colitis chronika
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 8:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
colitis chronika
zanimaju me iskustva sa colitisom chronica,za sada je to dijagnoza kako sprečiti nešto gore.Da li često to pređe u nesto teze.Kako da sprečim
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Colitis chronica je vrlo sirok pojam.Ima 5-6 vrsta kolitisa,on znaci hronicno zapaljenje debelog creva.Najbitnije je kako je postavljena dijagnoza.Da li je radjena kolonoskopija ,da li su uzete biopsije.Ovo je najvaznije.Ako je samo vizuelno konstatovana upala malo je koristi od takve dijagnoze.Da li je data neka terapija,da li ima krvi u stolici.Mora da se napise detaljnije.
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 8:05 pm
patohistološki nalaz-Komadići debelog creva pregledani u 30 histoloških rezova.Kripte su pravilne ,oblozene cilindričnim epitelom s odgovarajućim brojem peharastih ćelija.epitel na površini je očuvan.Lamina proprija je edematozna,sadrzi retke linfoidne folikule difuzne,ređe,infiltrate limfocita,plazma ćelija i eozinofilnih granulo cita .u uzetom materijalu nama elemenata aktivne faze ulceroznag kolitasa i granulomatoznog kolitisa.Nalaz odgovara nespecifičnom kolitisu.
Ovo je dijagnoza koja je postavljena pre godinu dana posle toga je moj suprug popiju tri turee leka 5asa i zatim prestao sa terapijom na svoju ruku.Sada mu se ponekad javnja mrv u stolici.ŠTA SVE ZNAČI OVAJ NALAZ I KILIKO DUGO TREBA DA SE PIJE OVAJ LEK
Ovo je dijagnoza koja je postavljena pre godinu dana posle toga je moj suprug popiju tri turee leka 5asa i zatim prestao sa terapijom na svoju ruku.Sada mu se ponekad javnja mrv u stolici.ŠTA SVE ZNAČI OVAJ NALAZ I KILIKO DUGO TREBA DA SE PIJE OVAJ LEK
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Ovaj patohistoloski nalaz nije los.Nema granuloma i mikrofisura koji su karakteristicni za Kronov kolitis a nema ni mukoznih ulceracija i kriptnih apscesa koji su karakteristicni za ulcerozni kolitis.I zato su se lekari odlucili za neutralnu varijantu Colitis chronica.Ali to ne znaci da se kroz nekoliko godina nece razviti jedan od ova dva kolitisa.Jer po knjigama cesto do krajnje dijagnoze prodje i do 3-4 godine.Bas iz tog razloga bih stalno pio 5-ASA 3x500mg.jer on sluzi za sprecavanje relapsa bolesti.Neki autori predlazu dozivotnu upotrebu 5-ASA.Napominjem da ja nisam lekar vec diplomirani inzenjer.Ali sam zbog Kronove bolesti iskupovao preko 30 knjiga sa Medicinskog fakulteta.Sve Gastroenterologije,Farmakologije,Interne medicine,Reumatologije i Infektivne bolesti koje su izasle od 1990.g. do danas.Sve sam to procitao po nekoliko puta.Moras da upoznas svoju bolest da bi je kontrolisao.I hvala Bogu zadnjih 4-5 godina zivim normalno,jedem ljuto,slano,kiselo,sve osim presnog mleka.Imam 92 kg. a imao sam 57.Od terapije pijem 5-ASA ili Sulfasalazin ,ujutru maslinovo ulje(hladno cedjeno) uvece riblje ulje(Omega 3).Zabranjeni su stresovi(ukoliko moze).