colitis - nova,stara tema

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
pejja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2008 9:59 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

colitis - nova,stara tema

Post od pejja »

Molim vas da prosledite ovo moje pitanje na forum jer ja ne mogu da
provalim kako da postavim pitanje

Molim postovane doktore i pacijente sa iskustvom koji mi mogu pomoci i prokomentarisati moje probleme da mi odgovore odnosno da mi kazu da li postoje razlozi za zabrinutost:
Dana 23.10. 2007. sam se javio u DZ Zvezdara prvi put zbog bolova i grceva u zelucu i stomaku kada me je dr. opste med. uputila: 1/ u privatnu labaratoriju radi analize krvi na Helicobacter pylori
( rezultati su: IgA 4.40 U/mL <5.0 i IgG 3.20 U/mL <1.0 ) s 2/ u labaratoriju DZ Zvezdara (zakazano za
07.11.2007) kada je urađena lab.i pokazuje dobre rezultate osim povišenog holesterola ( 5.9 mmo/L ).U vreme neposredno pre obraćanja lekaru, a u slabijem intezitetu i dosta ranije,imao sam probleme sa probavom u vidu čestih proliva ili tvrde i neredovne stolice, lažne stolice, gorusice, vetrova, svraba u rektumu, burnih reakcija i zvukova u stomaku i sl.Po pregledu rezultata dr. me upućuje Gastroenterologu u KBC Zvezdara gde me je gastroenterolog isti dan pregledala i sa dijagnozom: "Dg: Non ulcus dyspepsio - stara HP infekcija, nije hitan, može da sačeka do 25.12.2007. odredila mi terapiju: Th: 1/ omeprol a 20mg 1 ujutro pre jela 2/ sulpirid 2x1 cap 2 meseca 3/ maslinovo ulje 1 sup. kašika ujutro."Dva meseca kasnije ( 25.12.2007.) me je pregledala ponovo i odredila mi preglede i Th:″Uraditi KS i Se,osnovnu biohemiju abdomena , rtg gastroduodenuma i ureaza izdisajni test na Nuklear. medicini KCS Th: Nexium tbl 20 mg po potrebi do kontrole.″ U KBC Bež. Kosa, 24.01.2008.godine na Ureaza izdisajnom testu rezultati potvrđuju prisusvo bakterija Helicobacter pylori ( kao i prethodni rezultati utvrđeni u labaratorijskom testu putem krvi ) a izveštaj o izvršenom pregledu glasi:" ( UBT tip analize, 13C-Urea Izdisajni test za detekciju Helicobacter pylori, bazna vrednost : -26,2‰ , vrednost nakon 10 minuta : -13.3‰ Rezultat: DOB=12.9‰, h.p. – positive )".Na RTG pregledu gastroduodenuma sedam dana ranije (16.01.2008.) rezultati pokazuju simptome Gastritisa a izvestaj sa Instituta za Rendgenologiju KBC Zvezdara je sledeći : "Jednjak normalnog toka i kalibra. Hipertonični želudac sa dosta sluzi i grubih nabora.Bulbus deformisan bez sveže ulkusne niše.Duodenulni ram pravilan."Dana 01.02.2008.godine na kontroli , sa završenim pregledima i nalazima u prilogu, određena mi je dijagnoza:"Dg: Gastritis dr. HP pos&Colon iritabile" i terapija: " Th:Nexium tbl. 20 mg; Amoxicilin caps. 500mg; Kleromicin tbl. 500 mg i Espanisan caps." Nakon završene terapije medikamentima, kada sam se osećao nešto bolje, zakazan mi je pregled Rektoskopija za 22.02.2008. koji je zakazanog datuma započet ali je zbog neuspelog pripremnog čišćenja ponovljen i urađen 29.02.2008.a izveštaj sa pregleda glasi: "Urađena do 25 cm.Viđena sluznica uredne arhitekture, bez organskih lezija". Zatim me dr. sa dijagnozom " Dg. Colon iritabile" upućuje na Institut za Rentgenologiju KBC Zvezdara gde je dana 14.04.2008. dr.rentgenolog obavio zakazano snimanje tkz. Irigografiju i dostavio snimke i nalaz: "Irigoskopija sa irigografijama u dvojnom kontrastu: Dolichocolon pp dolichosygma in alto fixata". Na ultrazvučnom pregledu 01.04.2008. godine, na Kabinetu za EHO DZ Zvezdara, specijalista Radiologije donosi sledeći nalaz i mišljenje:
" Eho pregled abdomena: Jetra,pankreas i slezina b.o. Žučna kesa i žučni kanali bez sluznog sadržaja.Oba bubrega normalne veličine bez znakova staze.Desno u donjem polu kalkulus promena 1cm.Mokraćna bešika prazna". Sledeći pregled gastroenterologa doneo je nalaz i mišljenje: "Dg.Dolichocolon pp dolichosygma.Non ulcus dyspepsio. Irigografija u prilogu.Subjektivno iste tegobe.Predlažem ponoviti rektoskopiju bez pripreme samo za biopsiju na mikr.Kolitis. " Materijal za biopsiju je uzet dana 20.05.2008. i poslat na mikroskopsku pato-histološku analizu koju je dana 26.05.2008. obavila spec.patološke anatomije i donela nalaz: " Makroskopski nalaz:2mm; Mikroskopski nalaz: Sluznica debelog creva je očuvane arhitektonike, visokog epitela, blago izvijuganih kripti, očuvane populacije peharastih ćelija sa prisutnim po nekim kriptitisom i kript abscesom, a u lamini propriji nalazi se mešoviti zapaljenski infiltrat umereno povećane gustine sa prisutnim po nekim limfoidnim agregatom. Pato-histološka dg: Colitis acuta nonspecifica. " Prema rezultatima u izveštaju od 10.06.2008.gastroenterolog navodi: " PH nalaz-Colitis ac. nonspecifica sa nalazom po nekog kriptitisa i kriptapscesa. " i donosi dijagnozu i terapiju: " Dg.Proctitis ac. i Th.Ovapril 2x500mg u toku jela 7 dana; Probiotic tbl. 1x1 naveče u 20h;kontrola za mesec dana. " i savetuje me da do kontrole zapisujem svakodnevno učestalost stolice i pratim njeno stanje ili neobične promene. Kontrolu je sestra zakazala za 15.07.2008. godine
Zahvaljujem se na pomoći i savetima. :D :D
Odgovori