Davanje krvi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Davanje krvi

Post od OljaA »

Da li dobrovoljno dajete krv i na koliko meseci?
Slika
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Ne, niti planiram u skorije vreme. Nemam bas veliku zelju da se zarazim neizlecivim bolestima. Sve dok nam je drzava takva kakva je-nesigurna u svim segmentima pa i ovom, ja ipak biram siguran put.
Korisnikov avatar
gorant
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 8:47 pm

Post od gorant »

Krv sam dao jednom i onda mi je prof. Bogdanović (sa katedre za postdiplomske studije transfuziologije) "zabranio", zbog blago sniženih određenih faktora koagulacije.

Mada, mene malo brine pitanje: koliko redovni davaoci krvi ugrožavaju svoje zdravlje redovnim davanjem?

Iako je potrebno da prođe 3, odnosno 4 meseca do sledećeg davanja - šta se dešava za vreme tih 3/4 meseca? Da li je imunitet (ili čitav organizam) slabiji? Ako konstantno, na svaka 3 meseca, neko daje krv - da li je on onda konstantno u fazi regeneracije krvi? I da li je to dobro?
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

Ja sam prvi put dala sa nepunih 18 godina, i to sam imala manju propisanu kilažu (48kg) jer treba 50kg i + sam bila trudna samo ni ja nisam znala jer je bio sam početak!

I ništa mi nije falilo priliko davanja.

Sledeći put dala sam nakon što je prošlo više od godinu dana nakon rođenja ćerke, a onda posle 4 meseca i ni ta dva sledeća puta mi ništa nije falilo.

Pravilo je da muškarac sme da daje krv na svaka 3 a žena na svaka 4 meseca.

I znači ponovo (4-ti put) pre neki dan krenem ja ponovo da dam krv i pri kraju davanja (nije se još napunila kesica) meni se pomuti u glavi i vrtoglavica i odmah me isključili i poprskali.

A sve sam uradila pravilno, doručkovala obilno i slano (radi povećavanja pritiska), odspavala, pila vodu i eto, verovatno sam preterala jer je za mene i moju kilažu (sada imam 53) previše davanja na svakih 4 meseca, to su mi i oni rekli i ja godinu dana pretpostavljam da temo neću da se pojavim!

Ali planiram da nastavim sa davanjem nakon što prođe ta godina!

Četiri puta davanja krvi za sad za moje godine (nepunih 21) jedan porođaj a imala sam i jedan spontani je dovoljno za sad, malo ću da poradim na sebi i obnovim dovoljno krvi za sebe pa tek onda za druge!
Slika
Merylin
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Avg 03, 2007 1:16 pm

Post od Merylin »

Plasim se da dam krv.Bojim se zaraze pa bih postavila pitanje onima koji su davali krv da li je moguca zaraza bilo koje vrste?Da li je zaista sve sterilno kao sto se prica?Cula sam da se ta krv koju mi ovde dobrovoljno dajemo izvozi na zapad tj.prodaje!Sto znaci da neko zaradjuje na dobrovoljnim davaocima krvi!
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Merylin, ja nisam davala krv ali cu da ti odgovorim.

Naravno da je moguca zaraza, informisi se u googlu, dosta ljudi je dobilo hepatitis c pa i hiv-i jedno i drugo su neizlecive bolesti. I ne, nije sterilno kako se prica, jer da jeste niko se ne bi razboleo. Pogledaj samo price ljudi na raznim forumima kako su se zarazili hepatitisom.

Sto se tice te informacije da se trguje krvlju-i to je istina. Najmanje krvi koje ljudi daju ode u bolnice u koje ljudi misle da ide. Bilo je puno emisija, reportaza o tome, ukoliko neko ne veruje onome sto pise na internetu.
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

Ja koliko sam videla, sve je sterilno kada se krv daje, znači čista igla, sve je upakovano.

Mislim da problem može da nastane ne za davaoce već za primaoce ako se ta krv koja je od davaoca uzeta da primaocu a ne pregleda dovoljno a davaoc je bio zaražen što je isto jako strašno ali znači ja na svu sreću do sada nisam bila primaoc tako da i ovo što pišem nagađam.

Ono što sam ja videla sve je sterilno kada sam bila davalac.

A za izvoz to ne znam, a čula sam negde da se odmah po davanju krvi plaća davaocu i vrlo rado bih prešla u davaoce i da primim novac samo ako neko zna neka javi!
Slika
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 8:14 pm

Post od macadamia »

Do sada davala krv 6 puta, i svaki put sam se osećala sjajno. Možda trenutna slabost koja traje 2-3 minuta nekoga može da uplaši, ali osećaj da ste nekome pomogli je apsolutno nemerljiv.

Inače, oprema koja se koristi tom prilikom je apsolutno sterilna, bukvalno je raspakuju vama pred očima, počev od igle pa nadalje. Zaista ne postoji način da se davalac nečim zarazi. Jedini rizik je za primaoca, i to samo u slučaju da se krv ne pregleda po propisu.

U svakom slučaju, dobrovoljno davalaštvo je divna i plemenita stvar, koju treba negovati. Nikad se ne zna kome krv može da zatreba, možda baš nekome od nas... Ne daj Bože da se iko nađe u poziciji da zavisi od nečijeg "straha od igle". :-?

PS

Što se tiče izvoza krvi... Tačno je da postoje glasine, ali niko ništa nije uspeo da dokaže. Lično, imam puno poverenje u Službu transfuzije u mom gradu, i sigurna sam da će krv iskoristiti na najbolji mogući način, i da će je dati kome je najpotrebnija.

A čak i da se izvozi na Zapad... u šta sumnjam... šta sad, to znači da je život tamo nekog stranca manje važan?
Slika
Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night. :)
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

@macadamia, na koliko meseci daješ krv, meni je prošla 3 puta bilo super, i ovaj put mi se baš zamračilo pred očima skoro pred kraj davanja krvi i baš sam se uplašila.

Da li sam preterala što sam uzastopno 3 puta išla na po 4 meseca?

Šta misliš koliku pauzu sad da napravim, dala sam krv u sredu.
Slika
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član

Post od macadamia »

Pa sad... možeš slobodno da daješ svaka 4 meseca... konkretno, prva 2 puta sam davala na 4 meseca, a 3. put nakon nepunih 5 meseci, pošto sam imala nazeb. Inače, to je veoma bitna stvar, ako imaš kijavicu ili kašljucaš, odloži davanje za nedelju-dve.

Inače, zadnjih par puta sam ponovo ušla u ritam što se davanja tiče, pa dajem redovno na 4 meseca... možda baš nije "u dan", ali približno. Evo, sledeći put dajem krajem septembra. Ne pripremam se nešto naročito, osim što dan-dva pre toga dobro klopam, kao i pred samo davanje (ono, 300 g bureka sa mesom + jorugt :wink: ), a unosim i dosta tečnosti i pre i posle davanja.

Takođe, zbog redovnog davanja krvi sam izgubila prilično glupu i opasnu naviku da zbog svake sitnice (glavobolja, menstrualni bol itd.) pijem analgetike, ili antibiotike zbog bola u grlu i sl., osim ako baš nije neophodno. O tome naročito vodim računa 15 dana pred davanje krvi.

Inače, zamračilo mi se samo jednom, ali tada je bilo +38 stepeni napolju, a ja sam prokuvala. :wink: Obično nakon davanja ustanem odmah, i sednem na minut-dva dok ne popijem sok, i onda pravac kući.

Ako si dala krv sad u sredu (22.08.), ako budeš dobrog zdravlja, slobodno možeš da daš tamo pred Novu Godinu... verujem da će tada biti velika potražnja, s obzirom da ima dosta posla u urgentnim centrima... :-?
Slika
Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night. :)
deja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 07, 2006 7:46 pm

Post od deja »

O+, odbili su me par puta zbog kilaze{ bili su potrebni konc. trombociti}, inace nisam imala nikakve tegobe a uvek mi je lose u prevozu :)
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

Sad sam pogledala, dala sam 20.08. u ponedeljak i bilo je jaaako toplo već tad, moguće je da je zbog toga što sam i ja prokuvala!!!

A možda se nisam i baš dobro naspavala!

A lepo sam jela ujutru, popila kafu itd.
I morali su da me isključe pre nego što se napunila kesica (ali pri kraju).

Možda bi ipak bilo dobro da sačekam bar 6 meseci.

Ne znak koliko ti imaš kg i cm, ja imam 53kg i 158 sam visoka.
Slika
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

girl_from_nowhere napisao:Merylin, ja nisam davala krv ali cu da ti odgovorim.

Naravno da je moguca zaraza, informisi se u googlu, dosta ljudi je dobilo hepatitis c pa i hiv-i jedno i drugo su neizlecive bolesti. I ne, nije sterilno kako se prica, jer da jeste niko se ne bi razboleo. Pogledaj samo price ljudi na raznim forumima kako su se zarazili hepatitisom.

Sto se tice te informacije da se trguje krvlju-i to je istina. Najmanje krvi koje ljudi daju ode u bolnice u koje ljudi misle da ide. Bilo je puno emisija, reportaza o tome, ukoliko neko ne veruje onome sto pise na internetu.
@ g_f_n to se ne moze tvrditi, jer osim ako nismo narkomani i ako ne upraznjavamo analni sex bez zastite (koji su sasvim sigurno moguci putevi zaraze), postoje jos mnogi, mnogi drugi.

Mislim da 99% populacije zarazene hepatitisom C (a da ne spadaju u gore navedene kategorije), NE ZNA, niti moze da tvrdi na koji su se nacin zarazili. Na zalost, hepatitis C je bolest koja se moze imati i po 20 godina a da ne daje NIKAKVE simptome, te se desava da se i bebe prilikom rodjenja zaraze, da zene na porodjaju budu zarazene, kod zubara, pedikira, tetovaze, pirsinga........ima jos mali milion nacina za zarazu, tako da svako ko TVRDI da se zarazio "tu i tu, tad i tad" a da prethodno nije radio analizu krvi na hepatitise ili HIV, moze samo da NAGADJA a ne i da govori istinu.

Zato ja toliko insistiram gde god mogu, pa tako i na ovom forumu, da ljudi treba jednom godisnje da se testiraju na to, ma koliko godina imali, ma kog da su pola, jer je zaraza moguca svuda.

Ako svako od nas obrati paznju prilikom davanja/vadjenja krvi na to da se upotrebljava nova igla, tu bojazni nema!! :wink:

E sad, da odgovorim na pitanje iz teme: nisam nikada davala krv, niti mi je to omoguceno, jer imam jedva 40 kg!! :oops: :lol:
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

Kako samo 40kg, pa koliko si visoka???
Slika
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član

Post od macadamia »

@OljaA

Ja sam kršna Zlatiborka. 8) 1.82cm / 65kg 8)
Slika
Odgovori