Ovako, imam problem sa ocima.
Imam LCD monitor koji je proizveden 2001 i iste godine sam ga kupio i dan danas ga koristim.
Karakteristike (valjda su bitne):
Dijagonala: 15"
Pikseli: 0.3mm
Maksimalna rezolucija: 1024x768
Boje: 16.7 miliona boja
Odziv: 40 milisekundi
Osvetljenje: 200cd/m2
Kontrast: 350:1
E ovako, odziv je prevelik (40ms) a to znaci premalo frejmova u sekundi (24 frejmova), a ponekad i igram trkacke igrice a to zahteva i brzinu monitora da prikaze brzinu automobila i sve izgleda kao da pomalo secka. Osvetljenje se trudim da podesim prema osvetljenju oko monitora (nije dobro rasporedjeno osvetljenje u mojoj sobi), kontrast mi je na 64 (ako bih stavio vise onda bi bilo previse svetlo). Trudim se da sto vise trepcem. Monitor je postavljen tako da je monitor pravo od mojih ociju. A za udaljenost se trudim da bude na istom odstojanju i kada ucim.
Moja pitanja: da li crvenilo prouzrokuje prevelik odziv, lose osvetljenje (ni ja ne znam na koliko tacno da podesim osvetljenje), da li treba monitor da bude iznad mojih ociju, da li da budem na istom odstojanju kao kada citam nesto??
Interesanta stvar je kad nisam malo duze vreme na kompjuteru i posle 2 dana dosta provedem vreme za kompjuterom, oci mi samo malo pocrvene, i tako i posle nekoliko dana sve vise mi se crvene oci na sve manje vremena. Shvatam da trebam oci da odmaram od kompjutera. I interesantno je sto kad gledam u televizor (dosta sam udaljen od njega i televizor mi je CRT), nikad mi nisu pocrvenele oci! A od LCD monitora skoro uvek! Da li je do monitora ili je problem do neceg drugog!??
Crvene oci od LCD monitora??
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA