Juce sam otisla sa ocem da obavi kolonoskopiju. Lekari su tek posle odstranjenja jednog polipa videli da mu je vrednost trombocita umesto 150-400 samo 7! Poslat je hitno da uradi jos jednom krvnu sliku, ovog puta bilo je samo 4. Onda smo otisli na hitne slucajeve. Tamo su odmah rekli da je slucaj za bolnicu, ali nisu imali mesta. Prebacen je u Urgentni gde je opet ostao bez mesta u bolnici ali je zadrzan preko noci na opservaciji. On ne krvari, doduse kad mu izvade krv dobije odmah modrice.
Htela sam da vas pitam ukoliko mu ne nadju mesto u bolnici koliko je rizicno da u tim okolnostima bude kuci? Jos uvek cekamo rezultate punkcije. Nisam upucena u ovu vrstu problema a nemam vremena da ceprkam po internetu. Kako da uticemo na to da se br. trombocita poveca? Kakva je terapija za ovo?
Drasticna Trombocitopenija
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: Drasticna Trombocitopenija
Da li neko zna kako se pravi sok/sirup od bobica zove koji je dobar za popravljanje trombocita?
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
pisao sam vec ovde,odmah nakon sto ste postavili temu,ali nisam hteo da ispadnem glup sa onim komentarom...svakom coveku godi razlicita stvar...pokusajte sa narom,kazu da on popravlja trombocite...bilo bi dobro da pije sok od sveze cedjenog voca:cekle,sargarepe,jabuke,pomorandze,limuna,sta god imate od voca,a da je socno,dakle ne banane ili takvo voce...popravlja imunitet tako da ce mu dobro doci...a za ostale stvari,moracete nekog drugog da konsultujete...
-
- Stalni član
- Kontakt:
Kupili smo mu sok od cvekle, borovnice i jabuke, prirodni bez koncentrata, kozji jogurt i surutku, nosimo mu pomorandze, cvekle itd.... Procitala sam da je taj sok od zove dobar, dok su misljenja o aloji podeljena. Za sad je u bolnici sve dok mu se trombociti ne popnu bar preko 20 hiljada i ostanu tu stabilni....
- Slavko_slavko
- Stalni član
mislim da je najbolje sveze cedjeno,ali ako niste u mogucnosti nema veze,sto vise onda voca,vitamina neka unosi...meni su padali i na 45 ali od terapija...
-
- Stalni član
- Kontakt:
On trenutno ima 8 a imao je i 4 (hiljade to je najmanja jedinica). Od terapije mu za sad ne raste, ali dozivljava i svakodnevne stresove u bolnici, jer je i on nervozan a osoblje je za ne pozeleti nikom....pa ni to ne pomaze u oporavku jer sam citala da mogu i da padaju kada covek ima puno stresa.
- Slavko_slavko
- Stalni član
naravno da da...sve moze da se desi od stresa,od pada imuniteta do opakih bolestina...sacekajte bolje da mu se dignu vrednosti,a za njega,neka pokusa da ih na neki nacin kulira...dakle da ne obraca paznju na njih...i ja sam se susreo sa takvim osobljem,ali nisam obracao neku vecu paznju na njih...jel ste vi obavili kolonoskopiju?ili do nje nije ni doslo kada su videli vrednosti?zasto ste radili kolonoskopiju,jel bolovao ranije?
-
- Stalni član
- Kontakt:
Tata je bio celu zimu bolestan. Pokupio je sve moguce viruse koji su bili u opticaju. Posle mu je iz krvi nadjena Helico bakt. pa je pio jake antibiotike. Na gastroskopiji posle nije nadjena ponovo, mada je imao neke promene na sluzokozi ali ni to nije bilo nista strasno.Generalno mi izgleda od njegove strane vucemo neku falinku jer mi je starija sestra kao dete umrla od leukemije, ja imam Kronovu bolest, sestra ima isto nekih poteskoca. On kaze da je generalno imao vec duze vreme br. trombocita na nizoj granici ali ipak u okviru normale, sve do pre nekih par meseci unazad. Ono sto je on propustio je da ode na vreme kod hematologa, jer da je otisao mozda bi uz neku terapiju ipak drzao situaciju koliko toliko pod kontrolom, a ne zavrsavao na hitnoj....
Kolonoskopiju je radio vise kontrolno nego sto je imao nekih tegoba. Na zalost odradili su mu kolonoskopiju i srecom skinuli samo jedan polip, jer lekar nije pogledao nalaze pre pocetka rada (ne znam samo sto traze da se donesu nalazi ako ih ne gledaju?!?). Zato je i nastala cela panika, jer kad su videli koliko su trombociti losi uplasili su se da ne iskrvari. On srecom izgleda ne krvari, kako nam rece dr. na Urgentnom izgleda da i taj broj trombocita kod njega radi ipak dobro. To poslepodne su jedino odjedamput pocele da mu plave i razlivaju se modrice od raznih uzimanja krvi tog i prethodnog dana, kao i od EKGa.
On je i onako u poslednjih godinu dve postao dosta nervozan, ali celo ovo stanje od primanja u bolnicu ga je dovelo u stanje da se samo nervira. Ja sam strasno razocarana kada vidim kako se ovde medicinski radnici ponasaju prema pacijentima i objasnjenje dr. koji nam je rekao da su sestre super s obzirom kakav posao rade i koliko para primaju jednostavno ne mogu da prihvatim. Nije se polozaj medicinskih radnika bitnije menjao u poslednjih par decenija (uvek su bili lose placeni a kakav je posao morali su da znaju i pre nego sto su se na svom poslu obreli). Ako nisu bili spremni na takav posao nisu trebali ni da upisuju takvu skolu, jer humanost ne bi trebalo da zavisi od novcane naknade.
Medicinski radnici su generalno i u Nemackoj gde ja zivim u odnosu na standard te zemlje losije placeni, imaju isti posao, iste i dobre i gundjave pacijente pa nikada, ali nikada nisam naisla tamo na nekoga ko se na vas dere i ponasa se tako prema pacijentima kao ovde, a bogme sam se u poslednjih 10 godina i te kako nagledala bolnica!!!
Kolonoskopiju je radio vise kontrolno nego sto je imao nekih tegoba. Na zalost odradili su mu kolonoskopiju i srecom skinuli samo jedan polip, jer lekar nije pogledao nalaze pre pocetka rada (ne znam samo sto traze da se donesu nalazi ako ih ne gledaju?!?). Zato je i nastala cela panika, jer kad su videli koliko su trombociti losi uplasili su se da ne iskrvari. On srecom izgleda ne krvari, kako nam rece dr. na Urgentnom izgleda da i taj broj trombocita kod njega radi ipak dobro. To poslepodne su jedino odjedamput pocele da mu plave i razlivaju se modrice od raznih uzimanja krvi tog i prethodnog dana, kao i od EKGa.
On je i onako u poslednjih godinu dve postao dosta nervozan, ali celo ovo stanje od primanja u bolnicu ga je dovelo u stanje da se samo nervira. Ja sam strasno razocarana kada vidim kako se ovde medicinski radnici ponasaju prema pacijentima i objasnjenje dr. koji nam je rekao da su sestre super s obzirom kakav posao rade i koliko para primaju jednostavno ne mogu da prihvatim. Nije se polozaj medicinskih radnika bitnije menjao u poslednjih par decenija (uvek su bili lose placeni a kakav je posao morali su da znaju i pre nego sto su se na svom poslu obreli). Ako nisu bili spremni na takav posao nisu trebali ni da upisuju takvu skolu, jer humanost ne bi trebalo da zavisi od novcane naknade.
Medicinski radnici su generalno i u Nemackoj gde ja zivim u odnosu na standard te zemlje losije placeni, imaju isti posao, iste i dobre i gundjave pacijente pa nikada, ali nikada nisam naisla tamo na nekoga ko se na vas dere i ponasa se tako prema pacijentima kao ovde, a bogme sam se u poslednjih 10 godina i te kako nagledala bolnica!!!
otkud znas za ovaj sok?davno,mom sinu je bas on pomogao da se vrati na normalu...a pre njega,pio je sve moguce sto smo culi...ali,kao sto gore neko rece,svaki organizam je za sebe,i ono sto pomaze jednom,drugome ne.Dea napisao:Da li neko zna kako se pravi sok/sirup od bobica zove koji je dobar za popravljanje trombocita?
mi smo kombinovali sok,i boravak na zlataru (visina 1200m).bili smo mesec dana.njemu je za krvnu sliku bio savrsen.taj sok je uopste dobro piti,cak i kad smo zdravi.planiram ovog leta da ga napravim.
sirup od bobica zove
-4 kg zrelih bobica
-8 lit.vode
to kuvati dok se bobice skoro raspadnu (a meni se nisu raspale,ali sam ih pred kraj,prilikom mesanja,gnjecila drvenom varjacom).procediti.
na to `ide`:
-6kg secera
-10 limontusa
(ako nemate nameru da ga popijete za izvesno vreme,i zelite za zimu da ostavite,neko mi je rekao da mora da se dodaju 2 konzervansa...ja nisam dodavala,cuvala sam ga u frizeideru,i bukvalno ga sin pio svakoga dana)
to stoji 24h.
posle toga sirup sipati u flase i zatvoriti.rastvara se sa vodom,kao i svaki sirup/sok...
sve najbolje!
imam ja jos nekih oprobanih recepata ali za imunitet,pa ako nekoga zanima,na pp
-
- Stalni član
- Kontakt:
Hvala za recept! Inace sok se pominje cesto na diskusijama za trombocitopeniju. Jedino me brine sto je puno secera i limuntusa, jer tata secer bas puno i ne sme, a limuntus i nije bas puno zdrav....ali dobro to je ipak sirup koji se razblazuje...
Koliko se sirupa dobije iz ove kolicine?
Koliko se sirupa dobije iz ove kolicine?
Mojoj mami su jako snizeni trombociti,a treba da ide na zracenje madjutim to je odlozeno sve dok se trombociti ne povecaju. Ako neko zna kojom ishranom se mogu povecati molim da mi odg.