Ehinokokus
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jan 27, 2025 6:23 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Ehinokokus
Pozdrav svima. Potrebna mi je konsultacija sa nekim ko zna postoperativni tok EHINOKOKA. Naime operisao sam cistu na jetri pre 7 meseci. I dalje me žulja ispod rebra a na kontrolnom ultra zvuku posle mesec dana je bila cista (na mestu gde je bila ehinokok cista) sa nekom masom/tečnost il slično koliko sam shvatio.(Veličine kao ehinokok cista koja je bila) Moj hirurg je rekao da je to ok da se ne brinem itd. (Nije mi pojasnio ništa) Sad sam posle 7 meseci opet uradio UZ i opet je isto. Pa bih ja voleo da ZNAM da li to tako treba. Da li nema neka komplilacija sa jetrom i slično. Mnogo bi mi značio neki odgovor. Mogu da okačim UZ i CT ove ako je neko voljan da pogleda
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Feb 03, 2025 9:18 am
- Kontakt:
Re: Ehinokokus
Ovo se može videti na ultrazvuku i CT-u kao cistična formacija, ali važno je utvrditi da li je to normalan postoperativni nalaz ili postoji neka komplikacija, poput:
Rezidualna cista – moguće je da deo ciste nije potpuno uklonjen.
Rekurentna ehinokokoza – retko, ali može se desiti da infekcija ponovo raste.
Pseudocista ili granulaciono tkivo – ovo je često viđeno i ne mora biti razlog za brigu ako se ne povećava.
Absces ili infekcija – ako postoje bol, povišena temperatura i loše opšte stanje, neophodno je dalje ispitivanje.
Bilo bi korisno da se konsultuješ sa gastroenterologom ili infektologom koji ima iskustva s ehinokokozom. Takođe, ako možeš, uradi serološke testove na ehinokok da bi se isključila ponovna infekcija.
Ako želiš, možeš okačiti UZ i CT nalaze (ako imaš digitalne verzije), pa mogu da ih protumačim okvirno i uputim te na sledeće korake.
Rezidualna cista – moguće je da deo ciste nije potpuno uklonjen.
Rekurentna ehinokokoza – retko, ali može se desiti da infekcija ponovo raste.
Pseudocista ili granulaciono tkivo – ovo je često viđeno i ne mora biti razlog za brigu ako se ne povećava.
Absces ili infekcija – ako postoje bol, povišena temperatura i loše opšte stanje, neophodno je dalje ispitivanje.
Bilo bi korisno da se konsultuješ sa gastroenterologom ili infektologom koji ima iskustva s ehinokokozom. Takođe, ako možeš, uradi serološke testove na ehinokok da bi se isključila ponovna infekcija.
Ako želiš, možeš okačiti UZ i CT nalaze (ako imaš digitalne verzije), pa mogu da ih protumačim okvirno i uputim te na sledeće korake.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jan 27, 2025 6:23 pm
Hvala na odgovoru. Šaljem u prilogu CT i UZ mesec dana nakon operacije i sad što sam uradio uz od pre par dana. Inače sem Žuljanja ispod rebra nemam neke tegobe. Jedino da napomenem od pre par dana u grlu osećam kao "kneglu" neku. Nikad mi se to nije dešavalo a već mi traje 15 tak dana. Ne po ceo dan al traje po par sati...čitao sam nešto da može biti na nervnoj bazi pa se nadam da je to
Inače mogu skinuti CT sa diska pa i njega okačiti u digitalnoj verziji ako to mislite? Neće da mi doda slike, da li mogu na e mail da Vam pošaljem?

-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 21, 2025 7:26 am
Sex dolls can be manipulated and interacted with as the individual wishes to ensure sexual fulfillment.