Enzimopatije

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Kripton
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 5:36 pm

Enzimopatije

Post od Kripton »

Pzdrav svima!
Naime imam jedan mali problem a to je da sam uzeo maturski rad iz Biologije na temu "Enzimopatije".
Problem je u tome sto nema nikakvih uopstenih podataka o enzimopatijama na internetu (Wikipedia, Bio-Net skola itd.).
Nasao sam podatke vezane za odredjene enzimopatije kao sto su Alkaptonurija, Galaktozemija, Albinizam itd. ali kao sto sam vec spomenuo u prethodnoj recenici nema nista uopsteno, pa bih vas zamolio ako iko ima neku strucnu literaturu da je postavi ovde.
Unapred Hvala, vas Kripton! :)
jelenap1978
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2011 5:06 pm

Re: Enzimopatije

Post od jelenap1978 »

Moj savet, ali bez zezanja, da uzmeš neku drugu temu. Ako nisi ništa našao na netu na ovu temu, to je onda mnogo komlikovano raditi.
zdravo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 7:20 pm

Post od zdravo »

Na internetu ima mnogo toga da se nadje na tu temu. Problem je u tome sto se o enzimopatijama ne moze pisati uopsteno. U toj grupi bolesti ima onih koje su medjusobno slicne po klinickoj slici, ali bi bilo logicno napisati o svakoj od njih po nesto... Mozda ne bi bilo lose da uzmes nekoliko bolesti koje spadaju u ovu grupu oboljenja i da o svakoj po nesto napises.... Daj neke teze za taj rad pa da zajedno osmislimo sta dalje. Pozdrav!
Kripton
Novi član
Novi član

Post od Kripton »

zdravo napisao:Na internetu ima mnogo toga da se nadje na tu temu. Problem je u tome sto se o enzimopatijama ne moze pisati uopsteno. U toj grupi bolesti ima onih koje su medjusobno slicne po klinickoj slici, ali bi bilo logicno napisati o svakoj od njih po nesto... Mozda ne bi bilo lose da uzmes nekoliko bolesti koje spadaju u ovu grupu oboljenja i da o svakoj po nesto napises.... Daj neke teze za taj rad pa da zajedno osmislimo sta dalje. Pozdrav!

Prije svega hvala ti na lijepom odgovoru :)
I ja sam razmisljao ovako i kao sto sam napisao u prethodnom postu je da sam nasao nesto o enzimopatijama tipa Albinizam, Alkaptonurija, Fenilketonurija, Galaktozemija.
Moj maturski rad sam zamisljao sa ovakvom formom:
1.Uvod (uopsteno o enzimima- cisto da one koji gledaju taj rad polako upoznam sa radom enzima i onda polako da predjem na problem, ali nista preopsirno)
2.Drugi dio mog rada bi se bazirao na nekim uopstenim podacima o enzimopatijama (kako dolazi do njih itd.)
3.U trecem dijelu bi se bazirao na enzimopatije koje sam prethodno spomenuo da imam u materijalu
4.Cetvrti dio bi se predstavljao kraj maturskog rada

Ovaj maturski rad bi trebao da sadrzi nekih 20 do 30 stranica da bi bio odobren. Ali kada se sve sredi mislim da ce biti dovoljno. Ipak to je jedino sto me muci kako nema nista uopsteno o enzimopatijama ?

Unapred hvala, Kripton :)
zdravo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 7:20 pm

Post od zdravo »

Enzimi su prirodni katalizatori. Svaki od enzima deluje na specifican nacin. Definicija enzimopatija se moze naci na internetu, jedna od tih na koje sam naleteo a deluje mi vrlo korektno je: "Any of various disturbances of enzyme function, such as the genetic deficiency of a specific enzyme.". Mislim da ne bi bilo lose da potrazis neku literaturu na netu, pa da navedes reference... Ali, posto ne pises magistarsku tezu, vec maturski rad, mislim da ne moras bas za sve sto napises da imas referencu :). Kao primer za enzime tela i nacin njihovog delovanja, mogao bi da navedes one enzime koji su vrlo zastupljeni u nasem telu (karboanhidraza, amilaza, pepsin, enzime Krebsovog ciklusa...). Enzimi su jako bitni da znas! :) Recimo, ne postoji oboljenje koje se karakterise nedostatkom nekog od enzima Krebsovog ciklusa, prosto zato sto su mutacije gena koji kodiraju ove enzime inkopatibilne sa zivotom (takav plod umire pre nego sto se i dijagnostikuje trudnoca). Ako gresim, neko ce me ispraviti. Kao sto rekoh pisi sta te muci :)

pozzz
Kripton
Novi član
Novi član

Post od Kripton »

zdravo napisao:Enzimi su prirodni katalizatori. Svaki od enzima deluje na specifican nacin. Definicija enzimopatija se moze naci na internetu, jedna od tih na koje sam naleteo a deluje mi vrlo korektno je: "Any of various disturbances of enzyme function, such as the genetic deficiency of a specific enzyme.". Mislim da ne bi bilo lose da potrazis neku literaturu na netu, pa da navedes reference... Ali, posto ne pises magistarsku tezu, vec maturski rad, mislim da ne moras bas za sve sto napises da imas referencu :). Kao primer za enzime tela i nacin njihovog delovanja, mogao bi da navedes one enzime koji su vrlo zastupljeni u nasem telu (karboanhidraza, amilaza, pepsin, enzime Krebsovog ciklusa...). Enzimi su jako bitni da znas! :) Recimo, ne postoji oboljenje koje se karakterise nedostatkom nekog od enzima Krebsovog ciklusa, prosto zato sto su mutacije gena koji kodiraju ove enzime inkopatibilne sa zivotom (takav plod umire pre nego sto se i dijagnostikuje trudnoca). Ako gresim, neko ce me ispraviti. Kao sto rekoh pisi sta te muci :)

pozzz
Veoma mi se svidjaju tvoji odgovori. :)
I vidis jedna od stvari koju nisam uradio a to je da nisam potrazio na engleskom jeziku. :)
Poslije ovog posta potrazio sam i nasao sam jos vise sadrzaja o Galaktozemiji, Fenilketonuriji i Alkaptonuriji... (o albinizmu mi ne treba jer sam o njemu nasao vec obiman sadrzaj i na nasem jeziku)
Ovaj sadrzaj cu naravno da prevedem jer mi Engleski ide od ruke :)
Vidis biologiju sam uzeo za maturski jer je to jedini predmet koji sam ucio sve 4 godine i na neki nacin mi je jako interesantna, a temu Enzimopatije sam uzeo zbog toga sto sam mislio da ima jako dost a toga interesantnog da se napise.
Jos jednom VELIKO -----> HVALA :) za tebe jer si me uputio da dodatni sadrzaj potrazim i na engleskom jeziku. <3
Odgovori