bulmija

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

brancko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 08, 2007 6:14 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

bulmija

Post od brancko »

drugarica mi je priznala da ima probleme koji su karakteristicni za ovu vrstu bolesti.rekla mi je da vec deset godina posle svakog jela ide u kupatilo da (namerno) povrati hranu.cesto je nervozna,neraspolozena,tuzna...opterecena je svojim izgledom i plasi se da se ne ugoji.
pokusavam da je urazumim da to nije dobro,da mnogo gubi time a nista ne postize,navodim joj kakve sve problem moze da ima od toga.
ona je 74 godiste i ima dete.
brancko
Novi član
Novi član

Re: bulimija

Post od brancko »

izvinjavam se pogresio sam u naslovu,bolest se zove BULIMIJA
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Re: bulmija

Post od tamaraft »

Smatra se da su pritisci i sukobi unutar porodice prvobitni uzrok bulimije. Bulimičarka je obično osoba koja želi previše da postigne i teži savršenstvu, a oseća da ne može da zadovolji očekivanja svojih roditelja. Njeno samopoštovanje je na niskom nivou i pati od depresije. Možda je kao dete bila fizički ili seksualno zlostavljana; oko polovine svih obolelih od bulimije ima u prošlosti iskustvo zlostavljanja.

Klinička slika

Bulimija, poput anoreksije, pogađa uglavnom mlade žene. Prosečno doba u kojoj se znakovi bulimije prvi put javljaju je 18 godina. Bulimija se može javiti sama za sebe ili naizmenično sa anoreksijom. U tom naizmeničnom toku - koji se javlja otprilike u svakom petom slučaju - devojka neko vreme ne želi da jede, pripremajući se za prejedanje, moguće je da u fazi nejedenja upotrebljava i sredstva za smanjenje apetita. Zatim slede: konzumiranje hrane u preteranim količinama, tajno konzumiranje hrane, preokupacija mislima o hrani, nedostatak kontrole u blizini hrane. Iako se preklapaju, ova dva poremećaja povezuju se s različitim crtama ličnosti: anoreksičari su skloni potiskivanju svojih nagona, dok oboleli od bulimije s druge strane udovoljavaju svojim žudnjama, prenagljujući, upadajući u nevolje s drogom, promiskuitetnim ponašanjem, krađom ili nekontrolisanim kupovanjem. Opšte zdravstveno stanje osobe obolele od bulimije zavisi od toga koliko se često prejeda i čisti. Takva osoba može povraćati povremeno (jednom nedeljno) ili jako često (više puta na dan). Telesne posledice uključuju promene na želucu i pankreasu, probleme sa štitnom žlezdom, upalu jednjaka, zatim probleme sa zubima i bolest desni usled povraćanja želudačne kiseline. Čestim povraćanjem se troše voda i kalijum iz telesnih tečnosti što izaziva poremećeni ritam srca, grčenje mišića, pa čak i oduzetost. U težim slučajevima, neki od ovih telesnih problema mogu dovesti do smrti. Još jedna opasnost je samoubilačka depresija.

Lečenje

Bulimija je prava bolest i osobe obolele od nje obično je ne mogu voljno kontrolisati bez stručne pomoći. Opomene porodice i prijatelja da prestanu sa takvim ponašanjem u najboljem su slučaju beskorisne, a u najgorem imaju upravo suprotan efekat. Lekar bi morao postaviti dijagnozu bulimije, ako postoje najmanje dve bulimične epizode nedeljno u trajanju od tri meseca. Psihološko lečenje bulimije podrazumeva pojedinačnu, porodičnu ili grupnu psihoterapiju. Isto tako, često se propisuju bihevioristička ili kognitivna terapija. Bihevioristička terapija se usredsređuje na menjanje navika, seanse se obično posvećuju analiziranju ponašanja i smišljanju načina da se to promeni, a između seansi bolesnica poštuje tačno određena pravila ponašanja. Kognitivna psihoterapija - često kombnovana sa antidepresivima - prvobitni je način lečenja, zajedno sa savetovanjem o ishrani, terapija se takođe usredsređuje na uobičajeno ponašanje, cilj je da istraži i suprotstavi se negativnim mislima koje se nalaze u pozadini destruktivnih navika. Pojedinačna ili grupna psihoterapija usmerava se na emocionalna iskustva i odnose koji su stvarni uzrok bulimije.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
brancko
Novi član
Novi član

Post od brancko »

to sam nasao na internetu.
treba mi savet lekara,sta sada raditi,sta jesti posto je zeludac boli i tako to ?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Nemojte ni razmishljati o tome da svoju rpijateljicu lechite Vi i preko interneta.

Ako ste prochitali sve o ovom oboljenju onda znate da je u pitanju ozbiljno stanje koje zahteva lechenje od vishe specijalista medicine, psihologa, gastroenterologa, nutricioniste.

Od svih nas koji smo ovde mozete dobiti samo jedan siguran savet a to je da se osoba koja boluje od ove bolesti mora SAMA javiti lekaru za pomoc i da se nece izlechiti time shto cete Vi traziti podatke i savete na interentu.

Bulimija nije samo obichan poremecaj u ishrani vec se uvek krije i budlji psiholoshki problem, koji zahteva psihoterapiju i pomoc psihologa ako ne i psihijatra, a znate i sami da ne mozete nikoga naterati da se za neshto tako odluchi osim ako to en zeli sam da uradi!

Kao prijatelj razumem vasu zabrinutost ali ne smete primiti na sebe odgovornost ove vrste, da lechite nekoga bez medicinske pomoci.

Vashoj prijateljici mozete eventualno odshtampati sve shto nadjete o ovom oboljenju na interentu ili u nekim knjigama koje se bave poremecajima ishrane i dati joj da prochita, ali ako je to teshko vama priznala onda ce i samoj sebi teshko priznati, ali sama chinjenica da vam se obratila znachi da zeli pomoc.

Agresivnim pristupom necete nishta postici, ne forsirajte je na neshto shto ne zeli i li nije spremna, ali savetujte je da se obrati lekaru!

Posetom lekaru ce reshiti i problemi sa bolovima u zeludcu ce biti resheni.

Do tada eventualno moze da proba da sanira bol u zeludcu tako shto ce ujutru kad ustane popiti jedan Ranisan, ali ako stalno povraca nije garantovano da se tableta ishta uraditi pre nego shto je ona povrati.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
brancko
Novi član
Novi član

Post od brancko »

ne lecim ja nikoga i ne pretim nista,samo hocu da skupim sto vise informacija da joj prenesem .pricam joj sta sve gubi time sto radi,a ne dobija nista i svatujem joj da ide kod lekara da pregleda krv.sigurno je da ce joj dobro doci saveti psihologa uz to ona ima i zelju da prestane sa tim sto je i najvaznije.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

ne znam koliko ce joj pomoci psiholog,hoce sigurno,ali to oboljenje treba leciti kod psihijatra...mislim,nemojte me pogresno shvatiti,ali da nakon jela samoinicijativno ode da povrati,ne mogu da shvatim,i za to trebaju neki lekovi,da bi se to sredilo...i moja komsiinica je takva,ogromna je,ima oko 160 kg i kad joj se nesto jede a nema mesta onda se ispovraca...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

bulimija se leci PSIHODINAMSKOM psihoterapijom ili ortodoksnom psihoanalizom (koja je mnogo skuplja)
brancko
Novi član
Novi član

Post od brancko »

ona ima 63 kg :) 74 godiste je a iizgleda bar 6 godina mladje,jedino joj stomak malo veci ostao posle trudnoce i to je ubija. nekoliko dana nije povracala,ali i dalje je ubedjujem da mora da ide kod doktora.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

ja je ne razumem...to onda nije bulimija nego anoreksija,cim ona tezi za necim idealnim tako sto ce povracati...treba njoj jako dobar lekar...
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Slavko anoreksija je bez povracanja, ovo je bulimija.
Sve je vec receno, neophodna je strucna pomoc. Btw ako je samo stomak toliki problem nek ode na liposukciju i kraj. To je mnogo zdravije od ovog sto radi sebi.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

nije to skroz tacno i anoreksija se odlikuje povracanjem...razlika izmedju bulimije i anoreksije je sto je anoreksija bolest ka nekoj tezini,da idealnom izgledu...anoreksicne osobe sebe same izgladnjuju i na silu povracaju,a bulimicari,da kazem,one namerno povracaju da bi nesto druge jele,imam jednu prezentaciju o tome,pa ako ste raspolozeni,mogu je uploadovati pa da vidite...
Korisnikov avatar
Stejsi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 2:52 pm

Post od Stejsi »

Od moje ćerke drugarica ima bulimiju i jako mi je žao kad vidim kako se muči.Ide ona kod doktora i bila u bolnici ali kako da joj okolina pomogne?
Šta da radi i kako da se ponaša?Da je razveseljuje,skreće misli...i šta još?Pošto su cimerke.
Odgovori