Dijabetes nasledjivanje hitnoo!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

debeloti
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 01, 2013 10:15 am

Dijabetes nasledjivanje hitnoo!!!

Post od debeloti »

Imam jedno pitanje ako neko moze i zna da mi odgovori na njega bila bih mu zahvalna.
Ako npr. moja mama ima dijabetis, a ja nisam njena krvna gupa da li ja mogu da ga nasledim?
ILI...
Kakva je veza izmedju krvne grupe i gena, da li oni imaju vezu u nasledjivanju bolesti?
Unapred hvala.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Dijabetes nasledjivanje hitnoo!!!

Post od drbgd »

nasledjivanje predispozicija sa secernu bolest nije povezano sa krvnom grupom, i nije po mendelovim principima.
pravilnom ishranom, sa sto manje slatkisa, i sa makar umerenim ali svakodnevnim kretanjem od oko sat vremena veoma cete smanjiti rizik od oboljevanja. sve ovo se naravno odnosilo na dijabetes tip 2.
tip 1 je automuna, retka bolest, najcesce decijeg doba, i na njeno pojavljivanje se ne moze uticati.
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Post od Jelisej »

Ljudi koji se odluce na jako zdrav zivot i rade na sebi, dijabetes nije nikakav problem i cak se zna izleciti, s druge strane ljudi koji zive ne zdravo znaju da dobiju dijabetes iako nemaju genetskih predispozicija.

Uglavnom, sto sam hteo reci jeste da sve ovo mnogo zavisi od tebe.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

ono sto potpada pod definiciju dijabeta, koja je opsirna i vrlo precizna - nije izlecivo!
stanja predijabeta i metabolickog sindroma jesu.
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Ima poprilican broj ljudi koji su izlecili dijabetes, tj vise ne moraju uzimati nikakve lekove ni inzulin...
mozda je "izleciva" prejaka rec, tj verovatno postoji sansa da se diabetes vrati zbog nezdravog zivota, ali opet i kod zdravih ima sansa da se pojavi dijabetes zbog nezdravog zivota...
Cak operacija na stomaku (operacija stomacne prenosnice ili kako da prevedem:gastric bypass surgery) ima poprilicno uspeha.
Doduse radi se o tipu 2, tip 1 je neizleciv, ali on je redak.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

@jelisej,
brkate pojmove dijabeta i predijabeta i metabolickog sindroma, kod kojih je glikemija povisena, ali nije u kriterijumima za dijabetes.
ako neko ima glikemiju 14, pa se urazumi sa rezimom ishrane, a uz to je imao srece da mu nisu iscrpljena ostvrca u pankreasu, moze vrednosti jutarnje glikemije vratiti na neke nize. ali, on nije izlecen. bolji pokazatelj metabolizma od glikemije naste - glikozilirani hemoglobin, i kod takvih (a i oni su retki, a nikako ne "mnogi"), koji bi prema vrednostima jutarnje glikemije i bili vodjeni kao izleceni, prema vrednostima glikoziliranog hemoglobina se vidi da i oni preko dana imaju svoje ispade glikemije, koji su ovom osetljivjom metodom sada postali vidljivi. zato i oni treba da ostanu u rezimu uzimanja metformina.
ako neko ko ima metabolicki sindrom, i u okviru njega glikemije, recimo 7...e, on se rezimom ishrane i vezbama moze vratiti na normalu.
u problematici dijabeta nema "prejakih reci", ili preslabih - sve reci, tj. pojmovi koje oznacavaju imaju svoje jasno definisano znacenje...
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Iskreno receno, mislim da nema potrebe da se "hvatamo" za svaki pojam i definiciju, Uostalom, sve te definicija izlecenja i remisije se znaju razlikovati od organizacije do organizacije, i sve to zbunjuje.

E sad, o samom izlecenju ili remisiji (ili sta vec) dijabetesa sto se tice uvodjena rezima vezbe i odgovarajuce ishrane (s jako malo/nista ugljenih hidrata ima poprilicno veliki broj ljudi koji ne moraju vise uzimati lekove- da li su izleceni tj o njihovim vrednostima glikoziliranog hemoglobina nemam pojma,

http://www.biomedcentral.com/1471-2482/13/8

ovo istrazivanje pokazuje na poprilicno veliki broj pacijenata s remisijom dijabetesa tipa 2 nakon operacije
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

citanje strucnih radova, kao sto je ovaj koji citirate zbunjuje ljude koji nemaju medicinsko obrazovanje.
krenimo redom :wink:
mislim da nema potrebe da se "hvatamo" za svaki pojam i definiciju, Uostalom, sve te definicija izlecenja i remisije se znaju razlikovati od organizacije do organizacije, i sve to zbunjuje
definicije osnovnih pojmova apsolutno moramo poznavati, i kao sto vidite - ovaj rad uzima obe definicije (i testira ih). jer, ne moze za mene DM biti jedno, za vas trece, a za ove istrazivace cetvrto...
ovaj rad obuhvata uzoracku populaciju od nesto preko 100 ljudi, studija je kohortna (sto je najvisa validnost). dijabetes melitus je, medjutim, PANDEMIJSKA bolest, od koje oboljevaju milioni ljudi, i nekoliko radova, sa ovakvim uzorkom ne znace apsolutno nista! oni su samo ideja vodilja za osmisljavanje studija koje ce ici tragom ovog rezultata, u jedan neizvestan put, ciji ishod ne znamo.
sledece sto nam nije poznato je da li ce u petogodisnjem periodu skociti broj gastroenetroloskih komplikacija, pa mozda i karcinoma, zatim sta je sa incidencijom anemija i bubreynih oboljenja (a bubrezi su meta ne samo komplikacije ove operacije, nego i dijabeta tako i od njega rano "stradaju", itd..itd..)
ovo medjutim sto sam do sada rekao predstavlja (suvu) teoriju, a ono sto je u praksi najbitnije je da ova metoda nije lako dostupna cak ni onima koji bi se na nju odlucili na mnogim mestima na svetu, a u srbiji pogotovo. ona, dalje, ima i svoje kontraindikacije.
tako da, na pitanje da li se dijabetes smatra izlecivim oboljenjem - odgovor je da se ne smatra. da li ce ga neki danas eksperimentalni tretmani uciniti takvim, odgovor je za sada - mozda.
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Pa jos uvek nema razvijenog leka (tablete, sirupi, inekcije) za dijabetes ali odgovorajuci rezim ishrane/vezbe znatno smanjuje simptome, ima poprilican broj istrazivanja i na tu temu, ali sama istrazivanja su ogranicena- kao npr ova iz Newcastla- http://www.ncl.ac.uk/magres/research/di ... versal.htm

ali cinjenica da se dijabetes umnozio u poslednjih par decenija, zbog neprirodnog nacina zivota i ishrane, koja je opet dosta uzrokovana i losim ekonomskim prilikama- hleb je jedna od retkih pristupacnih namirnica, ali je katastrofalna po zdravlje, a da ne pricamo o slatkisima.
takodje sama vezba je dokazana da poboljsava osetljivost celija na insulin (insulin resistance), uz to sama vezba (a i ishrana) ima pozitivan efekat na hormone, koji opet imaju efekat na metabolizam secera.

Uglavnom, ono sto hocu sve vreme da objasnim jeste da se aktivno moze preventirati mnogo ovih bolesti, ili barem smanjiti simptome, a sto me najvise smeta jeste sto svi ocekuju lak izlaz i resenje za sve- popijes tableticu i nastavis da krkas i igras video igrice po vazdan, a za dijabetes je naravno uvek kriv nego drugi, tj genetika.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

hocu sve vreme da objasnim jeste da se aktivno moze preventirati mnogo ovih bolesti
vidite da je vazno precizno baratati pojmovima!
kada dijetom i fizickom aktivnoscu, uz redovne kontrole krvi delujemo na metabolicki sindrom, mi smo time PREVENIRALI dijabetes. dakle, to su zdravi ljudi koji se nalaze na pragu bolesti i treba ih motivisati da ostanu zdravi!

tvrdnju koju ste u nekoj prethodnoj poruci naveli da je manifestni dijabetes izleciv, sada zelite da izjednacite sa prevencijom njegovog nastanka, sto nije isti pojam, niti je moguce........
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

drbgd napisao:
hocu sve vreme da objasnim jeste da se aktivno moze preventirati mnogo ovih bolesti
vidite da je vazno precizno baratati pojmovima!
kada dijetom i fizickom aktivnoscu, uz redovne kontrole krvi delujemo na metabolicki sindrom, mi smo time PREVENIRALI dijabetes. dakle, to su zdravi ljudi koji se nalaze na pragu bolesti i treba ih motivisati da ostanu zdravi!

tvrdnju koju ste u nekoj prethodnoj poruci naveli da je manifestni dijabetes izleciv, sada zelite da izjednacite sa prevencijom njegovog nastanka, sto nije isti pojam, niti je moguce........
Mislim da previse ulazis u dubioze i analiziras poruke bez potrebe, mozda se lose izrazavam, zapravo poznat sam po "brljavosti" kad pisem, sta sam izjednacavao ili sta nisam nemam pojma, iskreno. Ali cinjenica je da se diabetes moze preventirati, ali ponekad i izleciti, mada postotak "izlecenja" po striktnim definicijama nije veliki, broj pacijenata koji vise nije morao da koristi lekove je poprilicno ohrabrujuci.
Odgovori