Zdravo
Ovako nema sta da se objasni, jednostavno brzo pricam, neki put se "zapertlam" pa ponovim 2, 3 puta istu rec.
Tako od malena a sad imam 17 i po godina. Pa sad me interesuje da li ima nekih vezbi u vezi sa ovim, ili cak lekovi (sto ne verujem da postoje)?
Hvala
Brzo pricanje =(
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Re: Brzo pricanje =(
Hej, pa to je negde i moj problem.... Mada, ne bih to smatrala tolikim problemom, ali bih svejedno volela da pričam sporije i razgovetnije, često me ljudi zamole da ponovim šta sam rekla... Ja sam pokušavala sama da se kontrolišem i to mi je uspevalo, ali to baš kratko traje, najduže jedan dan i posle nastavim po starom. Jedna profesorka mi je predložila, kada imam vremena, da čitam na glas i da tako vežbam sporo pričanje, i to sam pokušavala ali u jednom momentu samo odjednom se udubim u knjigu koju čitam i ni ne primetim kada sam počela da čitam u sebi, a onda krenem opet naglas i tako u krug
.... Mada, mislim da je od tada neki mali efekat i postignut i mislim da ću se vratiti ovoj metodi. Eto, predložila bih ti da pokušaš nešto od ovoga ili sam te inspirisala na nešto novo, ali nisam čula za lekove da postoje za tako nešto, mada ja to i ne bih preporučila, jer znaš ono - Svaki lek ti na jedno mesto pomogne, a na drugom odmogne... Tu ti treba čvrst karakter(i tebi i meni)
pa ćemo uspeti. Duže vreme treba tome da posvetimo pažnju...

Препоручио бих нешто, али да напоменем - потпуни сам лаик и логопеда никад нисам ни видео.
Једном деветнаестогодишњаку сам препоручио једну врло једноставну вежбу поред, наравно, читања на глас. Препоручио сам му да савлада вештину жонглирања са три лоптице и да што чешће жонглира и то да жонглира тако што ће лоптице бацати у широком луку. Да би усталио ритам, а ако нема метроном, може добро да послужи и капање воде из славине, и то споро. Када је момак успео да усаврши жонглирање довољно да може да жонглира без размишљања, усклађивао је говор са темпом жонглирања и тако кориговао ритам говора. Увидео сам да је веома важно да ритам не буде потакнут споља, већ да човек мора сам да га одреди.
Ни сам ме знам како ми је пало на памет да у све то укључим жонглирање али се показало као делотворно. Дечко је без проблема положио испит који је падао само зато што није разумљиво говорио. Више нема проблема са разумљивошћу говора.
Пре пар година сам приметио код свог колеге да ''једваприметно'' муца. И сам се чудио да је то неко и приметио и признао ми како је то утврђено још у најранијем детињству. Никад се није у потпуности ослободио те, те...појаве, шта ли је; а говор му је основно средство за рад. Предложио сам му оно моје ''жонглирање'' и он се ослободио муцања за непуна три месеца. Више никад код њега нисам приметио муцање.
Е сад: зашто сам подебљао ону реч у тексту - ритам?
Мислим да решење многих проблема у говору лежи у способности некога да успостави правилан ритам говора. Мислим да жонглирање ту може много да помогне.
Касније сам ту и тамо понешто и прочитао о говору. Мислим да се дислексија овом методом не може кориговати.
Опет напомињем, ја сам потпуни лаик, али ето, упалило је.
Једном деветнаестогодишњаку сам препоручио једну врло једноставну вежбу поред, наравно, читања на глас. Препоручио сам му да савлада вештину жонглирања са три лоптице и да што чешће жонглира и то да жонглира тако што ће лоптице бацати у широком луку. Да би усталио ритам, а ако нема метроном, може добро да послужи и капање воде из славине, и то споро. Када је момак успео да усаврши жонглирање довољно да може да жонглира без размишљања, усклађивао је говор са темпом жонглирања и тако кориговао ритам говора. Увидео сам да је веома важно да ритам не буде потакнут споља, већ да човек мора сам да га одреди.
Ни сам ме знам како ми је пало на памет да у све то укључим жонглирање али се показало као делотворно. Дечко је без проблема положио испит који је падао само зато што није разумљиво говорио. Више нема проблема са разумљивошћу говора.
Пре пар година сам приметио код свог колеге да ''једваприметно'' муца. И сам се чудио да је то неко и приметио и признао ми како је то утврђено још у најранијем детињству. Никад се није у потпуности ослободио те, те...појаве, шта ли је; а говор му је основно средство за рад. Предложио сам му оно моје ''жонглирање'' и он се ослободио муцања за непуна три месеца. Више никад код њега нисам приметио муцање.
Е сад: зашто сам подебљао ону реч у тексту - ритам?
Мислим да решење многих проблема у говору лежи у способности некога да успостави правилан ритам говора. Мислим да жонглирање ту може много да помогне.
Касније сам ту и тамо понешто и прочитао о говору. Мислим да се дислексија овом методом не може кориговати.
Опет напомињем, ја сам потпуни лаик, али ето, упалило је.
tutu, baš zanimljiv predlog. Pošto ću da ga probam, evo upravo sad na zimskom raspustu... i verujem da će doneti bilo kakve rezultate, možda čak i odlične, puno ti hvala što si tu ideju i iskustva podelio sa nama... Nadam se da će se i njovanovic složiti sa mnom.
Pozdrav!
Pozdrav!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Dec 08, 2010 5:26 pm
Hahahaha jooooj Sarlot slatko si me nasmejala sa tim na glas odnosno u sebi
I ja cu isto pokusati, samo na bolje moze biti nista se od toga nece pogorsati. A ja sam cuo da za mucanje treba da se peva na glas, i mom drugu je dosta pomoglo. Ali je on mucao bas mnogo tako da je sada zadovoljan.
Pozdrav i Hvala na pomoci

I ja cu isto pokusati, samo na bolje moze biti nista se od toga nece pogorsati. A ja sam cuo da za mucanje treba da se peva na glas, i mom drugu je dosta pomoglo. Ali je on mucao bas mnogo tako da je sada zadovoljan.
Pozdrav i Hvala na pomoci