Doksiciklin (tetraciklin) i mlijeko?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 2:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Doksiciklin (tetraciklin) i mlijeko?
Dobio sam upozorenje da ne koristim mlijeko dok sam pod terapijom sa ovom vrstom antibiotika.... ali moje pitanje je sljedece...
Smijem li koristiti mlijeko od soje? Da li ono ima iste nus pojave.... zna li ko?
Znam da je mozda pitanje prezahtjevno, ali mozda neko zna.... neki magistar ili magistra farmacije........ hvala.
Smijem li koristiti mlijeko od soje? Da li ono ima iste nus pojave.... zna li ko?
Znam da je mozda pitanje prezahtjevno, ali mozda neko zna.... neki magistar ili magistra farmacije........ hvala.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 1:27 am
Evo i informacija o sojinom mleku. Sojino mleko, inace, sadrzi malo kalcijuma koji je neaktivan u covecjem organizmu (vezan je za neke proteine samog mleka, pa ne moze da se resorbuje), medjutim vecina proizvodjaca dodaju u sojino mleko kalcijum, tako da je sojino mleko koje mi kupujemo u prodavnicama IZUZETNO BOGATO kalcijumom. Znaci NE TREBA ga uzimati dok traje terapija dovicinom.
Carpe diem, quam minimum credula postero!
-
- Stalni član
-
- Stalni član
-
- Stalni član
Re: Doksiciklin (tetraciklin) i mlijeko?
Iz farmakologije sam učila da se tetraciklini generalno ne smeju uzimati sa mlekom i mlečnim proizvodima. Međutim, nedavno sam pila Dovicin i u uputstvu piše da hrana i mleko ne utiču na dejstvo leka Dovicin. Čak se preporučuje u slučaju nadražaja želuca da se lek uzima sa hranom ili mlekom.
Može li mi neko objasniti šta je ispravno?
Može li mi neko objasniti šta je ispravno?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jun 11, 2025 8:56 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Re: Doksiciklin (tetraciklin) i mlijeko?
Doksiciklin je učinkovit antibiotik, ali važno je znati da mlijeko i mliječni proizvodi mogu smanjiti njegovu apsorpciju. Preporučuje se uzimati ga s čašom vode, najmanje sat do dva prije ili poslije konzumacije mliječnih proizvoda. Wacky Flip