Deficit vitamina D
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Deficit vitamina D
Poštovani, imam jedan problem. Pre dve godine mi je konstatovan manjak vitamina D, bio je svega 10 (rađen je jer sam došla zbog problema sa kičmom, spondiloze dijagnostifikovane na snimku i torakolumbalne skolioze, imam ravne tabane, valgust stopala i pomalo varus noge). Nakon toga sam pila vit. D u vidu tableta i sledeće godine se popeo na 90. Međutim, danas sam dobila rezultate krvne slike i opet je pao na 54. Išla sam na more tri godine unazad, sve ostalo u krvnoj slici je dobro osim PCT-a koji je malo snižen ali je broj trombocita u redu i holesterola koji se približio gornjoj granici ali je nije prešao. Rađen mi je hormonski balans takođe pre dve godine, FSH i LH su u redu. Šta još, osim nedovoljnog izlaganja Suncu može da dovede do insuficijencije vitamina D? Imam 23 godine...
Re: Deficit vitamina D
"Insuficijencija"?
Ako je ovih 90 u nmol/l, ni to bas nije dovoljno, trebala si dodati jos,
Ima mnogo razloga za nedostatak vitamina d, ima cak i nasledni nedostatak vitamina d, moze biti nedovoljan unos ili losa iskoristenost vitamina d koja moze biti izazvana npr problemima s bubrezima, problemima s probavnim traktom, takodje razne upale mogu iscrpiti vitamin d, stres, odredjeni hormonalni problemi, ljudi s prekomernom tezinom imaju problema (ne znam zasto).
Inace da bi se iz sunca dobio vitamin d treba prirodnog ulja, a pomaze i maslinovo- previse samponiranja, hlorisana voda, zastitne kreme znatno smanjuju moc upijanja tj absorpcije vitamina d.
Inace holesterol koji ide neumitno ka gore je najcesce znak ili dugogodisnjeg loseg zivota ili usporavanje stitne zlezde.
Ako je ovih 90 u nmol/l, ni to bas nije dovoljno, trebala si dodati jos,
Ima mnogo razloga za nedostatak vitamina d, ima cak i nasledni nedostatak vitamina d, moze biti nedovoljan unos ili losa iskoristenost vitamina d koja moze biti izazvana npr problemima s bubrezima, problemima s probavnim traktom, takodje razne upale mogu iscrpiti vitamin d, stres, odredjeni hormonalni problemi, ljudi s prekomernom tezinom imaju problema (ne znam zasto).
Inace da bi se iz sunca dobio vitamin d treba prirodnog ulja, a pomaze i maslinovo- previse samponiranja, hlorisana voda, zastitne kreme znatno smanjuju moc upijanja tj absorpcije vitamina d.
Inace holesterol koji ide neumitno ka gore je najcesce znak ili dugogodisnjeg loseg zivota ili usporavanje stitne zlezde.
Re: Deficit vitamina D
Onda je najbolje da kod doktorke tražim da proverim štitnu žlezdu (pošto ne vodim tako loš život, može i bolje ali u principu je ok), da uzimam suplemente vitamina D i da proverim bubrege i hormonski balans?