Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Evo ovo je moj problem:
Jos od pre mesec dana sam bolesna, znaci boli me uvo, pa zub, pa zub, pa uvo.. Ali uglavnom vise uvo nego zub. Bila sam kod jednog lekara kaze da mi nista ne fali, zatim sam otisla kod drugog koja je rekla da imam jako gadnu upalu uveta i uputila me kod specijaliste ORL. Kad sam otisla kod njega rekao mi je: nije uvo, MOZDA je zub, ili sam MOZDA s**bala vilicu ili MOZDA i jeste uvo.. da odem kod stomatologa da prekontrolisem zube i vilicu a ako me uvo bude jos bolelo da se vratim kod njega jer je onda uvo u pitanju. Odem kod stomatologa i kaze da mi vilica uredu. Pogleda zub i kaze da mi se poceo kvariti. Zakazem za nedelju dana termin kod njega. U medjuvremenu mene je zaboleo bas taj zub, htela sam da umrem od bolova. Pila sam 4 tablete za bolove dnevno, sutradan je malo popustilo. Posle 2 dana sam otisla kod stomatologa (bas se potrefio vikend kad me boleo zub) i kaze da je u pitanju zivac. Stavio mi je lek i rekao da dodjem za 2 nedelje na lecenje ili na vadjenje zivca. To je 17.12
E sad dolazimo do mog pitanja
ja do 10-11.12 moram da dam krv (e da, u pitanju je dobrovoljno davanje krvi). Ja obicno kada dam krv opadne mi imunitet, do sada sam 2 puta dala krv. 1 put kad sam dala mi je oslabio imunitet i pokupila sam onaj stomacni virus ali u toj meri da sam 5 dana lezala u bolnici, 2 put mi nista nije falilo.. mislim malo me boleo stomak ali proslo je kroz par dana.
E sad ne znam jel smem ja da dam krv posto imam ovih problema sa zubom?
Ja kad sam davala krv, popunjavala sam neki upitnik pre toga... i jedna od stavki je bila da li sam u skorije vreme ( da li nedelju dana) imala bilo kakvu upalu.
Znaci, trebalo bi da odlozite davanje krvi. Mislim za slucaj da su uvo, ili zub MOZDA upaljeni
hm.. pa sad jel zub upaljen il nije ne znam
bila sam u utorak kod zubara izbusio mi je zub samo, stavio lek i rekao da dodjem za 2 nedelje tacnije 17.12 pa da ce leciti zub ili vaditi zivac
Aha znaci ima taj upitnik i zub se takodje racuna kao upala?
Ovo je dosta interesantno pitanje... Naročito što nije retkost da, primera radi, neko ima kvaran, tj upaljen zub, a da ga ne boli. Ili da ima neki drugi upalni proces, koji se ne manifestuje, tj za koji potencijalni davalac ne zna.
Nije valjda da se ceo sistem selekcije davalaca bazira na tom upitniku?
Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night.
hm.. ne znam sad sta da radim jer mene zub nije boleo do pre mozda nedelju dana, kazem prosle subote sam htela da umrem od bolova.. a pre toga nista, samo uvo me bolelo..
a vec odma u nedelju mi nista nije bilo...
ni sada me ne boli zub uvek s vremena na vreme me malo boli ili kada slucajno zaboravim na zub i prebacim hranu na tu stranu..
andrejica napisao:E sad dolazimo do mog pitanja
ja do 10-11.12 moram da dam krv (e da, u pitanju je dobrovoljno davanje krvi).
A zasto moras bas do 10-11 da das krv.
Ja sam davalac od nepunih 18 godina (sada imam 21 i 4 dobrovoljna davanja krvi, bilo bi i vise da nisam imala trudnocu i porodjaj nakon cega mora da se ceka godinu dana) i planiram jos da dajem ali sam davala na 4 meseca i izgleda da je to previse za mene i zadnji put mi se zamracilo pa morali malo ranije da izvuku iglu i poprskaju me hladnom vodom tako da cu sigurno da napravim bar 6 meseci pauzu, krv sam dala 20.08.2007. tako da je jos malo pa 4 meseca ali mislim da dam tamo negde krajem februara ili pocetkom marta ako mi bude dobro, pre toga ne bih zbog toga sto mi nije bilo bas dobro zadnji put, iako sam za 2 minuta bilo skroz Ok i normalno otisla kuci.
@macadamia, da, samo prema tom upitniku, hemoglobinu iz prsta i krvnom pritisku ali nakon davanja uzorak svaki put pregledaju!
Kad si zadnji put dala krv, koliko ti je godina i tezina i visina?
Ako je proslo vise od 4 meseca, ako se ne osecas mnogo lose i ne pijes antibiotike bar 5 dana pre davanja krvi, i imas bar preko 50kg ti odluci da das krv, naravno ako ti je i gvozdje, hemoglobin dobar.
Pre toga, obavezno se tu noc dobro naspavaj i dobro najedi pre nego sto dajes krv i popi dosta tecnosti, cak bi mogla da poneses i flasicu sa nekim sokom (posto oni daju sok tek nakon davanja krvi) da pijes dok dajes krv ili vodu da malo osvzis lice za vreme davanja krvi i uzmi da pijes i neke vitamine pored ishrane jer je zima a davanje krvi iscrpi organizam da ih pijes i pre nego sto das krv i nakon toga da obnovis sto pre krv.
heheh pa nije pitanje da li ovako mogu da dam krv
mogu jer mi je sve ok sem ovog sa zubem (sto imam lek u njemu i sto ceka na lecenje ili na vadjenje zivca) s vremena na vremene me boli pa ono.. ne znam da li bi mi to pogorsalo stanje.. ako dam krv
Pa o tome ti i pricam, i razlog da li mozes je usko povezan sa tim da ti se zdravlje ne pogorsa, jer nece ni lekari da uzimaju krv nekome kome ce to da ugrozi zdravlje!
Oni tada odbijaju davaoce.
Nije im u interesu da ti krv uzmu a odmah vrate
Zato ti i kazem za vitamine a uz to i da se pripremis jer i trenutno stanje mnogo zavisi za davanje krvi.
Dala sam kazem ti 4 puta!
Zadnji put mi se slosilo jer je bila velika vrucina a ja nisam dovoljno te noci spavala.
Najbolje je da ti odes da das krv i pri popunjavanju upitnika ispricas sve sto si ovde napisala, oni koji su lekari ce najbolje da znaju