O cemu se radi?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
ignis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

O cemu se radi?

Post od ignis »

Pozzzzz svima!
Imam 23 god. i od novembra me muci jedan problem. Osjetila sam bol u desnoj dojci , u blizini grudne kosti, i vidjela da imam nekakvu tvorevinu, velicine oko 1,5x2,5 cm. Ginekolog me je ubrzo uputio na ultrazvuk dojki, kako zbog te tvorevine, tako i zbog zadebljalog zlijezdanog tkiva. Na UV pregledu utvrdjeno je da imam jako osjeljivo zljezdano tkivo, par cisti, te par formacija, od kojih je jedna bila sumnjiva, pa sam sa velikom skepticizmom otisla na mamografiju. Nalaz je pokazao da imam benigni tumor u donjem dijelu desne dojke. Moram ga kontrolisati, a u slucaju rasta i odstraniti. Radila sam i dodatni nalaz, tumor marker dojke, koji je bio uredan.
Ali za moju izraslinu niko mi nista nije znao reci, a ona mene i dalje muci, boli na dodir i stvara mi osjecaj nelagode. Jedan ljekar mi je samo iznio pretpostavku da je moguce da se radi o urodjenoj mani, tj da sam se sa tim rodila, ali ja je nikada ranije nisam primjetila.
Gdje da se obratim, u kom smjeru da krenem u rjesavanju ovog problema, o cemu se uopste radi?
Hvala unaprijed!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja bih Vam preporucio da se javite hirurgu. Ukoliko imate tegobe kako opisujete, te se nelagodno osecate zbog svega toga, vidite opcije za hirursko odstranjenje promene, i Vi cete biti mirniji, i tegobe vezane za promenu ce da nestanu.
Sve najbolje
Sve najbolje.
ignis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 7:56 pm

Post od ignis »

Kao prvo hvala Vam na brzom odgovoru!
Razmisljala sam da odem ortopedu, ali malo me brine sto skoro necu moci uraditi rendgenski snimak, zbog mamografije. Pa nisam sigurna kako bi ljekar mogao uopste da vidi o cemu se radi. Mozda su moje sumnje pomalo smijesne i laicke, ali nadam se da cete naci mrvicu razumjevanja.
Imate li Vi misljenje o cemu je rijec, da li sam stvarno rodjena s tim, a da to nisam do sada primjetila, ili postoji neki uzrok koji je izazvao ovakvu pojavu?
Oprostite molim Vas ako sam dosadna s podpitanjima
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am

Post od Boki »

Ovako, svaki cvoric ili tumor treba da se prati sa velikom paznjom. Najcesce se radi o begnignim tumorima koji se mogu odstraniti hiruski. U slucaju postojanja raka, obicno meskovi nisu bolni i neosetljivi su na dodir. Ali kasnije, u uznapredonim fazama mogu da bole. Utvrdjivanje da li je cvor maligni ili benigni predstavlja problem za bilo kojeg lekara standardnim pregledom, vec se rade dodatni pregledi, mamografije, termografije, itd... Takodje, treba se u toku operacije ili eventualno ranije, ako je moguce, uraditi i biopsija tumora. Tako se utvrdjuje sa sigurnoscu priroda problema.. Najsigurnije lecenje do sada je bilo hirusko odstranjivanje tumora, ali naravno, tako je bilo nekada dok nisu postojali savremeni aparati kojima se danas uspesno utvrdjuje aktivnost tumora, da li miruje, i sta vise ponekad u nekim slucajevima, prolazi sam od sebe, i postepeno smanjuje (kongestija).. Zato posvetite veliku paznju svim analizama i idite kod vise lekara i cujte razlicita misljenja, zato sto je problem ovakve vrste uvek a priori ozbiljan...

Pozdrav !
Odgovori