čitao sam nešto na intrenetu o
celijakiji i primetio da imam dosta
simptoma koji, kako mi se čini
se mogu povezati sa ovom bolešću.
simptomi (koje ja imam) su:
-anemija (iako se hranim dosta zdravo),
-konstantan umor i slabost,
-razdražljivost,
-naduvenost(koja nekad izaziva i bolove u donjem delu stoamka) i gasovi,
-nikako ne mogu da dobijem na težini a imam dosta dobar apetit (čak šta više jedem preobilno za sopstvenu težinu),
-kvarljivi zubi iako jako vodim računa o oralnoj higijeni i
-kasno ušao u pubertet, spor rast i sporo napredovanje.
da li su ovo dovoljni razlozi za sumnju ili prenagljujem?
koliko sam uspeo da saznam postoji
jednostavna metoda za utvrđivanje
postojanja ove bolesti preko krvi(mada
ona može pokazati i negativne rezultate
iako je bolest prisutna),
da li se to može obaviti u državnoj
klinici ili samo u privatnoj?
hvala unapred na odgovoru/odgovorima
celijakija
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Vasi simptomi ne moraju biti uzrokovani celijaklijom, to je jedna moguca opcija (u pitanju je intolerancija na gluten), moguce je da imate neku drugu patologiju. Prvo odgovor na Vase pitanje - da, moguce je proveriti putem testa krvi da li imate celijakliju - u pitanju je jedan imunoloski test, tzv. transglutaminazna i endomizijelna antitela. Ipak Vam ne bih preporucio da ovo radite na svoju ruku, vec da posetite gastroenterologa, da bi se Vase zdravstveno stanje u potpunosti evaluiralo - mogucim endoskopijama i drugim dijagnostickim procedurama. Ponavljam, moguce je da celijaklija uopste nije uzrok Vasih problema. Ako ste anemicni, uradite test stolice na okultno krvarenje, kompletnu krvnu sliku i biohemijske testove krvi (glukoza, holesterol, bilirubin, SGOT, SGPT, Gama GT, proteini, albumini, urea, kreatinin, ALP), pregled urina, RTG pluca, EHO abdomena i karlice (to sve mozete uraditi u nadleznom Domu zdravlja), i zatrazite uput za gastroenterologa (ove nalaze ce Vam gastroenterolog traziti). Predlazem Prof. Dr Miodraga Krstica, ordinira u Poliklinici KCS ponedeljkom od 13h. Ako postoji anemija, onda morate proci kroz detaljnije preglede, a ne izigravati sami sebi lekara. Srecno!