Ciste i jajnici

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
prestravljena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 8:26 pm

Ciste i jajnici

Post od prestravljena »

Pozdrav.
Imam 21 godinu i vec neko vreme imam velike bolove pri mokrenju,i pri odnosima.
Odlazeci kod ginekologa koji je iz jednog razloga pregledao me rektalno :evil: rekao je da imam malu cistu na jajniku desnom. Jajnici su mi uvecani,i kada zavrsim neke papire da uradim urinokulturu i bris..

Sada da Vas pitam :
1. Da li je njegova prognoza tacna bez ultrazvuka ?
2. Da li to stvarno je od jajnika i od toga sto sam u proslosti imala upale mokracnih kanala?
3. Da li je moguce da je to cista iako ja do sada sam imala redovno i samo manjih stomacnih problema?
Molila bih za pomoc,jer sam prestravljena da ne postoji nesto sto je on promasio ..
Hvala
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: Ciste i jajnici

Post od Bokily »

To što je rađen rektalni pregled nije neobično, koliko god da vam je neprijatno!
Ja bih ipak uradila UZ pored ostalih pregleda pre nego što bih nešto nazvala cistom!
Tegobe koje ste opisali se uklapaju u kliničku sliku infekcije donjeg urinarnog trakta, nakon pregleda urina i urinokulture će se videti da li postoji infekcija (a po opisanom postoji). Nakon toga sledi terapija antibioticima (oralno i vaginalno).
Postoje tzv. fiziološke ciste žutog tela koje same od sebe prolaze a da bi se to ocenilo bitno je znati u kojoj ste fazi ciklusa na taj dan kad se radi UZ pregled. Te fiziološke ciste nisu praćene hormonskim disbalansom i nemaju veze sa policističnim jajnicima ukoliko to pitate.
Žene su podložne infekcijama donjeg urinarnog trakta izbog kraće uretre (mokraćovoda).
Savet: nakon svakog odnosa odmah idite u wc da mokrite i po mogućnosti da istuširate intimnu regiju.
Dakle:
1. tegobe prilikom mokrenja i odnosa mogu biti rezultat infekcije
2. ako je to vaš ginekolog i ako ste od ranije imali ciste na jajnicima, potrebna je dalja kontrola i terapija
3. ukoliko se radi o fiziološko cisti, nikom ništa, prolazi samo od sebe.

Pozdrav,
dr Bokily
prestravljena
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 18, 2013 8:26 pm

Post od prestravljena »

Hvala Vam puno na odgovoru.

Nisam do sada imala ciste,niti zbog toga sam mogla imati ikakve odnose.
Samo me jako boli jajnik i zbog toga mi se koci noga.
Provericu sa ginekologom.

Pozdrav
minniemouse1992
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 05, 2013 9:47 pm

Post od minniemouse1992 »

imam jedno pitanje, meni su rekli da imam cistu na levom jajniku nakon cega su mi dali da pijem neke tablete, a nakon tih od 5 dana ciklusa sam ove pocela Lindynette, ostalo mi je jos 10tak dana da zavrsim sa njima, a danas sam primetila braon iscedak, da li je to normalno?
Odgovori