Prvo pitanje, kratko i jasno je kako da se testiram na celijakiju a da zaobidjem doktore? Znam da neke laboratorije rade te analize i interesuje me da li ja mogu prosto da odem tamo i kazem uradite mi antiglijadinski test. I jos, da li mogu u laboratoriji da se ispitam da li sam mozda alergican na neku drugu hranu?
Malo duze: Imam vec par godina razne probavne probleme koji su kasnije prouzrokovali i neke druge (sa zubima, kostima, koncentarcijom...). Lezao sam u bolnici skoro dva meseca pod nadzorom gastroenterologa. Uradio mi je sve testove kojih je mogao da se seti (i gastroskopiju sa histopatoloskom analizom tkiva) i zakljucio da nema dokaza da imam ijednu njemu poznatu bolest, mada lici na mnoge (Kron, celijakija...). Na skeneru je primecen niz poremecaja na tankom crevu (suzenja, zadebljanja, otoci) i to je ostala jedina promena na crevima (i debelo je zdravo). Jedini test koji mi nije bio uradio je celijakija iz krvi iz nekih njegovih razloga. Izasao sam iz bolnice na svoje insistiranje jer mi skoro 30 dana nisu radili nove testove i nastavio sa skupom terapijom za Kronovu bolest (Salofalk) i dijetom za celijakiju iako mi ni jedno nije histopatoloski dokazano! E, sad, posto se posle sest meseci nisam ugojio ni gram, a doktor nije planirao da ikada proba da potvrdi dijagnozu, ja sam poceo sam da eksperimentisem.
Jos uvek mi nije bolje, hranim se bezglutenski (uglavnom) i trazim savet. U koju instituciju i kod kog specijaliste da odem? Hteo bih pre novog odlaska doktoru da uradim te laboratorijske testove. Napominjem da sam bio i kod psihologa i da nije zakljucio da su mi problemi "iz glave".
Celijakija - test krvi
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Mozes, u privatnim laboratorijama te niko nece pitati ni zasto sta radis, tvoja volja ako placas. Takodje, ne znam za druge lab. u Beogradu ali znam da u Belladoni u Zemunu rade test iz krvi za alergiju na hranu. To je koliko se secam neki mesani test na najcesce alergene kao sto su psenica.riba,kikiriki i sl.
Mislim da rade i antiglijadinski test, bar ga imaju na onom spisku analiza na kome dobijes rezultate.
Ne znam gde zivis ali uzmi Zute stranice i vidi koja ti je lab.najbliza ili odgovara po ceni za test pitaj jel to sto ti trazis rade i ... srecno!
Mislim da rade i antiglijadinski test, bar ga imaju na onom spisku analiza na kome dobijes rezultate.
Ne znam gde zivis ali uzmi Zute stranice i vidi koja ti je lab.najbliza ili odgovara po ceni za test pitaj jel to sto ti trazis rade i ... srecno!