Draganapn Antifosfolipidni sindrom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Draganapn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 24, 2008 8:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Draganapn »

Imam 37 godina i imam dva sina. Pre pet meseci mi je ustanovljena dijagnoza antifosfolipidni sindrom.Pocelo je sa glavoboljom koja je trajala 3 meseca i nije bila jaka. Imam nizak pritisak. 13 decembra 2007go. javila se potiljacna glavobolja, pistanje u desnom uhu i pritiskom u njemu.Nesvestica, otezan govor,slabost i pad desne ruke. Treceg dana je doslo do zamucenja vida i nakon par sati do totalnog slepila na oba oka.U analizama je nadjeno Antikardiolipinska igM antitela 32,9 anti-beta2GPI 13,7 LA-uredan nalaz KCT 90,7. Dat zakljucak glasi: Dopunskim ispitivanjem iskljucene su vaskularne bolesti, bolesti demijelinizacije i ekspanzivne lezije. Visok titar ACA igM tipa uz povisen titar anti-beta 2GPI ukazuje na antifosfolipidni sindrom cije je prvo ispoljavanje od strane centralnog nervnog sistema. Data je terapija farin na koji nisam odreagovala pa su ukljuceni kortikosteroidi. S toga me interesuje da saznam nesto vise o ovoj bolesti, i kako se ponasati u buducnosti prema njoj u smislu nacina zivota ishrane i rada.
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

To je autoimuno oboljenje koje karakterise sklonost ka trombozama i embolijama/Vi ste vec imali jedan atak u CNSu/,spontani pobacaji i smanjeni broj trombocita.
Nacin zivota ukljucuje pravilnu ishranu,fizicku aktivnost,odrzavanje optimalne telesne mase, krvnog pritiska i nivoa lipida/masti/u krvi,uz povremene lekarske kontrole i preporucenu th.
anen
Aktivan član
Aktivan član

Post od anen »

Zaboravih da Vam skrenem paznju na pusenje i koriscenje kontraceptivnih tableta/ nikako/.
Draganapn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 24, 2008 8:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Draganapn »

Pusac jesam od 10 do 12 cigareta dnevno,kontraceptivne tablete pre sindroma sam pila deset god. sada ix vise ne pijem.Posle pulsne terapije u decembru stanje se opet malo pogorsalo pa sam ponovo primila pulsnu terapiju.Tada su uradjene analize Le 10,5(limf 4,7);holesterol 7,4;trigliceridi 2,7;HDL-holest 1,81,LDL-holest 4,4.fizicke aktivnosti mi ne prijaju,vec i duze setnje mi smetaju.Da li je normalno da osecam slabost u rukama i nogama,trnjenje ruku i nogu i tupi bol koji seta kroz celo telo,a najvise se odrazuje na vid kada gledam levo desno vid mi je tada malo mutan i imam osecaj da uopste nije bistar kao sto je ranije bio.
anen
Aktivan član
Aktivan član

Post od anen »

Fizicka aktivnost podrazumeva setnju u trajanju od 30 min. dnevno.
Navedene tegobe su posledica dogadjaja u CNSu,i kao takve trajace.......
Ukupni hol je povisen, ali frakcije su o.k.Posto je proslo 6 meseci,ne bi bilo lose ponovo prekontrolisati.
Sto se tice pusenja,potrazite pomoc u savetovalistima za odvikavanje.
Odgovori