celijakija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
nikola987ns
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 10, 2007 8:41 pm

celijakija

Post od nikola987ns »

čitao sam nešto na intrenetu o
celijakiji i primetio da imam dosta
simptoma koji, kako mi se čini
se mogu povezati sa ovom bolešću.
simptomi (koje ja imam) su:
-anemija (iako se hranim dosta zdravo),
-konstantan umor i slabost,
-razdražljivost,
-naduvenost(koja nekad izaziva i bolove u donjem delu stoamka) i gasovi,
-nikako ne mogu da dobijem na težini a imam dosta dobar apetit (čak šta više jedem preobilno za sopstvenu težinu),
-kvarljivi zubi iako jako vodim računa o oralnoj higijeni i
-kasno ušao u pubertet, spor rast i sporo napredovanje.
da li su ovo dovoljni razlozi za sumnju ili prenagljujem?

koliko sam uspeo da saznam postoji
jednostavna metoda za utvrđivanje
postojanja ove bolesti preko krvi(mada
ona može pokazati i negativne rezultate
iako je bolest prisutna),
da li se to može obaviti u državnoj
klinici ili samo u privatnoj?

hvala unapred na odgovoru/odgovorima
Danny1971
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 27, 2007 3:09 pm

Post od Danny1971 »

Vasi simptomi ne moraju biti uzrokovani celijaklijom, to je jedna moguca opcija (u pitanju je intolerancija na gluten), moguce je da imate neku drugu patologiju. Prvo odgovor na Vase pitanje - da, moguce je proveriti putem testa krvi da li imate celijakliju - u pitanju je jedan imunoloski test, tzv. transglutaminazna i endomizijelna antitela. Ipak Vam ne bih preporucio da ovo radite na svoju ruku, vec da posetite gastroenterologa, da bi se Vase zdravstveno stanje u potpunosti evaluiralo - mogucim endoskopijama i drugim dijagnostickim procedurama. Ponavljam, moguce je da celijaklija uopste nije uzrok Vasih problema. Ako ste anemicni, uradite test stolice na okultno krvarenje, kompletnu krvnu sliku i biohemijske testove krvi (glukoza, holesterol, bilirubin, SGOT, SGPT, Gama GT, proteini, albumini, urea, kreatinin, ALP), pregled urina, RTG pluca, EHO abdomena i karlice (to sve mozete uraditi u nadleznom Domu zdravlja), i zatrazite uput za gastroenterologa (ove nalaze ce Vam gastroenterolog traziti). Predlazem Prof. Dr Miodraga Krstica, ordinira u Poliklinici KCS ponedeljkom od 13h. Ako postoji anemija, onda morate proci kroz detaljnije preglede, a ne izigravati sami sebi lekara. Srecno!
Odgovori