Za Doktora Ivicu (za gastroenterologa)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
MarkoG
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 18, 2007 2:08 am

Za Doktora Ivicu (za gastroenterologa)

Post od MarkoG »

Vec 4 godine imam probleme sa zeludcom. ustvari ja bih to nazvao funkcjonalni poremecaj. Pre 2,5 -3 godine mi je ustanovljena GEBR (gastroezoegefalno refluksna bolest ili tako nesto). Od tada sam obavio 3 endoskopije ,ultrazvuk...sve po propisima. Prosao sam nekoliko dugotrajnih kurseva lecenja sa svim mogucim vrstama lekova ,ali bez rezultata. Ne pusim, ne pijem ne jedem ostu, masnuu....hranu. medjutim nista ne pomaze. Nikad nisam u lezecem polozaju posle jela(2 sata min).

Glavni simptomi su pre svega neprijatan miris iz usta jutrom(problemi sa zubima iskljuceni) , gorusica , tesko gutanje, zelatinasta pljuvacka i redje bolovi u gornjem delu zeludca. Svi ovi problemi su 24 sata dnevno aktivni. Sve ovo se pojacava u trenucima nervne napetosti( ispitni rok....), ili lose hrane.

Poslednji pregled( endoskopiju) sam obavio u junu 2006 na VMA u Beogradu. Koliko sam ja shvatio na zeludcu pored problema sa sfinkterom , zeludac se ne nalazi u potpuno pravilnom polozaju(neke kaskade pominju...). To prouzrokuje dodatno izlivanje zeludacnih kiselina i sprecava hranu da odlazi u creva.

Cinjenica da imam 21 godinu i pojava takvog problema su za mene nespojivi. Pre svega sa psiholoske tacke gledista. Uticaj ovog poremecaja najvise izaziva negativan uticaj na kvalitet zivota , na samopouzdanje produktivnost u ucenji ,koncetraciju, verbalni drustveni zivot... U poslednje vreme sam odustao od bilo kakvog lecenja , plasim se da ne predje u hipohondriju...,a meni netreba u zivotu da visim po hodnicima bolnica.... Najgore je to sto sam izgubio nadu da moze doci do promene. Lekovi mi nisu pomogli i nema svrhe da trosim novac na nih (eomeprazoli, omeprazoli klometoli antiacidanti....... tim bolje sto studiram u inostranstvu i viska novca nemam(drzavni student na budzetu)).

MOLIM VAS da mi kazete kako mogu da resim ove probleme po mogcnosti efikasno i brzo , ila ako ne moze da se leci da mi to kazete iskreno i otvoreno. Da li postoji neki novi materijalno dostupan ALI DELOTTVORAN (za razliku od ostalih) lek.?

U napret zahvalan ja!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od miodrage »

Ovo je vrlo interesantan slucaj moram reci, iako to sigurno ne zelite da cujete. Ako Vam je zaista potvrdjen gastroezofagealni reflux, to moze da bude objasnjenje vasih tegoba. Naime zucne kiseline izazivaju varenje masti vec u zelucu, a ako hrane nema, ostecuju zeludacnu sluznicu. Kao prilog ovome, sami napominjete da su tegobe najjace ujutro.
Ne bavim se ovom oblasti, ali mislim da ce Vam na kraju verovatno jedino hirurska intervencija pomoci. Sve zavisi koliki je taj reflux, i kakav je polozaj zeluca. Za sada imate ove tegobe, uskoro cete mozda poceti imati jake bolove i sl. Probajte i sa malo masnijom hranom kako bi ta zuc koja se vraca u zeludac imala sta da vari, a ne sluznicu Vaseg zeluca. Zvuchi blesavo, ali moglo bi da pomogne.
Sve najbolje.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Nisam gastroenterolog, niti znam koje ste sve lekove pili i koliko imate pristupa lekovima koje imamo na nasem trzistu, ali moj savet bi bio da se uzimaju obicni antacidi kao sto je Gelusil Lac tablete, da se uzme Lesux ili magistralni koloidni bizmut, i konacno, da se malo ukljuci i Sulpirid (Eglonyl) 2x1 kapsula. Zbog kaskadnog zeluca treba koristiti Cisap 10mg uz svaki veci obrok. Ovo je samo preporuka, pre nego sto koristite ove lekove potrebno je imati detaljan opis gastroskopskog nalaza, RTG-a gastroduodenuma i osnovne podatke o Vasim (eventualnim) drugim bolestima, alergijama na lekove i slicno.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori