crp

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
lml
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 10:28 am

crp

Post od lml »

Postovani,
molila bih Vas da mi odgovorite na sta najcesce moze da ukazuje povisena vrednost crp-a? Vec par godina imam problema sa zglobovima, sumnja na RA, uvek RF negativni, CRP uvek bio negativan, SE uvek povisena od 30-90, najvise problema sa desnim kolenom i levim kukom, oko 25 puta mi je evakuisan izliv iz d kolena... Koristila metotrexat i medrol, ponekad i pronison i salazopirin... U poslednje 2 godine bez terapije zbog mirovanja bolesti i planiranja trudnoce...
Trenutno SE 23, CRP 12.9, RF Latex test 16, LE 6.8.... Da li CRP u ovom slucaju moze da bude pokazatelj ponovnog pokretanja bolesti ili mozda moze da ukazuje na neku infekciju? Da li se mogu usuditi na trudnocu (nisam do sada radjala, imam 31 godinu, sumnja na RA vec 8 godina) pod takvim okolnostima?
Unapred puno hvala!!!
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Isti slucaj sa mojom majkom, svi nalazi kao vasi...SE ide 60. CRP neg. Ja sma joj "prepisao" Slazopyrin, tu je bitna sulfapiridinska komponenta koja utice kao aintinflmatorni lek na zglobove a koristi se pri reumatoidnom artitisu. 3x1 500mg na dan je za mesec dana prepolovilo SE. A isla je 2 godine kod lekara i nista, ljudu nemaju pojma...bar ne polovina. CRP moze ukazivati na bilo koju infekciju, sto je veci to je infekcija jaca...Salazopyrin je besplatan ako ga preprise gastroenterolog ili reumatolog. Ali mora se uzimati folna kiselina ili B komplexi jer supstanca redukuje absorpciju, tkodje preboji morkacu u zuto...ali deluje uz rekte nuspojave pri ovako maloj dozi.
Odgovori