Depresija i opasnost od nje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Djordje011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 10, 2008 10:13 pm

Depresija i opasnost od nje

Post od Djordje011 »

Da li su oni koji boluju od depresije opasni samo za sebe ili su opasni i po svoju okolinu (porodicu). I da li depresivci mogu da budu i agresivni.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Evo opet suludog pitnja!

Pa evo ja ne patim od depresije a mogu se smatrati opasnom po sve ljude oko sebe, zashto, zato shto sam ljudko bice, ko ti garantuje da svaka osoba na svetu u odredjenom trenutku nece 'puci', doziveti nervni slom, epi napad, napad anksioznosti', doziveti, besa, ljubomore, ili biti pod uticajem droge....i tada napraviti neshto shto inache ne bi nikada?

Pres vega je pojam depresije teshko konkretno definisati, zavisi od zaista previshe chinioca, zivotne sredine, predispozicija, nasledja, radnih navika, vaspitanja, etnichke i verske pripadnosti...

Depresija je poremećaj u raspoloženju čije su značajke različiti stupnjevi tuge, razočarenja, osamljenosti, beznađa, sumnje u samoga sebe i krivnje.
Ovi osjećaji mogu biti vrlo intenzivni i mogu trajati duze vremensko razdoblje. Svakodnevne aktivnosti mogu postati otezane, ali pojedinac još uvijek može biti u mogućnosti nositi se s njima. Tada stupaju suicidne misli.

Osoba koja prolazi kroz jaku depresiju moze dozivjeti ekstremne promene raspolozenja ili cak zelju za potpunim povlazenjem iz svakodnevice i/ili spoljnjeg sveta. Depresije se ne treba sramiti i ona nije znak slabosti.

Ona se može leciti, bilo s lekovima, terapijom i savetovanjem, bilo kombinacijom ovoga dvoje.

Bitno je znati STA je izazvalo depresiju, KOLIKO dugo ona traje, KADA, u KOM periodu zivota se javila, da li je LECHENA ili ne, da li neko od porodice isto pati od depresije, potrebno je uzeti potpunu ANAMNEZU ovakvom pacijenta kako bi se znala eventualno da li je opasan ili ne po sebe i okolinu. Mada i to nije 100% sigurno, kao i sve u zivotu.

Nema garancije!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
bombaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 10, 2008 4:23 pm

Post od bombaj »

tamaraft

Nije ti odgovor neki bas jasan. Covek je lepo postavio pitanje i meni je jasno. I nije tacno da su svi ljudi apriori orasni. Ima stabilnih ljudi i ima agresivnih ljudi. Covek hoce da zna da li su deperesivne osobe ponekad i agresivne na svoju okolinu. Ja mislim da mogu biti narocito sa optuzbama da su im svi krivi, imaju osecaj da su se svi urotili protiv njih i to jeste veliki pritisak za one koji zive sa takvom osobom. Ali ni ja iako imam neke veze sa medicinom ne znam da li na primer depresac moze da ubije nekoga zbog takvog njegovog stanja. To najbolje znaju psihijatri. Pri tome ne treba uopsteno pricati da svaki covek moze da dodje u stanje besa, agresije itd. afekta i da u tom stanju i ubije, jer svakako da je to moguce, ali covek lepo pita da li postoji kod depresije povecana opasnost od toga.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Da li zaista ochekujesh da ce neko da ti svaku vrstu depresije opishe sada ovde i navede kada i da li je takva osoba opasna po sebe i okolinu?

Bolje da obojica malo zagrejete stolice i uzmete neko malo ozbiljnije medicinsko shtivo od ovog na forumu. Ili bar interent upotrebiti da saznate vishe o depresiji i njenim klinichkim znacima.

Pitanje je potpuno neodredjeno.

A to da su svi ljudi potencijalna opasnost je tachno.

Zaista mislish da tebe niko i nishta ne bi moglo da izvede iz takta i te stabilnosti o kojoj prichash??
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Depresivni ljudi su pre svega opasni za sebe a za okolinu nisu uopste opasni osim ako suicid nije zarazan.
Za okolinu koja ne razume njihov problem mogu biti evantualno nesnosni jer ta ista okolina ne shvata sto se ne pokrenu i ne rese sve probleme.
Pored depresivca mirno spavajte osim ako ne brinete za njega.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

meni nije jasno kako etnicka i verska pripadnost moze imati veze sa depresijom? da li je depresija u drugim kulturama tretirana kao da nije bolest, nego normalno stanje? na to ste mislili, tamaraft? :-?
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Post od Ejmi »

Pa evo ja delimicno da odgovorim. Naravno da se kulturoloska shvatanja razlikuju. Na primer, znam devojku u Svedskoj koja je dobila dugo bolovanje zato sto je bila u depresiji zbog raskida komplikovane veze. Psiholog je bukvalno naterao na to. Pokusajte da zamislite da neko trazi bolovanje zbog problema u ljubavi u zemlji Srbiji. Teze, zar ne? Ili zamislite zenu koja se zali na postporodjajnu depresiju u Pakistanu ili u nekoj gladnoj drzavi u Africi? Postoji depresija, jos kako, ali je sredina razlicito prihvata (ili ne prihvata). Ili suprotna tendencija na zapadu ("prozak nacija"), gde je svojevrsna moda biti na antidepresivima.
Razlika je posebno izrazena u stavu prema samoubistvu - najtezem i najtragicnijem ishodu depresije. Da pomenem samo Japan i mesto harikirija u njihovoj tradiciji.
Ovo teoretisanje nije od prakticnog znacaja za nekog ko je u problemu.
Ali, kako ce se sredina postaviti prema obolelom - da li ce negirati problem, ili ga cak osudjivati jer ne moze da ispunjava dnevne obaveze, stideti ga se ili pruziti potporu, kljucno je u resavanju problema.
unka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 22, 2008 4:47 pm

Post od unka »

Sve zavisi od osobe, kakva je osoba i u kakvoj je depresiji.
Odgovori