Drhtanje ruke

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Uma
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 02, 2007 2:06 pm

Drhtanje ruke

Post od Uma »

Prvi put sam primetila da mi povremeno drhti desna ruka pre 2 godine. Sada bukvalno ne mogu da nosim šoljicu kafe, ne mogu kašiku normalno da držim. Imala sam puno stresnih situacija, naročito jedan dogadjaj pre nešto više od 2 godine kada sam bila jako uplašena duže vreme. Od tada sam postala i nervoznija. Sa levom rukom je sve u redu.
Bila bih zahvalna onome ko bi mi napisao nešto o ovom mom problemu, da li se drhtanje ruke može zaustaviti..kako se to leči... kome da se obratim za lekarsku pomoć?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Drhtanje ruke (jedne) moze da bude psihogeno (psihogeni tremor). Moze da bude i u sklopu esencijalnog tremora (kad cesto osoba nije svesna da joj drhti malo i glava), ili je tremor centralnog porekla (parkinsonizam ili teze bolesti). Retko postoje priferni neuroloski ispadi, odn. lezije sa tremorom - ali to nije tipicno za ostecenja tzv. perifernog motoneurona, osim kod takozvanih demijelinizacionih fascikulacija. Da ne preterujemo - potrebno je uraditi neuroloski pregled (od strane neurologa ili specijaliste opste medicine ili medicine rada), eventualno uraditi i EMNG, poceti lecenje sedativima iz grupe benzodiazepina (Rivotril, Ksalol...), a takodje i Beviplex drazejama. Ukinuti kafu, nikotin, alkohol.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Uma
Novi član
Novi član

Post od Uma »

Prvi deo nisam uopšte razumela ;) ali drugi jesam.
Još jedno pitanjce me muči..da li štitna žlezda tj. njen nepravilan rad može imati bilo kakve veze sa ovim mojim problemom?

Hvala Vam puno za odgovor!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Samo ako imate jako ubrzan rad srca usled pojacane aktivnosti stitne zlezde (hipertireoza), ali onda bi mogle/morale da podrhtavaju obe ruke...

Sve najbolje.

Ivica
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Uma
Novi član
Novi član

Post od Uma »

Hvala od srca, puno ste mi pomogli. Pozdrav
Odgovori