Dugotrajna upotreba nesteroidnih antireumatika

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

DarkoJovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 10, 2015 2:23 pm

Dugotrajna upotreba nesteroidnih antireumatika

Post od DarkoJovic »

Pozdrav,

Moje dete ima reumatoidni artritis, ali oblik koji zahvata vezivno tkivo. Seli se sa tetive na tetivu, ima bolove u mišićima. Puno pati zbog toga i veoma je depresivan. Do pre godinu dana je bio zdrav - pozitivnog stava, veseo i uvek nasmejan.

Terapija koja mu je prepisana još uvek ne daje gotovo nikakve rezultate, pa ja imam par pitanja:

1. On već godinu dana koristi nimulid od 500mg i brufen od 800mg (do 400 mu ne pomaže) više puta nedeljno. Da kažemo da po dva nimulida i dva puta po 800mg brufena jednoj nedelji. Razlog tome je jer se plašim da će prečesto korišćenje jednog dovesti do nekih nuspojava, a on ima tek 21 godinu! Primetio je da mu nimulid više pomaže. Probali smo i da mu svakog jutra damo po 250mg nimulida, ali to ne rešava problem u potpunosti.
Pa me zanima da li je takvo njihovo korišćenje u okvirima sigurnih?

2. Takođe, zanima me da li postoji neka sigurnija alternativa nimulidu i brufenu za dugotrajno korišćenje?

On se upravo zaposlio i ne sme da sedi kod kuće na bolovanju jer mora da se izbori za to radno mesto. Mora da pije lekove protiv bolova jer bez njih ne može da funkcioniše.

Reumatolog nam je jedino rekao "uzimajte lekove protiv bolova po potrebi" bez ikakvih detaljnijih smernica.
AllanFord
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 11:07 pm
Kontakt:

Re: Dugotrajna upotreba nesteroidnih antireumatika

Post od AllanFord »

NSAI lekovi (nesteroidni antiinflamatorici) su predviđeni samo za simptomatsko lečenje reumatskih bolesti i drugim stanjima povezanim sa bolom, oni ne leče uzroke.

Ako su ta dva leka jedino što uzima, manje će ga boleti, ali će njegova bolest samo da napreduje. Postoje drugi lekovi kojima se zaista leči/znatno usporava reumatoidni artritis - DMARD (disease-modifying antirheumatic drugs), metotreksat, na primer, ima ih i kod nas i trebalo bi da su mu doktori već prepisali nešto od toga.

Nimulid (nimesulid) je veoma efikasan protiv bola, ali je štetan po jetru, toliko da ga u SAD-u nisu ni registrovali. Možda da proba da ga zameni Diklofenakom (Diclofenac Duo, 75 mg, 1 tableta dnevno). On je opet štetan za želudac, ali mislim da je manje zlo od nimesulida... Posavetujte se još jednom sa doktorom, čime bi mogao da zameni nimesulid.

Teška je to i tajanstvena bolest, reumatoidni artritis, sad ga leče i tzv. "biologicima", pa biste i to mogli spomenuti njegovom reumatologu.

U svakom slučaju, ja bih nimesulid izbacio, a ibuprofen može da ostane... Ali nikako kao osnovna terapija, naravno.

Novi član
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 11:07 pm
Kontakt:

Post od AllanFord »

Nisam odgovorio na glavno pitanje - dugotrajna upotreba nesteroidnih antireumatika je 15. po redu uzrok smrti u SAD-u... Tako da... treba lečiti uzroke, a ne samo simptome.

Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Svakako, i sto pre poradite da pronadjete uzrok za to oboljenje, nemojte se vi pomiriti ako se doktor vec pomirio. Ja ne verujem da tu ne moze nista da se uradi vec piti lekove protiv bolova.
Pokusajte nesto od prirodnih pomocnih sredstava, ima na netu dosta toga, a ja bih preporucio caj od koprive..
Svakako uraditi sve analize a posebnu paznju obratiti na sve tegobe koje mozda na prvi pogled i nemaju veze sa artritisom.
srecno
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Ако су Нимулид и Бруфен лекови, онда је марихуана еликсир живота.

Да ли је проверавана лајмска болест?
DarkoJovic
Novi član
Novi član

Post od DarkoJovic »

aaaca napisao:Ако су Нимулид и Бруфен лекови, онда је марихуана еликсир живота.

Да ли је проверавана лајмска болест?
Nije, niko nam nije pominjao to.
DarkoJovic
Novi član
Novi član

Post od DarkoJovic »

vasa napisao:Svakako, i sto pre poradite da pronadjete uzrok za to oboljenje, nemojte se vi pomiriti ako se doktor vec pomirio. Ja ne verujem da tu ne moze nista da se uradi vec piti lekove protiv bolova.
Pokusajte nesto od prirodnih pomocnih sredstava, ima na netu dosta toga, a ja bih preporucio caj od koprive..
Svakako uraditi sve analize a posebnu paznju obratiti na sve tegobe koje mozda na prvi pogled i nemaju veze sa artritisom.
srecno
Nama je rečeno od strane specijaliste da se za reumatski artritis, pa i ovaj koji zahteva tetive ne zna uzrok. Pa se leče samo posledice, jer je uzrok nepoznat.
DarkoJovic
Novi član
Novi član

Post od DarkoJovic »

vasa napisao:Svakako, i sto pre poradite da pronadjete uzrok za to oboljenje, nemojte se vi pomiriti ako se doktor vec pomirio. Ja ne verujem da tu ne moze nista da se uradi vec piti lekove protiv bolova.
srecno
Verujte, to mi je bila prva pomisao.
Gde god pogledam na netu svuda piše - Reumatnoidni Artritis je autoimuno oboljenje koje karakteriše upala zglobova, smanjenje hrskavice, i šta sve ne.

A ovaj moj uopšte nema upalu zglobova već okolnog tkiva, tetiva. I to uvek druga tetiva!
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Е па онда обавезно проверите лајмску болест. Мада ако је болест поодмакла, може се десити да се у крви ништа не нађе.

Да ли је скоро пио неке антибиотике, које и колико дуго?

Знам да има још неких болести које изазивају шетајуће болове по мишићима, али не могу да се сетим. Потражите сами.
DarkoJovic
Novi član
Novi član

Post od DarkoJovic »

Otišli smo kod privatnog reumatologa, nije hteo da kaže dijagnozu jer nije siguran, ali nam je dao jedno 20 parametara da uradimo u laboratoriji (Reumatoidni Faktor, CRP, anti-CCP, fibrinogen ...) i onda će sa sigurnošću moći da kaže šta je i da prepiše terapiju.

Rekao je da je ovo njegovo na početku i da su dobre šanse da će se kontrolisati bolest sa minimumom lekova. Naravno, ogradio se jer kaže da je svaki slučaj poseban.

E sad, dao je intramuskularno DIPROFOS ili tako nešto. Ali pošto njega bole tetive jednako, kao da ništa nije dobio. Rečeno mu je da ne sme da pije brufen jer DIPROFOS drastično povećava loše efekte brufena i do nekoliko desetina puta!

Pa shodno tome imam dva pitanja:

1) Koliko Diprofosu treba da "proradi"? On je dobio pre 6 sati i ne oseti baš nikakvu razliku

2) Koliko posle intramuskularnog primanja Diprofosa on sme da popije brufen? Ja sam to pitao lekara ali je on odgovorio nešto sasvim levo ...
DarkoJovic
Novi član
Novi član

Post od DarkoJovic »

aaaca napisao:Е па онда обавезно проверите лајмску болест. Мада ако је болест поодмакла, може се десити да се у крви ништа не нађе.

Да ли је скоро пио неке антибиотике, које и колико дуго?

Знам да има још неких болести које изазивају шетајуће болове по мишићима, али не могу да се сетим. Потражите сами.
Jeste, hemomicin 3 nedelje.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Време је да промените лекара јер тај изгледа не зна шта ради.
DarkoJovic
Novi član
Novi član

Post od DarkoJovic »

S obzirom da niko nije odgovorio na moja pitanja, a možda nekom zatreba, odgovoriću ja jer sam se raspitao.
DarkoJovic napisao: 1) Koliko Diprofosu treba da "proradi"? On je dobio pre 6 sati i ne oseti baš nikakvu razliku

2) Koliko posle intramuskularnog primanja Diprofosa on sme da popije brufen? Ja sam to pitao lekara ali je on odgovorio nešto sasvim levo ...
1) Diprofosu treba dan, dva da potpuno proradi, mada se prva olakšanja osećaju i posle 12 sati.

2) On traje oko 3-4 nedelje pa u tom periodu treba smanjiti sve lekove koliko je god moguće, posebno brufen i slične.

Hvala svima na pomoći i odgovorima, čim saznamo rezultate, javljam!
Odgovori