crvenilo obraza

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
nevena93
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 21, 2013 11:03 pm

crvenilo obraza

Post od nevena93 »

Da odmah predjem na stvar: CRVENIM SE U NAJBANALNIJIM SITUACIJAMA, tako je od kad znam za sebe, dolazi do toga da cak i u razgovoru sa roditeljima ili najboljom drugaricom pocrvenim na totalno nebitnu temu.
To mi je problem do te mere da sam razvila ERITROFOBIJU - strah od crvenjenja, tako da mi se to toliko pogorsalo da je dovoljno da pomislim da cu se zacrveneti ili da znam da sagovornik zna da se inace crvenim, i odmah gorim!
Eritrofobija se leci uz pomoc psihoterapeuta, znam, ali meni nije cilj da izlecim fobiju, vec sam uzrok crvenjenja, koji, ponavljam, POSTOJI OD KAD ZNAM ZA SEBE.

Sta je tacno uzrok, jos nisam utvrdila, da li je dermatoloski ili neuroloski problem: neki dermatolozi mi govore da imam malo izrazenije kapilare i da se to moze srediti laserskim uklanjanjem viska kapilara.
Deda mi ima veoma izrazene kapilare po licu, a majci se, nasledivsi od njega, sve vise povecavaju kako godine prolaze, tako da ima sansi da sam i ja to od njih nasledila, pa me u tom slucaju interesuje DA LI CE LASERSKIM UKLANJANJEM NESTATI NEPOTREBNO CRVENJENJE i da li je uopste moguce da izvrsim lasersko, s obzirom da mi se jos ne vide jasno kapilari?

Sa druge strane, citala sam da to nastaje usled PREVELIKE OSETLJIVOSTI SIMPATICKOG NERVNOG SISTEMA, dakle burnije reagujem od ostalih na neke situacije, a i imam malo jace znojenje dlanova i stopala, tako da sam dosla do resenja pod nazivom TORAKALNA SIMPATEKTOMIJA koja "otklanja crvenilo i znojenje", mada, po reakcijama koje dobijam od ljudi koji su operisani, izaziva vise problema nego sto ih resava.

Molim samo da me postedite odgovora u smislu, "samo treba biti sigurniji u sebe", "potraziti pomoc psihologa", "suociti se sa problemom", i sl, jer to radim svaki dan za svojih 20 godina i rezultata NEMA!

Ne zelim nikome da pametujem, ali su doktori koje sam posecevala toliko ili neobrazovani ili neozbiljni da svaki pregled svedu na zakljucak "Ali ti nisi svesna kako je lepo kad se u danasnje vreme nadje neko ko UME da pocrveni", "Ali to je slatko" :o (mozda u malim kolicinama), ili "ma samo se opusti" i samo sto mi se ne nasmeju u lice.

Hvala unapred!
anaivana1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 10:43 am

Re: crvenilo obraza

Post od anaivana1 »

Draga Nevena,
ja imam 37 godina i isti problem ceo svoj zivot. Pokusavala sam mnogo toga, osim lasera (sto nikako ne zelim) i dosla do zakljucka da u tim situacijama najvise pomaze i najbolje samopouzdanje daje dobar PUDER za lice!!! :) Zvuci izuzetno banalno, ali pomaze. Stavis dobar i kvalitetan puder i uz kombinaciju boje kose i ostalog make-up-a, sve izgleda savrseno i situacije u kojima bi pocrvenela niko ne primeti ili ih vremenom prevazidjes, jer postajes sigurnija u sebe kad drugi ne primete kolicinu uzbudjenja koju nosis u sebi ;)
Jos cu i ovo dodati: nekad je ZAISTA simpaticno i kad se zacrvenis, tek posle mnooogo godina shvatis i sama sve to. Zato ti preporucujem jedino dobar make-up (nadam se da nisi protivnik toga) i hrabro napred kroz zivot i neprijatne situacije ce biti sve redje i redje!
Srdacan pozdrav i svako dobro!
Svako dobro!
nevena93
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 21, 2013 11:03 pm

Post od nevena93 »

Koristim puder i to je jedino sto me odrzava u drustvu :D, medjutim ti sto dobro prekrivaju su ili skupi (trenutno nemam odgovarajuci bas zbog toga) ili se lako skidaju, pa moram svaki cas da trcim u kupatilo i nanosim ga :D a i moje crvenilo je toliko jako da i one najjace pudere ume lako da probije, pa mi nekad ni oni ne pomazu :)
A to da pomazu samopouzdanju jeste tacno, samo radi smanjenja te fobije (naravno i to je veliki plus), ali ja ipak ne bih da se ceo zivot krijem iza pudera, a i nece mi stalno biti na dohvat ruke :)
A planiram da se bavim pravom i da budem DOBAR pravnik i ne bih da me nesto ovako banalno spreci u ostvarenju tog plana, jer sam vec pocela da izbegavam aktivnosti koje bi mi u tome pomogle :oops: :)

Hvala na odgovoru, bar neko ko razume :)
anaivana1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 08, 2009 10:43 am

Post od anaivana1 »

Draga Nevena,
vremenom ce ti trebati sve manje i manje pudera, jer ces jednostavno zaboraviti na taj problem, samo budi strpljiva. To se samo tebi cini da je jako crvenilo, drugi vecinu "naseg" crvenila obraza i ne primecuju :)
Evo, ja sam danas dosla na posao bez trunke pudera na licu, vrucine su velike i nervira me da stalno popravljam sminku. Mogu ti reci da me bas briga da li sam malo crvena na obrazima ili ne, ili, bolje receno, vise i ne razmisljam o tome. Kad uporedim kako sam se nekada time opterecivala i ovo sto sad osecam, konstatujem OGROMNU razliku.
Budi ti samo pametna, spremaj ispite, slusaj samu sebe i ne dozvoli da ti tudji pogledi izazovu glupu reakciju na obrazima. Kad budes odlican advokat, bice svega i pudera i para...
Sve najbolje ti zelim!
Veliki pozdrav od Ivane!
Svako dobro!
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

Желим да изразим слагање са оним што је Ивана написала, а Невену желим да подсетим на једну стару "изреку" коју сам проверио у личном животу: Е, да су ми оне године, а ова памет.

Искуство је нешто што се не може научити и само га године живота могу донети под условом да се кроз живот иде отворених очију и активног мозга.

За десетак година, највећи број тренутних великих животних проблема изгледаће нам потпуно смешни. Нажалост, дешава се да покушавамо да решимо тренутне "велике" проблеме, па онда тиме упропастимо нешто много важније или поплочамо пут озбиљним проблемима.

Надам се да нисам био досадан. :D
Zobla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 16, 2015 3:34 pm

Post od Zobla »

Pozdrav! Imam 16 godina i imam strah od crvenila.Stalno se crvenim kada me drustvo zeza kako za neku gresku tako i za devojke.Cak i kad nemam namjeru da se zacrvenim ja postanem ko paprika.Kako to da suzbijem
Odgovori