Dovicin me ubija!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

BBVS83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 26, 2006 2:42 pm

Dovicin me ubija!!!

Post od BBVS83 »

Da li neko ko je koristio dovicin moze da mi odgovori da li je imao tegobe u vidu jakih bolova u grudnom kosu i bolova grla i da li je to normalno???Ja ne mogu nista da gutam,ovo je otrov od tableta!!!
oliver
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 13, 2006 6:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Dovicin me ubija!!!

Post od oliver »

branislava batalo napisao:Da li neko ko je koristio dovicin moze da mi odgovori da li je imao tegobe u vidu jakih bolova u grudnom kosu i bolova grla i da li je to normalno???Ja ne mogu nista da gutam,ovo je otrov od tableta!!!
Ja ga uzimam ali nemam tih tegoba... on se uzima posle jela... nikako pre... a od njega mi je prilicno muka ako ga popijem na nenapunjen stomak... u kapsulama ga ne podnosim odmah povracam...
koristi ga samo u ekstremnim situacijama kada moras...
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Meni je dovicin (doxiciklin) zabranjen ,tj.svi tetraciklini ,jer mi se posle dužeg korišćenja pojavila alergija (što je retkost).

Godinama sam ga koristila (jer imam alergiju na penicilin ,zabranjen eritromicin ...) i prešla sam na dovicin ......koristila sam ga dugo godina (naravno kad god je bilo potrebe) , poslednji put mi se pojavio ogroman tvrd plik na donjoj usni, prstima nozi ,itd.....Nisam povezivala sa tim antibiotikom (jer je tamo i naglašeno da je alergijska reakcija retkost), ponovo ga popijem i isto...........Tako da kad sam otišla kod lekara rečeno mi je da takav isti plik može izleteeti i negde unutra i izazvati gušenje .............Pa su mi tetraciklini zabranjeni.

Dok sam ga ranije koristila , malo mi je bilo muka i ružan ukus u ustima .........ali kad se mora.......... :cry: :cry: :cry:

Nisam bila baš od neke velike pomoći ,ali još jedno iskustvo...........

Pozdrav
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ja od Dovicina uvek povracam :cry: , bas mi tesko "padne" na zeludac! :cry:
mrphVlada
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 5:37 pm

Post od mrphVlada »

branislava batalo napisao:Da li neko ko je koristio dovicin moze da mi odgovori da li je imao tegobe u vidu jakih bolova u grudnom kosu i bolova grla i da li je to normalno???Ja ne mogu nista da gutam,ovo je otrov od tableta!!!
Mislim da ovo što opisujete predstavlja upravo indikaciju za primenu ovog antibiotika. Bol u grlu, kao i bol u grudima najverovatnije potiču od infekcije, a ovaj tetraciklin se prepisuje kod ovakvih vrsta zapaljenja.
Tetraciklini se piju najmanje dva sata pre ili dva sata posle jela zbog brojnih interakcija sa hranom. Nemojte ga piti sa mlekom, jogurtom ili drugim mlečnim proizvodima.
stručni saradnik na www.*
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Mislim da ne sme da se uzima na prazan zeludac-da tek onda napravi katastrofu??!! :cry:
mrphVlada
Stalni član
Stalni  član

Post od mrphVlada »

majja napisao:Mislim da ne sme da se uzima na prazan zeludac-da tek onda napravi katastrofu??!! :cry:
Svakako da većina lekova nije "prijatna", ali način upotrebe nekog leka zavisi od više faktora. Jedan od najvažnijih faktora je da se obezbedi terapijski učinak (naravno ne na štetu pacijenta). Tetraciklini imaju izuzetno veliki broj interakcija sa hranom i zbog toga se primenjuju na opisani način, kada se primenjuju oralno.
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Mrph.Vlado , ja bih imala jedno pitanje u vezi Dovicina , pošto ste pomenuli da
Tetraciklini imaju izuzetno veliki broj interakcija sa hranom i zbog toga se primenjuju na opisani način, kada se primenjuju oralno.

Zanima me da li kod mene možda nije došlo do neke reakcije sa hranom ,jer mi je ne moguće da sam posle dosta godina korišćenja postala odjednom alergična na isti. Već sam opisala da su mi se po primeni leka javili veliki i tvrdi plikovi po prstima , celoj donjoj usni ( kao otok ) i nogama .....

Hvala unapred , mada nije baš zahvalno jer ne raspolažete sa mnogo informacija ,ali me samo orjentaciono zanima .......
mrphVlada
Stalni član
Stalni  član

Post od mrphVlada »

Alergija može biti urođena i stečena. Alergija na lekove može se razviti (stečena) nakon upotrebe nekog leka u terapiji, posle koje sledi duga pauza pa ponovna terapija. Ovo NIJE pravilo.
To što se alergija kod Vas razvila nije vezano za interakcije sa hranom.
vozacbusa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2011 1:10 am

Post od vozacbusa »

ljudi jel se dovicin uzima sat ili pola sata posle jela?
mamasaki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 6:03 pm

Post od mamasaki »

ja sam od Dovicina dobila gljivice na noktima i u stolici. Hvala Bogu brzo sam ih se otarasila, ali Dovicin ne verujem da cu vise koristiti.
Odgovori