Dijagnoza MR

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
tatijana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 24, 2005 9:06 pm

Dijagnoza MR

Post od tatijana »

Zbog dugogodisnjeg trnjenja koje osecam , narocito u levoj ruci, ali i u nogama, uradjena mi je MR.
Izvestaj glasi: desno paraventikularno nekoliko punktiformnih, nespecificnih promena duboke bele mase. Nema dr. fokalnih promena m. mase. Nema vidljivih kolekcija, fokalnih promena ekstraksijalnog prostora.
Komorni i ekstraaksijalni likvorski prostor simetrican, bez dilatacije.
Nema promena mezencefalona, zadnje lobanjske jame. Nema vidljivih promena na bazi mozga, intraorbitalno, u paranazalnim sinusima.
K. sudovi W. sestougla bez patoloskih promena.

Zakljucak: nespecificne promene bele mozdane mase

Doktor je posle MR rekao da je sve u redu, ali me zanima sta znaci ovaj zakljucak.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Dijagnoza MR

Post od dr ivica »

Ako nemate pojačavanje tegoba i ako zaista neurolog ne nalazi druge znakove ozbiljnijih oboljenja, u redu je. Ali, ako to nije tako, i ako već imate ovaj nalaz na MR endokranijuma, onda je potrebno je uraditi oligoklonska antitela iz likvora i siključiti početak multiple skleroze, a takodje i kontratnu angiografiju krvnih sudova endokranijuma, ili makar pregled arterija vrata (CDS), radi isključenja vaskulogenih promena (takozvani lakunarni multiinfarkti). Ne paničite, molim Vas, ovo je samo teorija, sve se ipak mora posmatrati PRE SVEGA U KONTEKSTU VAŠIH TEGOBA I OSNOVNOG NEUROLOŠKOG NALAZA.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

Pa simptomi trnjenja se inace kod mene javljaju periodicno vec desetak godina. Radila sam inace color dopler ekstrakranijalnih arterija i nalaz je uredan.EMG pregled takodje nije ukazao na znacajnije promene sem nekih na C6 i L5 levo, usled cega mi je preporucen fizioterapeut.Uposlednje vreme me bole ramena, ali posle ultrazvuka i rendgena, zakljucak je da tegobe poticu zbog spondiloze pre svega. Neurohirurg mi je pregledavanjem snimaka MR, iskljucio MS, ali moram da priznam da ste me sada zabrinuli. Zaboravila sam da napomenem da tegobe osecam samo prilikom duzeg sedenja ili spavanja.
Evo i tacnog nalaza ultrazvuka i rendgena: Desno kalcifikacije pripoja duge glave bicepsa i dela pektoralisa. Zatim ro cervikalnog dela kicme i ro grafija kalvikule ramena i skapule:M47 spondylosis i rtg pregled vertebra cervicalisUr carthrosis spondylosis cervicalis i Rtg oba ramena pojasa: Perithendinitis humeroscapularis lat.sin.incip
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako imate tegbe već 10-ak godina i sve je ovako kako kažete, onda nemojte ništa da brinete i zanemarite moj komentar. Ako su neurolog/neurohirurg i radiolog sigurni da nema klasičnih promena tipa plakova na MR snimku, odlično.

Sve najbolje.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

Hvala vam na brzom odgovoru.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

Dr Ivice htedoh jos samo nesto da pitam , ako nije problem. Dva neurolologa, tj. i neurohirurg su pogledali snimke isamo konstatovali da nema niceg zabrinjavajuceg. Receno mi je da te nespecificne promene nastaju sa godinama usled raznih desavanja, ali nista vise. Da li mi mozete mozda reci sta ipak one znace?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

To su promene koje nismo mogli ni da pretpostavimo pre dvadeset i trideset godina i koje defacto znace da imamo mnogo cesce mikro-infarkte nego sto je iko mogao da sanja. I ja u 42 godine i bilo ko sada da se podvrgne MR snimanju mozga, imacemo makar par tih promena, to je maltene kao poneki popucali kapilar na kozi nogu, nema skoro nikoga da to nema u 5. ili 6. deceniji zivota. promene zaista nisu ozbiljne, osim sto ja ipak predlazem da se svakome uradi kolor duplex snimanje arterija vrata, za svaki slucaj, to traje par minuta, pogled se protok krozz glavne arterije, vidi se da li ima naslaga, da li ima zizenja, kolika je brzina protoka, ima li nenormalnog vaskularnog otpora - za 3-4 minuta znamo na cemu smo i dokle smo dogurali, jer ove su arterije "slika i prilika" stanja cerebrovaskularnog statusa.

Sve najbolje.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član

Post od tatijana »

Srce ste doktore. Hvala Vam na izuzetnom strpljenju , a naravno i na strucnosti. Sve najbolje i Vama.
sale 80bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 25, 2010 1:13 am

Post od sale 80bgd »

postovani imam30 god,imao sam dosta stresova zadnje vreme.sve je pocelo odjednom bez ranijih problema.problem traje citav mesec.pocelo je blagim bolom u grudima u toku treninga.nakon cega je prosao dan i probudio sam se sa vrtoglavicom koja je trajala 2,3 sata i prosla,posle toga sam se osecao izmoreno i uspavano 3,4 dana.nakon cega je sve proslo i bilo uredu 12 dana.nakon cega se ponovo budim sa veoma jakom vrtoglavicom koja je trajala citav dan i blagom mucninom.otisao sam u HP ali rekli su da je sve ok.imao sam jos nekolicinu blazih vrtoglavica bez mucnine glavobolje,temperature itd.vrtoglavice su se smanjile malo ,i dalje se osecam opijeno,umorno,mamurno bez snage u rukama,ramenima,nestabilno sa blagim osecajem ljuljanja,bez energije. da napomenem vrtoglavioce su mi se ljvljale uglavnom nakon spavanja ne ustajanja iz kreveta vec nakon samog budjenja.blagu nestabilnost na nogama ponekad trzanje misica i blago trnjene ruke i noge,uradio sam lab krvi 3 put sve ok,egk,ul zvuk srca,orl pregled uha slabiji odg leve strane,dopler.mr glave i kicme vrata na mr postoje na glavi nekoliko tackica napisano je fokalne prom duboke bele mase GLASE OVAKO ,MULTIPLE,PUNKTIFORMNE T2W>FLAIR HIPERTENZNE PROMENE VIDJIVE PARAVERTIKULARNO U DUBOKOJ BELOJ MASI. NEMA SUBEPEDIMALNIH PROMENA C.CALLOSUM _NEMA SUBOKORTAKALNIH INFRATENTORIJALNIH FOKALNIH PROMENA,PROMENE ORJENTISANE PARALELNO PREMA C.CALLOSUMU. mikroangijopatija,manje verovatno DDO ili dr. ostalo sto pise pise da je ok, lekar je rekao nista zabrinjavajuce.eeg,ep uredu,test na hiv negativan,imam povisen kretinin.rendgen vrata.imam bol izmedju plecki i opstu slabost telakad god pokusam da se isteglim kicmeni stub mi stalno pucka,krcka.sto nisam ranije primecivao.jako mi je tesko da sedim za stolicom imam utisak da cu pasti,raspolozenje i koncetracija mi je na nuli,neprisutnost,odsutnost kao da nisam tu,cudan osecaj u glavi,blago podrhtavanje glave i extremiteta.cesto imam osecaj u usima kao da mi curi voda iz usiu ili kao da suskam kesom a ponekada me na par sekundi zaboli iza usiju.ne pusim,nemam poroka ,ne pijem.vodim zdrav sportski zivot.jako dam deprimiran ne znam sta vise da radim i koji savet ili pomoc da trazim,agonija traje citav mesec i odlaske lekarima i analizama bez ikakvih terapija???? hvala unapred/ p.s neurolog je trazio lubalnu punkciju,uradjena prvi nalaz likvora je bistar i posle centrifuge bistar.rekli su mi da se dodatni nalaz likvora ceka par dana koja se to i kakva analiza ceka? i cekam jos virusoloski nalaz .znacio bi mi odg na moje tegobe????? ,savet sta god hvala !!!! P.S imao sam jedino povremen bol u donje desnom delu ledja iznad noge

Prijavite ovaj post
Odgovori