Moj ujak je godinama pio CocaColu i Pepsi svakodnevno bar od 2000te ako ne i ranije. Sada ima probleme sa želudcem. Nije imao bolove do sada, mada ga jako muči kiselina i to jako posle poslednje primene eritromicina. Pošto nema jake bolove (više napetost nego bol) i žali se samo na kiselinu lekar mi je dao terapiju (Controloc + Cisap). Lekove pije 4 dana i ima bolove u vrhu želudca. Bolovi nisu neizdrživo jaki ali mu ipak ne daju da spava pa uspe da spava svega par sati. Sada više nema kiselinu ali ima te bolove. Bolovi su blaži kada stoji pravo ispravljenih leđa. Njegov kolega koji je lečio želudac posle silnih lekova za srce kaže da je normalno u prvih nedelju dana da oseća bolove jer se želudac čisti i započinje regeneraciju (inače, on je koristio Nexium, a ne Controloc). On je u prvih nedelju dana imao bolove dok je ležao u bolnici i posle su se oni smirili a želudac mu se regenerisao. Pošto ne koristi više lekove za srce i želudac mu je skorz OK i nema više gerb. Ipak, ja bih htela da čujem mišljenje nekog stručnijeg pre nego što ga posavetujem, a stalno me pita šta da radi.
Da li treba da se javi lekaru i promeni terapiju?
Želudačni problemi (problemi sa lečenjem)
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Sada kada sam pročitala ovo vidim da nisam možda dobro opisala. Dakle, on do primene eritromicina nije imao česte probleme sa kiselinom, tek ponekad i onda malo redukuje ishranu i sve se smiri. Pošto je imao jaku upalu grla, čeonih sinusa i curenje iz nosa dobio je jaku dozu eritromicina, pa kad su videli da to ne deluje dali su roksitromicin a posle toga i hemomicin. Posle smo tek saznali da su to neki makrolidni antibiotici koji oštećuju želudac žestoko.
Pisao sam na vise mesta o sinusitisu i gutanju potencijalno infektivnog sekreta i konsekutivnom gastritisu koji nastaje.Sto se tice terapije ne znam zasto svi daju makrolide(naravno potpuno su opravdani ako je pacijent alergican na B-laktame)kada su tobakteriostatski antibiotici odnosno samo zaustavljaju dalje razmnozavanje bakterija dok su B-laktami baktericidni odnosnu ubijaju bakterije.Vi ako dajete bakteriostatik bez obzira sto je farmakokinetski profil povoljan dajte ga za sinuzitis znaci on treba da prodire u sinuse -supljine u kostima .Kroz kost distribucija nece biti gotovo nikakva vec samo kroz sluznicu sinusa koja je pod 1.edematozna pod 2.opstruira sinusna usca pa je i drenaza sekreta losa i zato uz sinuzitis kao terapija obavezna je i primena dekongestiva.I vi na patofizioloski nepovoljnu situaciju dajete manje potentan antibiotik
.
Sto se zeluca tice mozda je u pitanju hiatus hernija sa manjim/vecim stepenom refluxa.Naravno nista se ne moze sigurno tvrditi bez bar uradjene gastrografije.Sto se eritromicina tice javljaju se standardni nezeljeni efekti koji su mogu javiti u gastrointestinalnom traktu i kod primene bilo kog drugog antibiotika.On cak ubrzava eliminaciju gastricnog sadrzaja tj delujeprokineticki kao i Cisap i koristi se u nekim slucajevima kod gastropareze ili i.v. za ciscenje sadrzaja iz zeluca pre gasroskopije,pa bih ja te bolove pripisao pojacanoj peristaltici kao mozda side-effect makrolida uz neki jos potencijalno infektivan sekret u sinusima koji on guta.

Sto se zeluca tice mozda je u pitanju hiatus hernija sa manjim/vecim stepenom refluxa.Naravno nista se ne moze sigurno tvrditi bez bar uradjene gastrografije.Sto se eritromicina tice javljaju se standardni nezeljeni efekti koji su mogu javiti u gastrointestinalnom traktu i kod primene bilo kog drugog antibiotika.On cak ubrzava eliminaciju gastricnog sadrzaja tj delujeprokineticki kao i Cisap i koristi se u nekim slucajevima kod gastropareze ili i.v. za ciscenje sadrzaja iz zeluca pre gasroskopije,pa bih ja te bolove pripisao pojacanoj peristaltici kao mozda side-effect makrolida uz neki jos potencijalno infektivan sekret u sinusima koji on guta.
Urađena je analiza krvi i ultrazvuk pre par godina. Jetra sasvim OK. Bilo je faza kada je pio gazirane sokove manje i bilo je faza kada ih nije pio. Ima 29 godina. Rađene analize govore da je jetra sasvim OK, ne pravi probleme ali želudac pravi. Lekar je rekao da popije ovu terapiju od mesec i po dana, pa ako ne bude poboljšanja da ide na gastroskopiju.