Crveni čvorovi na potkolenicama
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Crveni čvorovi na potkolenicama
Da li neko ima slične probleme i kako ste ih rešili. Već 8 godina mi se javljaju crveni čvorovi na potkolenicama koji se toliko uplale da se čitave potkolenice upale, zacrvene, sve praćeno malaksalošću i često temperaturom, teško se krećem i oteknu mi limfne žlezde. Lekari nisu uspeli da mi postave dijagnozu, kažu nisu imali takav slučaj. I NAJMANJA POMOĆ MI MNOGO ZNAČI!!! 

Jesu, ali posto nemogu da pronadju uzrok, i svi su rezultati u redu, nisu mi dali nikakvu terapiju. Jedini izbor koji su mi ponudili je pronizon, s tim sto su me uputili na sve na sta on moze da utice, pa da ja odlucim. Kazu zasto sam toliko zabrinuta kad je sa mnom sve u redu i nemam nikakvih drugih problema.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Na zalost, uzroci nodoznog eritema su tako mnogobrojni da je vcesto nemoguce otkriti pravi uzrok. Ukoliko Vam engleski nije problem, saljem Vam ovaj informativni link:
http://www.emedicine.com/derm/topic138.htm
Sve najbolje!
http://www.emedicine.com/derm/topic138.htm
Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
- macadamia
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 8:14 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hajde da se i ja nadovežem na temu, iako nije u pitanju isti problem, ali relativno sličan, a opet, izgleda da zahteva multidisciplinarniji pristup...
Dakle, reč je o problemu koji moja majka (53 godine) ima već 2-3 godine, a koji se naročito manifestuje poslednjih nedelja.
Prvo, slike, tj o čemu se radi... (slike su thumbnails, kliknite za pun prikaz)

Ove promene na prednjoj strani potkolenice (zahvaćene obe noge) su počele da se manifestuju još pre 2-3 godine, i tokom tog vremena, te promene su se progresivno širile. Zahvaćene su samo potklolenice. Te... "pigmentacije" su u nivou kože, ali malo hrapavije u odnosu na zdravu kožu. S obzirom da majka ima posao koji je često obuhvata višesatno stajanje (svaki 4. dan po 24 sata), na mestu gde se nalaze te promene se oseća neprijatno peckanje. Prilikom tuširanja, koža se peruta, ali pigmentisani deo ostaje.
Nije koristila nikakve preparate ni terapije, osim što je s vremena na vreme mazala Pavlovićevu mast, i koristila masnija mleka za telo.
U površnim konsultacijama sa dermatologom, znači bez detaljnog pregleda, već onako "odokativno", dermatolog je bio mišljenja da su te promene na koži posledica loše cirkulacije, te da zbog toga nastaje hemoliza eritrocita.
Šta bi to moglo da bude, i najbitnije, kakva bi terapija trebala da bude?
Dakle, reč je o problemu koji moja majka (53 godine) ima već 2-3 godine, a koji se naročito manifestuje poslednjih nedelja.
Prvo, slike, tj o čemu se radi... (slike su thumbnails, kliknite za pun prikaz)

Ove promene na prednjoj strani potkolenice (zahvaćene obe noge) su počele da se manifestuju još pre 2-3 godine, i tokom tog vremena, te promene su se progresivno širile. Zahvaćene su samo potklolenice. Te... "pigmentacije" su u nivou kože, ali malo hrapavije u odnosu na zdravu kožu. S obzirom da majka ima posao koji je često obuhvata višesatno stajanje (svaki 4. dan po 24 sata), na mestu gde se nalaze te promene se oseća neprijatno peckanje. Prilikom tuširanja, koža se peruta, ali pigmentisani deo ostaje.
Nije koristila nikakve preparate ni terapije, osim što je s vremena na vreme mazala Pavlovićevu mast, i koristila masnija mleka za telo.
U površnim konsultacijama sa dermatologom, znači bez detaljnog pregleda, već onako "odokativno", dermatolog je bio mišljenja da su te promene na koži posledica loše cirkulacije, te da zbog toga nastaje hemoliza eritrocita.
Šta bi to moglo da bude, i najbitnije, kakva bi terapija trebala da bude?

Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night.

za dr.Ivicu- kratko sam bacila oko na onaj sajt, slike koje prikazuju kako to izgleda uopste ne lice na ovo moje, slicno je samo to da je na potkolenicama, meni se ti cvorovi pojave u pocetku a posle citava potkolenica bude crvena, upaljena i pod temperaturom.
Pogledacu detaljnije, mozda pronadjem nesto sto ce mi pomoci.
Hvala jos jednom!
Pogledacu detaljnije, mozda pronadjem nesto sto ce mi pomoci.
Hvala jos jednom!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ove gornje fotografije prikazuju ili purpuru, ili hipostatski dermatitis sa hemosiderozom. Pozeljno je prebaciti pitanje na dermatoloski podfoprum, neki iskusniji kolega-dermatovenerolog ce dati vise detalja. Purpura se najcesce leci davanjem kortikosteroida i isklucenjem lekova koji bi mogli da je izazovu, a hipostatski dermatitis diureticima. Kod obe bolesti se daje Vit. C u vecim dozama, a moze i Trental.
Sve najbolje!
Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
- Vragolasta Amfibija
- Moderator
- Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5