avatar
sara08
Stalni član
Stalni  član

Post od sara08 »

slazem se s Vama u potpunosti :)
vadila sam i KKS ali nalaz je stigao kod dr, tako da sam ga juce tek dobila, eozinofili su uredni - 6 (interval je od 0 do 7). ostali parametri u KKS i DKS su uredni.
da li je taj brohoprovokacioni test nesto slicno kao i metakolinski test? jedan rodak koji je medicinski tehnicar mi je spominjao taj metakolinski test da je dobar.
oprostite sto vas gnjavim, no htjela bih znati jos par sitnica.
* da li astmu karakterizira otezan udisaj ili izdisaj ili kombinirani simptomi? moja dr mi je rekla da je astma otezan izdisaj, a na nekim stranicama sam pronasla da je otezan udisaj :-?
* cuje li se sta pri preslusavanju pacijenata sa astmom? svaki put su me preslusali pa kazu da se ne cuje nista osim jednom jako malo skracenog udisaja
*danas sam uzela symbicort udah, premda imam i seretide i ventolin. koji je od tih lijekova najbolji? ( od ventolina imam jake tahikardije , tako da sam ga koristila samo 1x i onda kada su mi radili ventolin test)
*zaboravila sam napisati jos jednu stvar koja mislim da bi mogla biti dosta vazna. zimus sam bila na gastroskopiji i utvrden mi je erozivni gastritis (3 erozije) uz upalu jednjaka i refluks (gljivice, bol medu lopaticama, vracanje hrane u grlo, jedna ranica). pila sam controloc 8 tjedana i uzimala sam rojazol gel. stanje je jedno vrijeme bilo stvarno dobro. no u zadnje vrijeme osjecam opet bol u zeludcu i zgaravicu imam uglavnom navecer. ponekad otezano gutanje. te probleme sa zeludcem sam pocela opet intenzivnije osjecati kada bih navecer popila singulair. pijem vec 4 mjeseca po 2x na dan betaserc zbog problema sa srednjim uhom, zatim jedno 3 mjeseca xyzal, dok singulair pijem unazad 2-3 mjeseca. takoder sam pila 10 dana antibiotike zbog upale sinusa. sigurna sam da mi te tablete tesko padaju na zeludac koji se vec buni. pocela sam piti opet controloc. znam da i takvi problemi mogu uzrokovati simptome slicne astmi, ali kako ih onda prepoznati?
eto, danas isto cijeli dan gotovo imam prisutne simptome otezanog udisanja. bila sam u trgovini kada me uhvatila kisa, tako da sam cijeli put bas jako brzo hodala i trcala neke ulice. simptomi su bili isti kao i prije, dakle meni se stanje nije pogorsalo. na 5 kat zgrade se popnem bez problema, malo se uspusem, ali kao i ljudi koji nemaju alergije, a penju se samnom.
oprostite jos jednom sto vas gnjavim! nitko mi ne daje niti se trudi dati odgovore na pitanja koja postavljam, a ja jednostavno zelim znati na cemu sam. doktorica mi je teska za davanje novih uputnica tako da mi je tesko traziti drugo misljenje kod doktora. hvala vam puno sto se trudite, pomogli ste mi prijasnjim postom :) postovanje, sara :wink:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

- metaholinski test jeste bronhoprovokacioni test.
- astmu karakterise otezano napustanje vazduha iz pluca (zvizdanje odn. "wheezing") u izdisaju, ekspirijumu, ALI pacijent oseca nelagodnost u inspirijumu, roodnosno neprekidno dok traje spazam.
- simbikort i seretid su podjednako dobri, zavisi od pacijenta do pacijenta. Kao lekar imam bolja iskustva sa simbikortom.
- zeludac moorate leciti najpre jednostavnim lekovima za smanjivanje kiseline, a tek potom contolokom i sl. Singular je nesto sto ja ni jednom pacijentu nisam nikad prepisao, jednostavno ne verujem u tu grupu "lekova".
- nije ni cudno sto mozete skoro sve isto kao i drugi bez dijagnoze, ko dmene u klubu borilackih sportova koj vodim ima najmanje 7-8 klinaca sa pumpicama, i niko nikada nije imao napade tokom treninga, niti se vidi bilo kakvo zaostajanje kod njih. To su sve ili jago blage intermitentne forme astme, ili potpuno pogresne dijagnoze

Sve najbolje!
tashaogi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 18, 2013 11:31 am

Post od tashaogi »

Zdravo, nisam znala gde da postavi ovo pitanje pa mozda imam srece ovde..
Vec mesec dana mi je zapusen nos, koristim kapi, to mi pomogne 6-7 sati i posle opet..Radila sam onaj alergo test na kozi(odnosno rukama)- negativan je, pa sam isla da radim ECP test na torlaku i on mi je katastrofalan
ecp: 100,0 μg/l reference range 2 -13,3 μg/l..

Bila bih zahvalna ako neko moze da mi protumaci ovo brojke, i da mi kaze sta treba da radim..Pominjali su mi da treba da pijem kortizon, a ja znam da je to nesto lose..:(
Molim Vas mi pomozite, jako sam uplasena...Imam 20 godina..

Unapred zahvalna,
Tamara
Odgovori