cudne i intenzivne vrtoglavice

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
r_h
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 21, 2011 12:31 am

cudne i intenzivne vrtoglavice

Post od r_h »

prvi put sam ovo osjetio prije 5-6 godina i desavalo mi se mozda nekih desetak puta - u gornjem dijelu glave, kao da mi se zaljulja, zabridi, zabruji, ne znam to objasniti. kao da se u trenutku mozak snazno zatrese i zatrni, ali vec nakon 5-10 sekundi kao da nista nije bilo.

prosle godine, bas ovako u zimsko doba, dozivio sam taj isti osjecaj, ali znatno snazniji, intenzivniji i ovaj put sam nekih desetak minuta nakon toga osjecao vrtoglavicu cim bih ustao. nakon sto se malo smirilo, otisao sam do hitne pomoci, gdje su mi provjerili pritisak i te gluposti, dali neku injekciju za opustanje i uputili me na preglede krvnih sudova vrata i vratne kicme.

color doppler rezultati:

Kod: Obeleži sve

COLOR DOPPLER KRVNIH SUDOVA VRATA:
EKSTRAKRANIJALNI DIO KAROTIDNOG SLIVA PRATI SE OD POCETNOG DIJELA ACC DO BIFURKACIJE SA DIFERENCIRANJEM ACI I ACE.
KAROTIDNI SLIV DESNO: ACI V1 56CM/S, V2 17CM/S.
KAROTIDNI SLIV LIJEVO: ACI V1 72CM/S, V2 18CM/S.
DESNA VERTEBRALNA ARTERIJA POPRECNOG DIJAMETRA 4MM, PS 31CM/S, ED 13CM/S, RI 0,65.
LIJEVA VERTEBRALNA ARTERIJA POPRECNOG DIJAMETRA 5MM, PS 40CM/S, ED 16CM/S, RI 0,60.

ZAKLJUCAK: SVE PREGLEDANE ARTERIJE SU PRIMJERENOG PRAVCA PROTOKA, HEMODINAMSKI I MORFOLOSKI BEZ PROMJENA.

rtg:

Kod: Obeleži sve

RTG SNIMCI CERVIKALNE KICME:
NA RTG SNIMCIMA CERVIKALNE KICME ISTA JE PRAVILNOG POLOZAJA, UREDNE KOSTANE STRUKTURE, NAJVJEROVATNIJE U BLOKU TRUPOVI I POPRECNI NASTAVCI KRALJESAKA C3-C4 SA MINIMALNIM DIFERENCIRANJEM I.V. PROSTORA.
OSTALI TRUPOVI KRALJESAKA I I.V. PROSTORI UREDNI.
nakon toga mi se mozda jos jednom desilo, slicne jacine i intenziteta, ali opet samo na par sekundi.
kako je doslo proljece, ljeto, ne sjecam se da mi se desavalo, ali evo kako je pocela zima, kao da se problem intenzivirao.
opet prije nekih mjesec dana, pa prosle sedmice, i evo danas, i to dva puta u roku od samo sat vremena.
znaci nikakav bol, samo se u trenutku snazno zatrese u glavi, zabridi, traje 5-10 sekundi i poslije toga kao da nista nije bilo.
mjerio sam i pritisak skoro svaki put poslije toga, u prosjeku 120-80, puls 70-80.

ako ima ikakvog znacaja, svaki put kad mi se to desilo, sjedio sam za kompjuterom, osim jednom, kad sam sjedio na kaucu i gledao tv.
posto imam malo cudnu probavu, nekoliko puta mi se ucinilo da je to mozda povezano i s probavom; ne znam da li uopste ima logike, ali eto ucinilo mi se da je nekako povezano, da mi se to desi kad stomak otezano vari hranu.

uskoro cu posjetiti doktora (trenutno nemam zdravstveno osiguranje), ali samo me zanima vase misljenje, da li ovo zvuci ozbiljno?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: cudne i intenzivne vrtoglavice

Post od drbgd »

panicni poremecaj - obratite se psihijatru!
ne gubite vreme na dalje preglede
Odgovori