Degenerativno oboljenje zgloba kuka - Coxarthrosis

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
spomar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 5:02 pm

Degenerativno oboljenje zgloba kuka - Coxarthrosis

Post od spomar »

Mamu mi boli kuk i noga vec skoro 3 nedelje. Otezano hoda, poseban bol ima kad se penje uz stepenice. Ja sam mislio da je isijas u pitanju (Iritatio trunci ischiadici-Coxalgia, obicno prsljen L4-L5), i da joj je istrosena hrskavica od sedenja, jer vec duze vreme radi kancelarijski posao, a poslednjih mesec-dva i klima uredjaj je mogao negativno uticati na sve to. Uradila je rtg snimke i ortoped je bas isprepadao, rekao joj je da mora da ugradi vestacki kuk na desnoj nozi. I da ce to morati da obavi kad-tad, cak je i prognozirao oko Bozica. Dakle, ustanovio joj je degenerativno oboljnje zgloba kuka i spondilozu kicme (za koju je rekao da nije strasna).

Dijagnoza je sledeca:
Degenerativne promene desnog zgloba kuka u pocetnoj fazi sa pocetnom deformacijom glave i posledicnom reakcijom acetabuluma, zatim degenerativne promene L kicme tipa fase-sindroma.
Postoji ogranicenje pokreta UR u krajnjoj amplitudi-bolno.
Idem.+ Coxarthrosis l.dex.gr.levis. Spondylosis lumbalis cum fasset sy L5S1.dex

Propisao joj je sledecu terapiju: Fizikalno lecenje - uputa fizijatru, preporucuje se sto vise plivanje i vezbe za kuk i kicmeni stub. Kontrole sa rtg karlice i oba kuka na godinu dana.
I propisao joj je Geladrink Fast kapsule (2x6) na mesec dana, i Geladrink Forte kapsule (2x6) i pulvis (1 dnevno) na 2 meseca.

Zanima me da li je neophodno odmah raditi operaciju i menjati kuk, ili postoji i drugih nacina za lecenje. Cuo sam da se preporucuje i lasersko lecenje degenerativnih oboljenja na zglobovima koja često zahvataju zglob kuka (Koksartroza). Ukoliko je neophodna i operacija, gde je najbolje raditi i koliko je opasna, efikasna i skupa???

Unapred hvala na odgovoru,

P.S. saljem i rtg snimak L kicme u 2 pravca, kao i rtg snimak desnog kuka u AP.

Slika

Slika

Slika[/img]
jecili1978
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am

Post od jecili1978 »

Kao specijalizant radiologije mogu da prokomentarisem snimke u okviru znanja koje posedujem.
Prvo kada covek ima parne delove tela onda ih u paru treba i pregledati,sto znaci da se standardno radi radiografija oba kuka sa karlicom kako bi moglo da se uporedjuje izgled desnog i levog kuka i sakroilijacnih zglobova jer u statici oni cine celinu.
Promene na desnom kuku u smislu degenerativnih promena sa blagom sklerozom gornjeg ruba acetabuluma uz pocetno suzenje zglobnog prostora su daleko od operativnog lecenja.
Snimci L-S kicme su nesto losiji za tumacenje,pogotovo profil ali se na AP snimku vide spondiloticne promene u nivou L5-S1 takodje u okviru degenerativnih promena.
Moj otac je operisao oba kuka, veruj mi da ne zelis da kukovi tvoje majke tako izgledaju.
Fizijatrijski tretman je jako bitan, lasero terapija moze dosta da pomogne ali je najbolje citav paket terapije uz obaveznu kineziterapiju,a pri tom je to najbolje ukoliko to imovinsko stanje dozvoljava da se desava u banji,Kanjiza je izvrsna za to,govorim iz porodicnog iskustva.
Obozavam kolege koji prave teatar pred pacijentima,izigravanje svevisnjeg je njihova uza spacijalnost.
Veliki pozdrav.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

Ne znam da li ću nekada prestati da se čudim lekarskim izjavama. Ne znaš koje su gore, da li kada iz neznanja i nemara previde ili ignorišu problem - ili kada problem preuveličaju.

Nadam se da će doći Dr Veljko Jovanović da prokomentariše ovaj kuk, ali on je u boljem stanju nego oba moja.

Teparija je dobra, što je retkost da pacijent dobije, a o skoroj operaciji nema ni govora.
OftamologBGD
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 07, 2009 8:36 pm

Post od OftamologBGD »

Pogledao sam snimak...dijagnoza je tacna, ali u pitanju je pocetna faza artroze koja se moze leciti fizikalnim tretmanima i kineziterapijom. Operacija je potrebna samo u slucaju kad pacijentu ne pomognu fizikalne i kineziterapije i kad je krajnja faza degenerativnih promena. Verujte da ovde u vasem slucaju NEMA NI GOVORA o operaciji! Siguran sam da ce pomoci tretmani. Geladrink je isto dosta efikasan i uz kombinaciju njega, terapija i mozda Nodola mislim da ce hrskavica da se popravi i da ce bolovi da prestanu. U svakom slucaju, nema razloga za brigu. Kuk tvoje majke ce jos dugo biti njen, mozda i do kraja zivota.
Veljko Jovanovic
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2005 11:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Veljko Jovanovic »

Sto se tice kuka, ukoliko se sudi samo po snimku, kuk za sada nije za operaciju tipa ugradnje vestackog kuka. Za nesto detaljnije procene je uvek dobro i videti i pregledati pacijenta.
Sto se tice fizikalne terapije, moze mnogo da koristi.
Ne znam koliko Vasa majka ima kilograma, ali kod gojaznih i smanjenje tezine moze da dovede do smanjenja tegoba u kuku.
Lekovima za obnavljanje, ojacavanje, ishranu itd. hrskavice nisam fasciniran.
Sto se tice kicme, profilni snimak je tehnicki los pa se na njemu ne moze nesto mnogo videti, ali nemam utisak da su degenerativne promene bitno izrazene.
Odgovori