Demijenilizacija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

TikiLiki
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 12, 2007 2:36 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Demijenilizacija

Post od TikiLiki »

Zovem se Tijana, i imam nepunih 17 godina, znaci '90 sam godishte...
Nisam znala kome da se obratim, pa sam se ponadala da bi mi mozda ljudi sa ovog foruma mogli pomoci!

Ovako... Pre neka 2 meseca su poceli da mi trnu prsti, i to samo tri prsta na levoj i desnoj ruci (od srednjeg prsta do malog). Nekad su mi toliko trnuli da je to bilo nepodnosljivo. I tako su mi mesec dana trnuli bez prestanka, samo je bilo pitanje intenziteta utrnjenosti. Otisla sam kod pedijatra, dobila uput za neurologa... Neurolog me je pregledao, dijagnoza je Pseudonurasthenia (obs demijelinaciona bolest), dao mi da pijem E i B vitamine, OHB 12 inekcije (10 inekcija na svaki drugi dan) i bromazepam 1,5 mg (da pijem pre spavanja, navodno da bi se opustila). Vitamine sam popila, i idalje ih pijem, inekcije sam primila, a bromazepam nisam uzimala (uzela sam svega 2 puta) jer sam mislila da stvarno nema potrebe za tim. Sad me je to trnjenje i proslo, vrati se
ponekad...

Sve je bilo ok do pre dve nedelje kad sam legla oko 22:00 u krevet sa odvratnim bolovima u stomaku. Nekako sam zaspala, probudila se oko 01:00 i povratila... Posle sam josh jednom u toku noci povratila, i kada sam ustala u 05:00 ujtru da uzmem vode, jer sa od silnog povracanja dehidrirala, pala sam 2 puta u nesvest, na putu do kreveta! Moji roditelji nisu mogli da me cuju jer su spavali (a sobe su nam poprilicno udaljene) tako da sam nekako dopuzela do kreveta i nazvala ih na mobilni kako bi dosli da mi pomognu! Prvi put kad sam pala pala sam na ledja, drugi put sam udarila glavu! Ujtru sam imala temperaturu 39,0! Vremenom mi se smanjivala. Sutra sam vec bila kao nova! Nakon 3 dana sam krenula u skolu i od onda mi je ok! Naravno to je bio novi povod da posetim neurologa! Sada je dijagnoza bila Sy vetriginosum Pseudonurasthenia (obe demijelinizaciona bolest), i opet mi dala vitamine, ovaj put bez bromazepama, i poslala me u Kamenicu na magnetnu rezonancu!

Danas mi je postom stigao nalaz iz Kamenice... Volela bi kad bi neko mogao da mi razjasni shta na tim snimcima nije ok! Evo ovo pise na nalazu:

MR PREGLED GLAVE:

Nacinjeni su T1W sagitalni, T2W poprecni, T2W koronalni i FLAIR poprecni MR preseci glave. Sulkusi na konveksitetu i komorni sistem su normalne velicine i izgleda. Nema prisustva Kompresivnog efekta, pomeranja sredisnje linije niti intracerebralnog krvarenja. U supratentorijalnoj beloj masi obe hemisfere velikog mozga se uocava prisustvo vise tackastih, crtastih i mrljastih promena povisenog intenziteta signala u FLAIR sekvenciji, koje su smestene uz krov bocnih mozdanih komora, ali i u subkorteksu ceono levo, kao i u telu korpus kalozuma, te u levom bocnom delu medjumozga. Opisane promene po MR svojstvima prvenstveno odgovaraju demijelinacionim lezijama. Nema prisutva zastojnog sadrzaja u podrucju mastoidnih celija. Uocava se lako zapaljenskog zadebljanje sluznice oba vilicna sinusa. Nema prisustva ekstraksijalnih nakupina tecnosti. Foramen magnum je slobodan.

ZAKLJUCAK: VISE MRLJASTIH, TACKASTIH I CRTASTIH PROMENA SUPRATENTORIJALNE BELE MASE MOZDANE HEMISFERE, KAO I PROMENA LEVOG BOCNOG DELA MEDJUMOZGA ISTE PRIRODE, KOJE PO MR SVOJSTVIMA PRVENSTVENOG ODGOVARAJU LEZIJAMA DEMIJELINACIONE PRIRODE.

E sad... Volela bi kao bi neko mogao da mi razjasni to. Ne mogu da cekam da odem kod neurologa. Volela bi da znam sta ce da mi kaze. Ni ja, ni moji roditelji nismo strucni za tako nesto da bi znali o cemu se tu radi... Zelim da znam sta me ceka, i zasto mi se sve to dogadja!
Moram da dodam da sam pre neke dve god bila kod neuropsihijatra, zato sto me je kao nesto bolela glava i opadala mi je kosa (verovatno zbog stresa) i on je rekao da sam vegetativno nezrela! Objasnio mi je to kao da moje telo ne moze da pretrpi moje psihicko stanje. Psihicki mogu da pretrpim neki stres, al' moje telo to tesko podnosti.

Ne znam... Ne smatram sebe bas nesto stresnom osobom... Pre bi rekla da sam mala, zadovoljna i srecna devojcica... Mozda sve prezivljavam nesvesno, jer ujak mi je umro pre 10 meseci, otac mi je teski dijabeticar na insulinu vec 30 god, a majka mi ima maligni kancer dojke... Sad je o sve ok, imala je operaciju, hemoterapije i sad se cuva.
Ne znam... Verovatno sve to utice na mene...

Nadam se da ce mi neko pomoci od vas ljudi sa foruma...

Unapred zahvalna, Tijana
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Bojim se da Vi imate multiplu sklerozu... Neurolog ce razresiti stvar, a savetujem posetu penzionisanom, ali jos aktivnom profesoru Levicu...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am

Post od Boki »

Opis stvarno lici na MS. Medjutim ima jasnih znakova a onesvescivanje i povracanje nije toliko tipican znak, pre bi moglo ukazivati na nesto drugo... Sto se tice ovih promena u beloj masi, mislim da ni to nije dovoljno jasan znak za MS. Nego, ova temperatura moze ukazivati na nesto sasvim trece.. MIslim da demijelinizacione bolesti nisu toliko istrazene. Takodje mislim da ishrana ( zajedno sa dodacima preparata) bogata nezasicenim mastima mozda moze koristiti . Morate pronaci dobrog lekara, i obaviti jos analiza, a uskoro mozda i jos jednu MR. Zbog toga sto je potrebno da se tacno utvrdi od cega nastaju promene.

Puno srece, pisite o toku ispitivanja !
Poslednja izmena od Boki u Pet Apr 13, 2007 3:08 am, izmenjeno 1 put ukupno.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

dr ivica napisao:Bojim se da Vi imate multiplu sklerozu... Neurolog ce razresiti stvar, a savetujem posetu penzionisanom, ali jos aktivnom profesoru Levicu...

Samo da dodam i ja da je on sjajan strucnjak!! :wink:
TikiLiki
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od TikiLiki »

dr ivica napisao:Bojim se da Vi imate multiplu sklerozu... Neurolog ce razresiti stvar, a savetujem posetu penzionisanom, ali jos aktivnom profesoru Levicu...
Hvala na savetu! Ne znam puno o toj bolesti (sem da je to dosta teska bolest), tako da sam sad malo cackala po netu...

Trebalo bi da imam ostecen vid, zar ne? E pa bila sam kod ocnog pre mesec dana, i vid mi je ok! Radila sam jos neke analize, tipa vadila sam krv, urinokultura... Sve je ok!
I da... Moram da dodam da mi je trnula i desna noga. U predelu prepona! Al' mnogo krace. Ne znam kako sam zaboravila to da spomenem...
TikiLiki
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od TikiLiki »

Boki napisao:Opis stvarno lici na MS. Medjutim ima jasnih znakova a onesvescivanje i povracanje nije toliko tipican znak, pre bi moglo ukazivati na nesto drugo... Sto se tice ovih promena u beloj masi, mislim da ni to nije dovoljno jasan znak za MS. Nego, ova temperatura moze ukazivati na nesto sasvim trece.. MIslim da demijelinizacione bolesti nisu toliko istrazene. Takodje mislim da ishrana ( zajedno sa dodacima preparata) bogata nezasicenim mastima mozda moze koristiti . Morate pronaci dobrog lekara, i obaviti jos analiza, a uskoro mozda i jos jednu MR. Zbog toga sto je potrebno da se tacno utvrdi od cega nastaju promene.

Puno srece, pisite o toku ispitivanja !
I meni je sve to nekako ne povezano! I ta temperatura, i padanje u nesvest, trnjenje...
Meni je zakazana MR za 14. septembar, samo sam ja platila da bi preshla ranije. Bilo mi dugo da cekam 6 meseci. El to pravo vreme da je ponovim ili trebam ranije?
A sto se tice ishrane, ne mogu bas reci da vodim racuna o njoj. A trebala bi.
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

da li ti je neurolog pregledao samo ostrinu vida ili jos po nesto , ocno dno itd, nije ti spomenuo neuritis retrobulbaris?
drM
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 5:34 pm

Post od drM »

Diferencijalno dijagnostički to ne mora biti samo MS već može, između ostalog, biti i Lajmska bolest - B.burgdorferi (bez obzira što nije bilo eritema migrans ili drugih simptoma karakterističnih za Lajmsku bolest), ne treba žuriti sa dijagnozama, ovo je ipak stvar za specijalistu.

Lutko, nadam se da ćeš nam se javiti i nakon kontrole kod neurologa!

Sve najbolje!
Andjela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am

Post od Andjela »

I ja ti zelim sve najbolje devojcice.
TikiLiki
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od TikiLiki »

Dragana Petrovic napisao:da li ti je neurolog pregledao samo ostrinu vida ili jos po nesto , ocno dno itd, nije ti spomenuo neuritis retrobulbaris?
Pa pregledao mi je ocno dno, i kazhu da je sve ok!
Hmmm... Ne! Nikad cula za neuritis retrobulbaris!
drM napisao:Lutko, nadam se da ćeš nam se javiti i nakon kontrole kod neurologa!

Sve najbolje!
Hotju, obavezno! Hvala!
vlada99
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Feb 17, 2007 8:52 am

Post od vlada99 »

Multipla skleroza zahvata periferiju, a MR je opisala promene gore visoko,na mozgu. Treba uraditi još neke nalaze i konsultovati iskusnog neurologa...
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Za neuritis retrobulbaris sam te pitala, jer se on obicno prvi javlja kod multiple skleroze i obicno dosta pre bilo kojih drugih simptoma. Je mislim i nadam se da kod tebe ipak nije u pitanju MS!!! Pozz!!!
Odgovori