Otac dugi niz godina(dvadesetak godina) pati od problema sa respiratornim organima.U mladosti je prelezao upalu pluca i ostala mu je "slepljena"plucna maramica(tako su makar govorili).Kasnije je cesto patio od alergijskog kaslja i cestih gusobolja.Dijagnostikovali su mu bronh.astmu pre vise od dvadesetak godina i koristio je pumpice Ventolin i kasnije jednom mesecno injekciju Diprophosa.Poslednji put je imao visoku temperaturu,paonda nisku naizmenicno,primao injekcije i pio lekove ali se posle tri sedmice osecao malaksalo.Analize krvi su pokazale sedimentaciju 40 kao i povecanu ureu.Analiza sputuma ukazuje na prisustvo hemofilia influenca(ako ne gresim)u maloj kolicini.Snimak pluca je nejasan i po obodu se vidi nesto???Uradjen je jos jedan snimak za par dana pa jos jedan bocni.Opet nejasna situacija?!Dijagoza:infiltratio pulmonum bill.i predlozen skener.
Molim vas,koliko sve ovo moze odrediti pravu dijagnozu posle toliko pokusaja?Koji je najefikasniji i postupak za resenje nejasne situacije?Hvala na pomoci!
Dijagnoza Infiltratio pulmonum bil.
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Dijagnoza Infiltratio pulmonum bil.
Skener, biopsija pleure i bronhoskopija (u zavisnosti od celokupnog stanja, ali to procenjuju lekari).gogi999 napisao: Molim vas,koliko sve ovo moze odrediti pravu dijagnozu posle toliko pokusaja?Koji je najefikasniji i postupak za resenje nejasne situacije?Hvala na pomoci!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Dopuni :
Dopuni:
ako ti je potrebna diskusija na ovom Forumu:
- Post kojim si opisala probleme sa zdravljem tvog oca je prilicno stur...
...Dopuni ga, recimo, sledecim:
- Kazes u mladosti lecen od upale plucne maramice - pominjes priraslice> navedi koliko dugo je tada lecen i na kojoj je bazi bila upala?( tbc? recimo- pitam zbog toga sto su ceste bas kod mladih na ovoj bazi)
- Kada je to , pre koliko dana, meseci bolovao od poslednje "upale" koja je koliko sam razumela bila pracena i povisenim vrednostima uree( kolke su bile > veoma je vazno da navedes jer povisena urea ( moze biti zbog uzroka a da nije u pirtanju ostecenje samog bubrega , kao i da je uzrok povisenju sam bubreg ( kada povisenu ureu prati i pov. vrednost kreatinina).
- Sto se astme tice interesuje me da li je pusac bio , nastavio i dalje pusi...?
- ima li problema(simptoma) od strane drugih organa tela i kojih?
-Bilateralne ( obostrane promene(infiltracije ) moze dati povisena urea tzv uremijsko pluce)...
- da li mu oticu noge (ako oticu kakvi su otoci ( kada ih pritisnes prstom ostaje trag koji se polagano izravnava - kao kod testa ) ili je on elastican odnosno kad pritisnes otisak se brzo izravna sa nivoom koze?
- Da sam na Vasem mestu sa poverenjem bih se pridrzavala uputstava lekara ( Da li je hospitalizovan ili ne? )
Poz.R.
ako ti je potrebna diskusija na ovom Forumu:
- Post kojim si opisala probleme sa zdravljem tvog oca je prilicno stur...
...Dopuni ga, recimo, sledecim:
- Kazes u mladosti lecen od upale plucne maramice - pominjes priraslice> navedi koliko dugo je tada lecen i na kojoj je bazi bila upala?( tbc? recimo- pitam zbog toga sto su ceste bas kod mladih na ovoj bazi)
- Kada je to , pre koliko dana, meseci bolovao od poslednje "upale" koja je koliko sam razumela bila pracena i povisenim vrednostima uree( kolke su bile > veoma je vazno da navedes jer povisena urea ( moze biti zbog uzroka a da nije u pirtanju ostecenje samog bubrega , kao i da je uzrok povisenju sam bubreg ( kada povisenu ureu prati i pov. vrednost kreatinina).
- Sto se astme tice interesuje me da li je pusac bio , nastavio i dalje pusi...?
- ima li problema(simptoma) od strane drugih organa tela i kojih?
-Bilateralne ( obostrane promene(infiltracije ) moze dati povisena urea tzv uremijsko pluce)...
- da li mu oticu noge (ako oticu kakvi su otoci ( kada ih pritisnes prstom ostaje trag koji se polagano izravnava - kao kod testa ) ili je on elastican odnosno kad pritisnes otisak se brzo izravna sa nivoom koze?
- Da sam na Vasem mestu sa poverenjem bih se pridrzavala uputstava lekara ( Da li je hospitalizovan ili ne? )
Poz.R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))

O,hvala,hvala na zainteresovanosti.Jedva sam cekala da procitam Vas odgovor jer sam bas uplasena i zelim da mu pomognem!Ali,prvo,treba da on sam zeli sebi da pomogne a ne da mi otezava.Kazite mi,posto smo on i ja u razlicitim gradovima ja cu se danas detaljnije informisati o istoriji njegovih bolesti pa cu ukratko Vam napisati.,da li zelite na PP ili ovako?