Poštovani,
molim Vas da mi lekari koji su deo Vašeg tima pomognu savetom za problem koji ima moja majka (inače stara 80 godina).
Njoj je 2006 godine operisan karcinom grlića materice u najranijoj fazi (sve je uklonjeno). Nakon operacije nije imala ni hemoterapiju ni zračenje, Išla je na konzilijum svakih 6 meseci i svi nalazi su bili uredni kao i poslednji iz Maja ove godine posle čega su joj sledeći zakazali za godinu dana, znači u Maju 2012 godine. Prošle godine u proleće počela je da joj opada kosa, pojavile si joj se bradavice po telu a koža je veoma ogrubela posebno na dlanovima i tabanima. Zbog ovoga sam je odveo na VMA gde su joj ispitivanjem uzoraka kože tj. bradavica utvrdili da pojava nije malignog porekla te da nije posledica osnovne bolesti tj. karcinoma materice.
U Novembru prošle godine dobila je visoku temperaturu preko 39 C sa veoma izraženom groznicom i bunilom. Stanje je trajalo 3-4 sata i prošlo kao da ničega nije ni bilo, međutim narednu noć doživela je stanje dezorijentacije i nesvesno izašla iz stana bez ikakvog cilja. Sutradan je bilo sve u redu bez primetnih posledica. Isto se ponovilo nakon dva meseca. Od februara su joj počeli intenzivni bolovi slični reumatskim koji su joj otežali kretanje, Tada sam je odveo u Matarušku Banju na fizikalnu terapiju u trajanju od 10 dana. Ovo je uglavnom tretirao reumatolog i fizijatar.
Nekoliko meseci posle terapije stanje je bilo dobro kao i pre prvog problema ali bolovi nisu sasvim nestali, da bi letos počela sporadično da pominje postojanje njenog stana na drugoj lokaciji i da joj je pokojna majka živa, dolazak u stan osoba koje nisu dolazile. Pre mesec dana stanje se rapidno pogoršalo a sada je češće dezorijentisana i u svom stanu, vidi stvari koje nisu realne ali ne permanentno već u najvećem slučaju noću. Imam utisak da je noću potpuno isključena iz realnosti, da bi ujutru i kako dan odmiče bila u sve boljem stanju. Krajem avgusta, početkom oktobra sam je odveo kod neurologa i psihijatra i oni su dijagnosticirali demenciju (Alchajmerova bolest), da bi pre dve nedelje dali uput za skener glave.
Prekjučerašnji nalaz skenera je sledeći:
“ Frontotemporalno projektuje se poveća hemoragijska senka dimenzije 20x30x25mm sa povećim perihemoragijskim edemom okolnih struktura frontalnog, temporalnog i perietalnog režnja desne strane sa kompresiom kontralateralne strane endokranijuma.
Obostrano centralni delovi parietalnog režnja pokazuju okruglaste hemoragijske senke sa povećim perifokalnim edemom mozga.
Navedene promene endokranijuma odgovaraju u prvom redu meta depoima mozga?“
Napominjem da je ona pokretna, sama se hrani, odlazi u toalet ali kada tamo dođe ne može da realizuje redosled radnji za te potrebe, izlazi u šetnju pored mene, zna gde ide i sve što se nalazi u okruženju, pre tri meseca kosa joj je ponovo porasla, koža ponovo postala normalna a bradavice nestale, ima apetit, popravila se i td. Neurolog kaže da je to stanje gotovo nespojivo sa patološkim stanjem vidljivim na snimku skenera.
Molim Vas da mi date Vaše mišljenje o napred napisanom.
Unapred se zahvaljijem.
Pozdrav od Dušana
PS
Ukoliko Vam trebaju još neki podaci rado ću Vam ih prezentirati.
Demencija, perihemoragijski edem
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA